The Boy in the Striped Pyjamas

Un film de o profunzime extraordinară pe care l-am (re)văzut de curând.

Mi-a stârnit un buchet de gânduri și sentimente. Ca bonus, scena pe care mă bucur enorm că am găsit-o ca atare, mi-a amintit de o poveste adevărată.

 

Să le zicem…doi copii.

Ea se simțea mereu singură, așa că se înconjura de păpușile preferate în camera colorată după placul ei. Seara stătea în pat, alegea câte o carte și le citea povestea, de fiecare dată alta, după care adormea fericită doar pentru că știa că urma să viseze așa de frumos.

Într-o astfel de seară, liniștea i-a fost tulburată de o apariție neașteptată. Cineva arunca în geam cu pietricele, evident, nu pentru a-l sparge, ci pentru a-i atrage atenția. A scos capul și l-a zărit pe băiețelul vecinilor: „Hai să-ți arăt ce am descoperit”.

Cu câțiva ani mai mare, El era destul de năzdrăvan, făcea tot felul de năstrușnicii, dar de fiecare dată ieșea basma curată. Avea un fel aparte de a privi, încât jurai că spune adevărul gol-goluț. Foarte simpatic, de altfel, și plin de farmec.

Ea a ezitat, dar El putea fi atât de convingător când își punea asta în minte. „E ceva ce nu ai mai văzut niciodată! Nu poți să ratezi asta.” Dar Ea i-a închis geamul în nas și s-a întors la poveștile ei. A doua seară la fel, a treia seară la fel și tot așa, multe seri. Curiozitatea, însă, o rodea. Ce ar fi putut să-i arate atât de minunat? Dacă într-adevăr are privilegiul de a cunoaște ceva ce nu a mai văzut nimeni? Dacă va regreta mai târziu că nu a trecut peste limite, peste teamă, peste gândul că va fi pedespsită pentru că a plecat noaptea târziu din casă? Nu mai visa poveștile ei frumoase. Visa acum povestea lui. Pe care, într-un fel, o voia a ei. Era atât de incitant totul, atât de ademenitor și atât de…interzis. Cu siguranță că o va păți dacă ai ei aflau de asta.

Într-o seară, a ales să nu se mai gândeasă. A deschis geamul și și-a scos căpușorul cârlionțat. „Haide, vii odată? O să întârziem”, i-a spus El. „Ce-ți trebuie atât să te hotărăști?”

Afară se stârnise o ploaie înfricoșătoare, dar era un lucru care le plăcea amândurora.

(va urma)

11 comentarii

 1. filmul e genial, dar nu e de văzut dacă ești mamă (posibil să îi afecteze și pe unii tați 🙂 ) sau daca stai prost cu corazonul. Am să povestesc mai multe după ce termin povestea asta 🙂

  • auzi bre? tot ceea ce imi doresc este ca fi-miu sa nu semene cu mine! nu stiu despre unii tati daqr pe mine…greu sa ma miste in asa fel incat sa plang…( baietii mari nu plang 😉 )

   • apoi…ori îs eu dată încolo de sensibilă, ori filmul e really touching. Și dacă nu plângi, tot te impresionează. Am văzut efectul asupra unor adolescenți pe care cu greu îi mai mișcă ceva pe lumea asta.

 2. Da, sunt lucruri care ne impresionează. De altfel, tot ce putem percepe ne poate impresiona, numa’ că gândirea noastră e selectivă şi nu va trimite chiar fiecare secvenţă trăită de noi spre colţul amintirilor. Ciudat e că memoria face asta într-un mod destul de… aleator…
  Iată altă temă de reflecţie 🙂 Gura mea nu ştie să tace, 😛 da’ şi când tace gândeşte multe… 😀

  • apoi gurii tale nu i-ar șade prea bine să „tace” 🙂 )))
   Da, e foarte clar că lucrul care pe mine m-a impresionat, e posibil să nu aibă același efect asupra altcuiva. În schimb filmul ăsta, în întregime, nu doar luat secvențial, este impresionant, asta voiam să zic.

   • Ştii, lucrurile care ne impresionează, trebui musai să ne şi umanizeze! Pe mine mă impresionează, spre exemplu, filmele biografice, sau autobiografiile scrise. Deodată „gigantul”, indiferent din ce domeniu, devine om, simplu om, cu nevoi şi aspiraţii oarecum banale. Asta îi face pe cei mai talentaţi artişti şi mai geniali savanţi sau memorabili oameni de stat să fie, în fond, mai mari în ochii mei de spectator! Adică, pentru faptul că oamenii pot face lucruri măreţe, precum pot comite şi orori! Oamenii, doar oameni…

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s