Cronică întârziată în patru acte (I)

Actul I.

Timidă și vizibil emoționată, regizoarea își ocupă locul între spectatori, pe culoar. „Joacă și ea un rol”, anunțase prezentatorul. Își anunță tema spectacolului: Traficul de carne vie. Iar titlul „A șaptea cafana”. Mie îmi sunase a ceva,…oriental, în orice caz o poveste. Poveste a și fost. Un studiu de caz pe seama unor interviuri luate fetelor care au căzut în capcana unui miraj- munca în străinătate. „Un studiu personal”, a ținut regizoarea să adauge, în timp ce încerca să implice publicul, împrăștiind cu mâna tremurândă niște fluturasi. „Îmi pare rău, nu mai am”, se scuză încurcată. Mă gândesc că poate și replica asta face parte din rol.

Edit: Mi s-a părut ciudat și plictisitor. Ce mod e ăsta de a începe o gală?… Venisem să văd teatru. Clasic, modern, absurd, dar să fie teatru.

Un colaj de imagini pe un DVD, proiectat pe un perete. Mă tot întrebam unde sunt actorii, și mi-am auzit gândul prinzând glas alături. Mai erau și alții nedumeriți și ușor indignați că vor asista la vreo piesă înregistrată. Destul de repede au intrat și fetele în scenă. O alternare destul de reușită între teatru-live și imagini desprinse parcă dintr-un cinematograf. Și-au intrat în rol, chiar dacă mai stângaci. Se simțea cum le tremura vocea. Fiecare și-a spus povestea, ghidate de regizoarea de la pupitru (parte din rol, desigur).

–  Pe mine m-au dus în Macedonia

-Pe mine, prietena mea m-a vândut. Mi-a spus că mă duce să lucrez la un magazin. Băiatul meu e bolnav și îmi trebuiau bani să îl operez.

Intervievatorii continuau șirul întrebărilor, reci și nepăsători, aproape mecanicizat. În loc de terapeut, au primit un robot care repeta la nesfârșit întrebările, fără să aibă răbdare să primească răspunsuri. Toul e doar o statistică, o îndosariere.

Următoarea. Numele. Câți ani ai? Unde ai fost? Ai nevoie de doctor? De psiholog? Asistența medicală e gratuită. Vrei să înveți meserie? Rămâi sau pleci?

Totul ca pe bandă rulantă.

– De mine s-a îndrăgostit un soldat albanez, vine mărturisirea unei moldovence, cu un foarte pronunțat accent. Șî mi-o zâs într-o searî:„ Io în 3-4 zâli, ti cumpăr!” Da io i-am zâs: „Nu ti cred!” Povestea se termina cu o exclamație la care unii au găsit de cuviință să râdă, dar eu cred că ascundea toată umila bucurie a unei vieți greu încercate într-un coșmar de viață: Acolo, în Albania, io am văzut pentru prima dată…MAREA!

Traume, coșmaruri, durere, psihoze, singurătate, izolare…

Aceasta nu este nici pe departe o comedie, anunțase regizoarea la început.

Le-am pus să-mi povestească o întâmplare comică și una tragică. Cu toate acestea, (observație comună) comicul lor era mai degrabă tragic. O ironie amară.

– Într-o zi au intrat în bar doi băieți de 10 ani. Au vorbit ceva cu patronul. Când m-a chemat, m-am îngrozit știind că o să-mi ceară să mă culc cu ei. «Cum poți să-mi ceri asta? Sunt copii!» «Da, dar au dat banul.» Mi-am zis: «Las’ că ți-o fac eu!» Și i-am urcat în cameră. Patronul cumpărase prezervative. Le-am întins o cutie plină. «Ia», am zis. «Ce să fac cu ele?» «Umflă-le!» Și au umflat toată noaptea prezervative.

Comic?

Pentru unii, realitatea a fost prea dură. După primele replici în care au apărut cuvintele „murdare”, și-au luat repede copiii de mână- cu care n-am prea înțeles de la început de ce au venit- și au ieșit indignați de parcă teatrul modern nu le-a picat prea bine după cină.

Un comentariu

  1. […] Cronică întârziată în patru acte (I) Tue Dec 07, 2010 18:31 pm Actul I. Timidă și vizibil emoționată, regizoarea își ocupă locul între spectatori, pe culoar. „Joacă și ea un rol”, anunțase prezentatorul. Își anunță tema spectacolului: Traficul de carne vie. Iar titlul „A șaptea cafana”. Mie îmi sunase a ceva,…oriental, în orice caz o poveste. Poveste a și fost. Un studiu de caz pe seama unor […] […]

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s