Știați că…

„Cunoaşterea este fericire, fiindcă doar prin cunoaşterea cuprinzătoare şi profundă eşti în stare să deosebeşti adevărul de minciună, lucrurile măreţe de cele de factură joasă”.

Helen Keller

Sursa foto

Cea mai bună revistă pentru copii (vorbesc, desigur, despre revista Meki :-D) nu putea să rateze seria Știați că…

De fiecare dată când găseam câte o rubrică de noutăți Știați că... , răspunsul meu era invariabil Nu, nu știam! Ei uite așa am pățit și de data asta. Zic să arunc o privire la partea de… cunoaștere. Să văd ce informații aduce revista Meki pentru copilul meu. Și grav este că…NU ȘTIAM:

♦ că planta de vanilie este o orhidee tropicală cățărătoare; comestibil este doar fructul copt al florii (păstaia), iar aroma de vanilie este colectată din semințe și lichidul uleios care le înconjoară.

♦ că albinele nu sunt făcute pentru zbor; biologul Michael Dickinson a arătat că, în alcătuirea albinelor, raportul aripă-corp nu este echilibrat, motiv pentru care albinele trebuie să muncească mai mult pentru a zbura.

♦ că termenul keramos este de origine greacă și se referă la cornul de animal a cărui formă era imitată în olăria antică.

♦ că ruda cea mai apropiată a fiorosului T-Rex este…găina!

Uite așa va ajunge copilul meu mult mai deștept și informat decât mama lui și asta, evident, foarte curând. Cred că soluția este să citesc eu revista Meki înaintea lui 😀

Și ca să nu mai fiu luată pe nepregătite, m-am apucat de studiat și altele din aceeași gamă: AICI și AICI.

Later edit:

Prin bunăvoința De-a dura lex:

Ruda cea mai apropiată al lui T-Rex nu este găina, ci curcanul.
Iar deosebirea este enormă și nu are legătură cu deosebirea superficială dintre cele două păsări de curte (este doar o întâmplare faptul că aceste două specii sunt acum domestice).
Curcanul este pasărea cunoscută ca cea mai timpuri apărută dintre cele existente astăzi, deci cea mai apropiată de acel dinozaur fără aripi din care se trag absolut toate păsările, și în consecință cea mai apropiată de oricare alt dinozaur terestru, fie el și T-Rex (dar și acel animăluț de mărimea unui șoricel, din care se trag toți ceilalți dinozauri).
Găina este o specie mult mai evoluată, mai îndepărtată de dinozaurii fără aripi.
Ruda cea mai apropiată a lui T-Rex este curcanul, apoi emu și struțul african, apoi alte păsări, și după multe alte „apoi” apare și găinușa.
Huidu nici măcar nu apare deloc. (n.e 😆 )

Acum, mă rog, există și partea de informare utilă: dinozaurii fără aripi (T-Rex etc.) sunt mai apropiați de găină (sau oricare altă pasăre, adică de dinozaurii cu aripi) decât de crocodilieni sau, mai ales, de alte reptile.
Mai bine le-ar prezenta corect: reptilele sunt de două feluri: broaște țestoase și restul (1).
Restul (1) sunt de două feluri: șopârle (aici intră și șerpii și, evident, varanii [fără legătură cu Dan Voiculescu]) și restul (2).
Restul (2) se numesc archeosauri și au fost de 4 feluri: dinozauri, crocodilieni, ihtiozauri (niște animale marine) și pteranozauri (niște animale zburătoare, dar fără pene – pterodactilii și pteranodonții).
Astăzi mai trăiesc doar crocodilienii (crocodilii, aligatorii/caimanii și gavialii) și niște dinozauri.
Poate că sună ciudat, în funcție de gradul de informare, însă dinozaurii n-au dispărut în totalitate, astăzi mai trăiesc cei cu aripi, adică păsările.
Și pasărea cea mai primitivă, care se consideră a avea genele cele mai apropiate de dinozaurii uriași și spectaculoși, este curcanul.

11 comentarii

 1. …ma crezi sau nu toate aceste informatiile le stiu din desenele animate pe care le urmareste Mateiul meu! dar e minunat ca tu le impartasesti tuturor, adica si celor care nu mai au timp pentru desene animate :D!

  • Acum chiar că mă simt total…neinformată! :-)))))
   Adevărul e că am prins șu eu câteva desene pe Minimax. Educative rău. Trebuie să-mi iau un teve portabil -D
   Pupici lui Matei -)

 2. Adevărul e că am rămas perplex, interzis, mască, poster aflând care sunt rudele apropiate ale curcanului. O să-i spun bunicii să-i elibereze pe toţi şi să le ceară scuze pentru ăia decapitaţi. cu aşa rude nu trebuie să te joci. Bună şi aia cu albinele. Să comparăm mărimea capetelor oamenilor şi să ne spună cineva dacă am fost proiectaţi pentru a gândi. Sunt sigur că elefanţii au fost proiectaţi să tragă cu urechea. Iar unii prim miniştri să fie atracţii de circ.

  • Cuuum??? încă mai ai curcani întemnițați? eu zic să faci ceva cu ei. Și repede. că nu știi cum își face anamneza și reînvie T-rex-ul din el. Până la urmă…mai bine îl papi tu pe el (pe curcan adica), decât el pe tine.

 3. Ma incerca un sentiment de madrie nationala dispus transversal pe nervura posibilului accident aviatic din 11 iulie. Stiu. Nu are legatura cu subiectul nostru dar nu mi`am putut retine emotia. Cu drag, Gardner

  • 😆
   unde puteai tu să intri, Gardner, dragă, dacă nu la rubrica de „Știați că…” 😆
   pentru a răsopunde la restul comentariului, trebuie să consult DEX-ul
   :-)))

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s