Poveste

Am stat de vorbă într-o zi cu vântul. Era supărat. Îi intrase în ochi o pană de vultur şi nu a mai văzut când un zmeu i-a zgâriat puţin obrazul. De ciudă a smuls pălăria unei cucoane care a ţipat îngrozită de parcă era singura ei avere. Mai târziu i-a părut rău.
L-am găsit zăcând printre frunze puţin frustrat, şuierând uşor a pagubă- oricum frunzele erau moarte de mult. L-am ajutat să se ridice învârtind uşor degetul arătător. Am ţinut să-i explic că nu era vorba de vreo lipsă de respect. Apoi i-am îngrijit rana suflând uşor peste o floare de iasomie care- mi s-a spus- ar avea efecte miraculoase. Drept mulţumire, mi-a spus despre călătoriile lui zbuciumate prin lume.
Pe mare se săturase să mai tot umble. Rar prindea câte un catarg şi atunci trebuia să i se întâmple ceva: fie piraţii scufundau vasul, fie acesta ajungea prea repede la destinaţie. Făcea adesea plajă plictisit şi ca să mai alunge monotonia, sufla cald peste marinarii obosiţi de pe punte sau se distra zburându-le pânzele şi clătinându-le vasul, gata să-l răstoarne. Dar după aceea, nimic. Mai ducea pescăruşii leneşi pe câte o aripă de-a lui, dar se cam învăţaseră cu nărav şi într-o zi n-a mai avut chef. Îi spusese o bătrână cândva că a fost odată un nebun care a vrut să facă o bancă din lemn în mijlocul mării să se odihnească pe ea vântul şi păsările sau gândurile marinarilor duşi departe de valuri. De atunci a tot căutat-o. Se vede treaba că era doar un mit ca atâtea altele.
Prin urmare, s-a mutat. În deşert. Acolo avea măcar unde să se adăpostească la nevoie. La început, era vioi şi sufla peste tot răsculând nisipurile în dansuri nevrotice şi mutând dunele de la locul lor de nu mai ştiau beduinii unde îşi lăsaseră caravanele. Din greşeală a smuls verdele dintr-o oază şi, lăsând-o aşa dezbrăcată, a fugit repede să nu se afle de accident. Spunea că l-au urmărit mai multe zile, să-l tragă la răspundere, dar a avut noroc.
S-a ascuns în pădure. Nu i-a plăcut de la început întunericul. Se izbea în neştire de copaci şi la un moment dat a şuierat atât de tare că s-a speriat şi el când i s-a întors ecoul. S-a vârât într-o scorbură, dar se nimerise să fie locuită de carii şi l-au pişcat toată noaptea. Le încurcase socotelile. Ostenit şi flămând se târa pe muşchiul neted când l-au luat în primire doi pui de urs. Atâta l-au rostogolit că îl luase cu ameţeli . Cred că l-au şi muşcat între timp de o parte puţin mai sensibilă, dar a reuşit să evadeze scheunând în aşa hal că până şi micii monştri care-l torturau s-au speriat.
S-a trezit agăţat de o lance ruptă şi cărat într-un ritm nedefinit care voia să fie trapul unui cal. Făcându-şi curaj să privească, observă o figură hilară cu un coif pe o ureche bolborosind ceva de o luptă. N-a apucat să se dezmeticească şi se pomeni aruncat pe o moară de vânt în strigătele înfiorătoare ale unui învingător. Noroc cu nebunul acela. A reuşit să se întremeze şi să o ia de la capăt.
A plecat vesel şi sătul, ţinându-se de burta acum rotunjoară, la fel cu a salvatorului său, rămas să lupte în continuare cu balaurii lui. Uitase de perioada grea şi acum punea la cale alte şotii. Se temea să nu-şi fi ieşit din mână. Ajuns într-un sat, s-a oprit în prima căpiţă de fân pe care a ciufulit-o până când l-a alungat proprietarul cu o mamă de blestem. Ofensat, a plecat cu tot cu acoerişul bietului om, trecându-l pe lista neagră a sinistraţilor.
În oraş, plictiseală. Mai prindea rar cîte o boneţică sau câte un batic ori vreun păr bogat numai bun de răscolit. Se mai juca uneori şi cu norii, dar ei nu erau aşa de culţi şi se plictisea repede.
Aşa l-am aflat eu, şuierând a pagubă fără să-şi găsească locul. Şi l-am făcut erou de poveste.

Un comentariu

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s