RSS

Din dou despre rezultate dezastruoase la Bac

03 iul.

Am încercat să rămân deoparte de discuțiile legate de astfel de subiecte pentru că experiența m-a învățat să stau în banca mea. Sună a lașitate, dar nu am să dau aici motivele. Sunteți liberi să credeți ce vreți. Cu toate acestea aș adăuga câteva lucruri, provocată, ca de obicei, de Sufletistă după discuția de pe blogul Sare în ochi.

1. Nu pot aprecia măsuri luate de o persoană care greșește flagrant în lucruri simple fie ele de exprimare, de morală etc. Recunosc, însă, că aceste măsuri- cele luate pentru eliminarea fraudei la examenele naționale-  trebuiau luate de mult timp. Altfel, pânza de păianjen a devenit din ce în ce mai largă și a prins în ea deopotrivă muște și insecte nevinovate. A devenit one way street, cui nu-i place, să o ia printre blocuri. Te adaptezi or else…

2. E greu să schimbi într-un timp scurt o mentalitate formată de ani buni de zile: „ce să mai înveți, că atâția copiază și iau oricum notă mai mare decât tine”. Cunosc elevi care deși învățaseră bine, se temeau de eșec și au preferat să copieze. „Ce-are a face morala?” a zis un personaj celebru al lui Caragiale. Se pare că încă mai trăiește pe undeva…

3. Elevii NU SUNT PREGĂTIȚI PSIHOLOGIC pentru tensiunea examenelor. Pentru cei buni, emoțiile există, iar o dată cu ele riscul unui blocaj. Facem ore de psihologie, de consiliere și nu aveam timp să îi învățăm cum să depășească momentele de dificultate. Iar orele de dirigenție…devin ore de statistică, hârțogăraie și activități teoretice, total inutile! Am ajuns să nu știm CE să-i învățăm pe elevii noștri, pentru că materiile sunt mult prea stufoase cu elemente de umplutură. Nu e învățământ bazat pe competențe, deși ne lăudăm că asta facem. Încă primează informația.

4. În legătură cu atât de controversatul subiect III la Limba și literatura română aș vrea să contrazic pe cei care găsesc chichițe unde nu este cazul. Sunt profesor de română de ceva vreme și în fiecare an la clasele liceale, pentru că durează până ajung manualele, până se uită de vacanță, până își intră în ritm, încep cu o schema pe cât de simplă, pe atât de ușor trecută cu vedere. Tocmai pentru că s-au mai întâmplat confuzii și în alți ani, se cere făcută distinția clară între cele trei genuri literare: epic, liric și dramatic. Lucrurile sunt foarte clare de la primul rând al tabelului recapitulativ, făcut- împreună cu elevii!- pe limba tuturor, cu risul de a părea pueril. De asemenea, în clasa a 10-a se studiază opera dramatică- pentru perioada interbelică-, reluată în clasa a 12-a pentru perioada postbelică. Elevii mei nu sunt cei mai buni, de aceea aleg să repet informația de fiecare dată când apare în discuție. Cu toate acestea, mare parte din ei au ales să scrie „Ultima noapte de dragoste…”. De ce? Poate și pentru că tot cotidianul este inundat cu știri „dramatice”, vieți „dramatice”, filme „dramatice”meciuri „dramatice”. Astfel, viața bate…orice. Căutăm degeaba în dicționare și vrem să găsim portița de ieșire pentru elevii noștri. Realitatea este că nu au învățat lucruri elementare, deși reproduc pe dinafară comentarii întregi. Nu i-a învățat nimeni cum să învețe! Pentru că sunt atâtea lucruri stupide pe care trebuie să le faci în loc să te centrezi pe esența educației. (Unul din lucrurile pe care le-am învățat în experiența bursei din Italia a fost că poți folosi lucruri simple ca apa sau lumina din care să faci milioane de teorii și demonstrații de la simplu, la complex, de la informația esențială, de bază, la cele mai avansate teoreme și formule. Noi pornim mereu construcția de la acoperiș, pe un zid în paragină și ne rugăm să țină până ne terminăm treaba. Ce se întâmplă după…nu ne mai privește.)

5. Sistemul trebuie restructurat din rădăcini. Știm asta cu toții. Nu am nici cea mai vagă idee care ar fi metoda cea mai eficientă, pentru că, dacă aș ști, aș fi în altă parte acum, Cert este că elevii sunt în continuare cobai și nu cred că experimentele se sfârșesc. Cineva la o televiziune dădea vina pe profesori, că răzbunarea lor a dus la asemenea rezultate dezastruoase. Să fim serioși! Ar fi chiar culmea să ne trezim toți profesorii uniți taman acum într-o cauză „nobilă”(?!) când ani de zile nu am reușit să o facem.

E o postare neplanificată, transformare a unui comentariu inițal pe pagina citată.

Reclame
 
31 comentarii

Scris de pe iulie 3, 2011 în De interes general

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

31 de răspunsuri la „Din dou despre rezultate dezastruoase la Bac

 1. dictaturajustitiei

  iulie 3, 2011 at 1:58 pm

  Sunt de acord cu tot ce ai spus. E bine că ai lămurit și povestea cu subiectul de la limba română. Fiind profesoară de matematică, nu știam cum procedați voi.

   
  • dagatha

   iulie 3, 2011 at 8:21 pm

   nu e vorba de cum procedăm noi. Eu am renunțat la a ami merge la examene vreodată, deci nu aș putea să spun cum au ales să corecteze în cele din urmă. Dar din moment ce programa de bacalaureat prevede clar disticnția dintre genuri și cere ca elevul să cunoască la sfârșitul ciclului trăsăturile textului epic/ liric/ dramatic- nu mi se pare aici nicio portiță de scăpare. Da, e clar că nu au toți același nivel, dar atunci să se facă programă diferită (apropo, elevii mei de la vocațional dau de ani buni examenul acesta în incinta unuia dintre cele mai bune licee teoretice, iar cele 3 ore amărâte concurează cu 5 sau mai multe ore la clasele de filologie) și mai ales, să se facă diferențierea examenului așa cum s-a tot vorbit.

    
 2. Sare'n Ochi

  iulie 3, 2011 at 2:22 pm

  partea cu lamuritul subiectului de la limba romana, am s-o preiau in noul material – este lamuritoare. multumesc anticipat.
  ma bucur sa citesc puncte de vedere atat de bine conturate si articulat asumate.

   
  • dagatha

   iulie 3, 2011 at 8:22 pm

   Eu mi-am spus doar punctul de vedere. Ce măsuri s-au luat la nivel…macro, n-aș putea să comentez 🙂

    
 3. de-a dura lex

  iulie 3, 2011 at 9:34 pm

  eu sunt „ăla rău”.
  chiar dacă un text îmi place, ca acum, nu-l laud, ci combat ce pot 🙂

  « E greu să schimbi într-un timp scurt o mentalitate formată de ani buni de zile: „ce să mai înveți, că atâția copiază și iau oricum notă mai mare decât tine”. »

  nu, nu e greu.
  am explicat aici ce și cum.

   
 4. dagatha

  iulie 3, 2011 at 9:47 pm

  Păi cu laudele, cum bine vezi, nu ajungem departe!
  Combatanți să fim, dară :-)))
  Cetit, băgat la tărtăcuță, notat la rându-mi gânduri de pace 😀

   
 5. eumiealmeu

  iulie 3, 2011 at 9:52 pm

  specialista lu mama, asta spun şi eu, că subiectele chiar dacă sunt formulate coerent, pentru mintea celor de azi sunt foarte abstracte. drama pentru ei nu e teatru, ci ştirea de la ora 5. cine face subiectul – şi mai înainte , cine întocmeşte programa şi manualul – trebuie să formuleze într-un singur fel, nu să folosească 200 de sinonime, pe care copilul s-ar presupune că le ştie.
  sigur, eu nu vreau să scuz copiii, dar când îi tâmpeşti pentru că nu faci reforma tv ci doar ameninţi cu reforme de alte tipuri… n-ai cum să ai altfel de copii.
  oricum, de mâine nu voi mai vorbi despre bac, aşa că azi mi-am permis să mă îngrozesc pentru soarta omenirii… superbă viitoare conducere – în toate domeniile.

   
  • dagatha

   iulie 3, 2011 at 9:58 pm

   Pentru copii totul este o nebuloasă. Încep clasa a 9a știind că la final îi așteaptă un fel de bac și într-a unspcea (asta dacă nu au „norocul” celor de anul trecut car au aflat în octombrie cum e cu bacul) află că…s-a schimbat „modificarea”. Ei sunt victime. Nu știu pentru că nu sunt ajutați să știe. Ori poate se urmărește o îndobitocire intenționată a maselor?

   Eu despre bac nici nu am vrut să pomenesc, da dacă ți-ai băgat matale coada…iacătă-mă-s!

    
 6. BlueRiver

  iulie 3, 2011 at 11:29 pm

  Parintii,in loc sa dea vina pe profesori, mai bine si-ar verifica mai des copiii, sa vada cat sunt prezenti pe la ore, ce notite si-au luat si sa-i urmareasca cat invata si cat stau pe net. Baiatul meu a trecut clasa a XI a, i-am adus subiectele de la bac, de anul acesta si a stiut sa le faca… nu de 10, dar de un 7 tot i-a iesit.

   
  • dagatha

   iulie 4, 2011 at 8:58 am

   nu se ocupă nimeni de ei: nici părinții, nici profesorii, njci ei înșiși măcar. E trist. Desigur, nu generalizăm, dar sunt foarte mulți total dezorientați și fără niciun sprijin. Dăm vina unii pe alții și ne hazardăm în afirmații gratuite.
   Cert este că se poate învăța și sde poate trece un examen de genul acestuia. Trebuie doar să fii motivat pentru asta.

    
 7. Ciprian Bojan

  iulie 4, 2011 at 11:19 am

  Mai e una grea de tot: concursuri de admitere în licee şi Universităţi! Phăi ce-mi zice mie unu’ sau una care a absolvit Universitatea Cre(ş)tino- Budhistă de la Cacaleţii dân Deal, că el e licenţiat. când habar n-are cine-a scris „Capra cu trei iezi”, da’ vrea- vezi Doamne!- să i te adresezi cu Dom’ Profesor? Cum intră şi ies babicii pă poarta unei şcoale mai înalte, cum nu le mai ajungi cu prăjina la nas!
  Cretinismul cel mai mare care există la toată suflarea de pe spaţiu’ mioritic e că fieştecare se pretinde buricu’ Pământului şi susţinător al zicalei: „ai bani, ai di tăti”. Deci nu mai tre’ ştudiu, nu mai tre’ seriozitate… are tati parai, ţi-e scrisă fericirea pă frunte, n-are… cum ţi-o fi norocu’ sau cât de ascuţite cele coate, altfel…
  Restu’, hai să n-o lungim, merje pă şiştem şi pă factoru’ uman…

   
 8. dagatha

  iulie 4, 2011 at 12:07 pm

  de asta spun că aici e toată pânza de păianjen! Vorba lui nenea Iancu (din nou!): „Un popor care nu merge înainte, carevasăzică, stă pe loc”.

   
  • Ciprian Bojan

   iulie 4, 2011 at 12:52 pm

   sau progresează visza, adică ‘napoi, cum ar spune românu’ Pişta-baci! 😛

    
 9. redsky2010

  iulie 5, 2011 at 6:06 pm

  exact acum vreo 2ore am avut discutia asta cu fiica-mea care tocmai a trecut in a 12-a, fara sa stiu chichita cu subiectul III. si i-am facut distinctia de gen literar. s-a uitat la mine brusc iluminata si a zis „ai dreptate!” n-are legatura cu drama!
  tot ce pot sa sper e ca mai avem timp sa astupam din lacune si va fi totul bine pana la anul pe vremea asta…

   
  • dagatha

   iulie 5, 2011 at 7:03 pm

   Nu mă crede nimeni când spun că e nevoie doar de puțină atenție și un strop de concentrare și nota la lomână nu are cum sa fie sub 5. Degeaba discută atât pe marginea greșelilor din subiecte. Nu există! E cea mai simplă modalitate de evaluare! Păi să recapitulăm: la subiectul 1 au textul în față, ceea ce e un mare avantaj după mine. Sunt niște noțiuni standard care se cer în toate variantele posibile când se pregătesc. Subiectul al doilea cere să-ți exprimi părerea despre un citat sau o temă. Ce e mai simplu de atât. A, că nu ești obișnuit cu astfel de cerințe pentru că nu ai făcut nimic 4 ani de zile la școală, asta e deja altă poveste. dar rămân la părerea mea: se ia 5 cu ochii închiși. Condișia e să vrei!
   Aveți timp. Și pentru că te are alături ca mamă, sigur va fi și cu succes. 🙂

    
 10. Ana lu' Manole

  iulie 9, 2011 at 6:47 am

  Cred ca un bun inceput ar fi sa se renunte la implicarea mediilor in calculul rezultatului la examene.
  A doua problema, asa cum iti spuneam si la mine, renuntarea la norma de copii/profesor….
  Macar atata lucru sa se faca.

   
  • dagatha

   iulie 9, 2011 at 7:38 am

   cred că mai sunt măsuri care trebuie luate în plus. Măsuri care să vizeze calitatea în adevăratul sens al cuvântului. Păi cum să desființezi școlile profesionale? Sunt toți creiere supradezvoltate? Lasă omul să învețe o meserie, altfel vom fi toți cu diplomă și murim de foame.De ce să nu te axezi pe talentul fiecăruia, pe tipul de inteligență care să îl ajute să se dezvolte. Pot eu să fac asta cu o clasă de 30 de elevi la o oră pe săptămână? etc etc etc

    
 11. Ana lu' Manole

  iulie 9, 2011 at 8:28 am

  Ehe, sa vezi ce-or sa infloreasca acum scolile alea profesionale! Toate particulare, cum sa nu!
  Cat despre masuri, sunt convinsa ca mai sunt. Toamai asta imi da cu zecimale, virgule si acolade…nu se iau masuri si numai ni s-a vanturat nitel buzduganul pe deasupra capului…Acum nah, daca fuse unul mai inalt…
  Stiu, si la fii-mea in clasa tot 30 sunt…Dezastru. De la lipsa de timp pentru fiecare pana la stapanirea unui ashea numar mare de haidamaci cu zarzauni de democratie in cap. Nu, pe vremea noastra puteam fi si 100 in clasa…ca nu misca unul in front! Stiam ce-s limitele, fortat, da’ stiam!

   
  • dagatha

   iulie 9, 2011 at 10:29 am

   nu știu dacă e neapărat problema de a mișca în front. Dacă știi ce să faci la oră, nu au timp să miște. Dar trebuie să ai timpul necesar și să fii înzestrat cu abilități pedagogice pentru asta. De aia nu pot fi toți profesori. Și mai trebuie să fii cu mintea limpede și cu răbdarea la pachet. or dacă tu ai în cap problemele personale care generează frustrări maxime legate de partea financiară, mai ales, nu prea poți fi acolo cu totul. Și dacă mai ai și stresul că trebuie musai să faci toate tipurile de pronume din lumea asta în maxim o lună, că vine cu ciomagul peste tine și te verifică, ce mai contează că ăia micii nu au înțeles niumic? Tui să fii în ordine cu hârțăgăraia că, nu-i așa, trebuie la punctaj. Între succesul tău (fie el și fals pentru că se măsoară în hârtii, deci musai să alergi să le capeți) și succesul lor, îl alegi pe al tău. e ca în junglă. Aici e problema. Ne-au transformat în oameni care se tem pentru pâinea lor și nu ne mai pasă de rezultatul real al muncii noastre.

    
 12. desafiamos

  iulie 15, 2011 at 8:36 pm

  Ştii părerea mea despre bacalaureat. Este inutil. Nu-s obişnuiţi cu tensiunea examenelor? Dar de ce să fie tensiune la examene? De ce să nu ne învătăm copii că nu toţi pot ajunge tinichigii, ospătari sau spălători de vase în occident? De ce să nu înţeleagă de la început că orice activitate (că eşti om sau animal) e o competiţie? Nu-s obişnuiţi cu competiţia? Foarte rău. Se poate trăi şi fără competiţie. Mi-aş dori să fie eliminată competiţia din sistemul economic. Există studii foarte seriaose pe tema asta. Competiţia nu e deloc aşa de lăudabilă. La momentul actual e singura cale de diferenţiere. Sunt şi alte căi, poate mai bune, încă neîncercate. Să fim mai buni, aşa ar trebui, dar nu doar unii, ci toţi.
  Bacalaureatul e un nonsens, n u peste 50% din elevi au picat ci peste 50% din profesori şi mai exact spus, peste 50% din sistem a picat proba eficienţei.

   
  • de-a dura lex

   iulie 15, 2011 at 9:04 pm

   n-ai dreptate.
   mă refer la ultima frază.
   n-a picat niciun profesor, n-a picat nicio componentă a sistemului educativ.
   dacă o luăm pe cauze, a picat doar o componentă a societății românești, cea care spune că „las’ că merge și așa” și favorizează furtul și lipsa rigorii.

    
   • desafiamos

    iulie 15, 2011 at 9:15 pm

    ai dreptate. dar intrebarea mea este: cum e posibil ca peste 50% din elevii care au promovat clase IX, X, XI şi şiXII, scuze că nu am băgat a XI-a etc, să nu ia un examen de final? Atât de mulţi? Chiar au fost toţi proşti? Chiar le-au dat subiecte de olimpiadă? Chiar toţi erau chitiţi pe copiat? Chiar nu le-a rămas nimic în tărtăcuţă? Eu m-am uitat pe subiecte. Nu mi s-a părut nimic imposibil. putem să facem acum multe scheme logice şi să judecăm pe baza acestor întrebări. Adevarata întrebare e: What is next? Ce am vrut eu să concluzionez: nu s-a făcut treabă şi nu au fost create condiţiile pentru a se face treabă.

     
  • dagatha

   iulie 16, 2011 at 11:01 am

   Păi aia e! vezi? Exact asta spun și eu! de ce să fie toți genii? Lasă, domnule școlile profesionale în pace, că au eficiența lor dacă le faci cum trebuie. Mă uitam la un..idiot la teveu, cum zicea el sărăcuțul că sunt prea multe ore inutile la școală, gen desen și muzică, în loc să facă lumea calculator. Să mori tu! i-aș fi zis! Păi dacă bietul copil are aptitudinile pe care le are la muzică sau desen, cum să i de descopere cineva dacă tu vrei să-i bagi pe gât calculatorul. El atât e în stare să facă: să deseneze! Tu îl obligi să facă mate-info de acum? Exagerez, desigur, da ăla m-a scos din minți.
   Copiii sunt tensionați pentru că știu că sunt multe în joc legat de viitorul lor. Cunosc copii foarte buni care au clacat la bac pentru că aveau nevoie de medie mare ca să intre la facultăți bune din afară unde deja erau acceptați pe baza competențelor deja demonstrate la probele de admitere de până atunci. Dar stresul examenului i-a…blocat. Exact ce ziceam: nu sunt pregătiți. Dacă vrei o comparație …mai mult sau mai puin potrivită, uită-te și la sportivii noștri: când sunt aproape de victorie, o dau în bară tocmai pentru că, psihic, nu sunt pregătiți.
   Sistemul sucks! Unii profesori suck too (insist pe acest „unii”), pentru că același sistem i-a băgat în învățțământ sau i-a păstrat acolo pe alte considerente decât cel al competenței, în timp ce alții, infinit mai capabili, fac navete aiurea pe la sate uitate de lume.

    
 13. dagatha

  iulie 16, 2011 at 11:05 am

  da, chiar, what is next
  Păi cum să fie ei învățați altfel, dacă toată lumea așa face în țara asta: fură, mint, calcă în piciore orice urmă de moralitate. Cum să știe că nu e bine să copieze sau să fraudeze (că ăsta e termenul la modă acum) când însăși mama lui, biata de ea, l-a „ajutat” tot ciclul liceal să treacă clasa. Hai să fim serioși: avem ce (n-)am crescut și ce (n-)am educat.

   

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: