RSS

Vorbe înțelepte

22 iul.

„Omul cu adevărat bun este doar cel care ar fi putut fi rău și n-a fost”.

Nicolae Iorga

Sursa foto

Unul dintre subiectele-problemă la examenul de bacalaureat este punctul al doilea: Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre bunătate, pornind de la ideile sugerate de următorul citat…

Problema nu ar fi dificultatea citatului sau a temei, ci faptul că deficiențele cele mai mari elevii le au atunci când trebuie să-și exprime un punct de vedere legat de un anumit subiect, oricare ar fi acela. Am constatat de-a lungul timpului, că până și despre subiectele care îi pasionează, unii nu găsesc nimic de spus.

Mi se pare trist.

De multe ori prefer să-i las să vorbească liber, fără să mai insist asupra modului de exprimare sau a greșelilor de limbă, în speranța că va ieși un discurs despre tema în discuție. Ei bine, nu se prea întâmplă.

Mă gândesc cârt de mult ne-au ajutat pe noi, cei îndrăgostiți de lectură, din generația mai…trecută, să zicem, caietele acelea în care ne notam citate semnificative care ne-au făcut să reflectăm asupra unor lucruri existențiale. Câți dintre tinerii de astăzi au un motto sau au auzit, măcar, despre motto-uri celebre?

Citatul de la care am pornit, este motto-ul special de astăzi din paginile online ale revistei Meki. (Mi s-a părut mereu foarte elegant să alegi un astfel de citat pentru o lucrare importantă, pentru un eseu, pentru un referat. E un punct de pornire care-ți oferă posibilități de a dezvolta un subiect.) Nu este ales întâmplător. Este una dintre valorile promovate de revista Meki care, mai ales prin poveștile publicate, se vrea un promotor al tuturor valorilor creștine.

De unde am pornit și unde am ajuns… 🙂

Bunătatea mai există. Am întâlnit-o în fapte, zâmbete, priviri, vorbe bune. De multe ori am găsit-o aici, de când am cunoscut oameni ce au ajuns să-mi fie dragi: Sufletista, Camelia, Maria și Valy, Rokssana, Isis, Ștefania, Carmen și iarăși Carmen 🙂 (am ales numai fetele pentru postarea de azi 😆 )

Bunătatea este limbajul pe care orbii îl pot vedea și surzii îl pot auzi” Psalmi; 33:5

Reclame
 
19 comentarii

Scris de pe iulie 22, 2011 în Concurs, Despre viață

 

Etichete: , , , , , , ,

19 răspunsuri la „Vorbe înțelepte

 1. eumiealmeu

  iulie 22, 2011 at 6:08 pm

  scumpa mea, ca să poţi avea motto trebuie să ştii de unde să-l iei – dacă n-ai caiet personal, trebuie să-ţi dea prin cap din ce carte să-l iei. şi ca să poţi să te mândreşti cu el, trebuie să-l înţelegi. unele dintre cele înşirate de tine – fetele, minunatele! – nu-mi sunt străine, şi vreau să recunosc – sunt inteligente şi sigur au caiet cu motto.
  cât despre meki a ta, o ador pentru că vorbeşte despre valori creştine. sunt singurele care ne pot scoate la liman.
  salutări de la mare.

   
  • dagatha

   iulie 22, 2011 at 8:08 pm

   Să zicem că de găsit…le găsești. Dacă știi unde să cauți 🙂 Și mai trebuie să vrei să cauți vorbe ale altora care au trăit niscai experiențe înaintea ta.
   Problema e că nu există niciun fel de voință în sensul ăsta al căutărilor pentru sine.
   La mare zici? IAR???

    
 2. Ciprian Bojan

  iulie 22, 2011 at 6:28 pm

  Io n-o să scriu nici în cinşpe’, nici în treij’ dă rânduri, că mie-mi place să comprim:
  Bunătatea sălăşluieşte în fiecare dintre noi, să nu ne fie teamă s-o oferim!

   
  • dagatha

   iulie 22, 2011 at 8:09 pm

   Nu știu dacă de teamă nu o oferim sau dintr-un sentiment de delăsare, de lehamite…

    
 3. monicas10

  iulie 22, 2011 at 7:10 pm

  Este trist… copii sunt „imaginea din oglindă” a părinților. Sau, mai concret, ei fac în realitate acele lucruri la care părinții doar s-au gândit. Te aștepți să comunice când lor le lipsește comunicarea de acasă? Sau am mai întâlnit cazuri când și-au crescut copii în „turnuri de fildeș roz” mirându-se apoi de „eșecurile” lor din viață.
  Îmi permit de a completa citatul de la început: „… nici măcar cu gândul.” 🙂
  Și da, bunătatea (mai) există.

   
  • dagatha

   iulie 22, 2011 at 8:10 pm

   Comunicare este esențială! Nu știu de ce, în unele situații se pierde undeva pe drum..
   Cert este că oricine este părinte, este predispus să greșească. Unii mai mult, alții mai puțin, unii realizează, alții refuză să accepte ideea….

    
   • monicas10

    iulie 23, 2011 at 8:26 am

    Atunci și copii sunt predispuși să greșească tocmai pentru a învăța. Lecția lor, bineînțeles!
    Când dispare comunicarea? Hm… calitate versus cantitate. Au prea multe pe cap (sau copii mai mulți) decât pot face față…
    Oricum, cred că esențială este tocmai bunătatea și capacitatea de a ierta și a (te) ierta.

     
   • dagatha

    iulie 23, 2011 at 9:01 am

    Fiecare și le știe pe ale lui. Sunt oameni și oameni, nu există tipare. Variabilele sunt și aici destule.
    Părinții sunt cei care trebuie să se dumirească, în timp util, ce e de făcut ca să poată păstra frâul în mâini.

     
 4. varaton

  iulie 22, 2011 at 7:50 pm

  ultimul paragraf = discriminare. adevarul este ca fetele trebuie sa fie bune.

   
  • dagatha

   iulie 22, 2011 at 8:11 pm

   am preferat să fiu acuzată de discriminare decât de altele.. 😆

    
 5. isis

  iulie 22, 2011 at 9:20 pm

  Un astfel de motto calauzitor m-a ajutat enorm atunci cand am ratat admiterea la medicina: „Lumea nu este a celor ce pot, ci a celor ce vor.” – Goethe
  L-am scris pe prima pagina a caietului de chimie si il reciteam, vrand-nevrand, de cate ori ii deschideam coperta. Am inteles atunci ca cel mai important in realizarea unui scop este… nu talentul, ci intensitatea dorintei tale. Visul arzator.
  Cand am terminat facultatea, pe prima pagina a lucrarii de diploma am scris acelasi citat. Puteam spune ca, implinindu-mi visul adolescentei, am cucerit lumea…
  Gandim la fel? 😉

  Multumesc pentru… bunatate.

   
  • dagatha

   iulie 23, 2011 at 7:30 am

   Uneori cred că gândurile se aseamănă. Și oamenii la fel.
   🙂

    
 6. Pingback: Rokssana's Blog
 7. Camelia

  iulie 23, 2011 at 3:21 pm

  Nu am caiete cu motouri; nu am avut vreodată…toate poveştile pe care le scriu au însă câte unul, spus din mine, a expresiei care sunt, una fără de trucaje literare. Ştii, Agatha, cred că unora, nu tuturor, le lipseşte acea captare plină de nuanţe şi îndeoşte complexă a unor fapte aparent derizorii, dar care, pătrunzându-le, s-ar dovedi că au de fapt o semnificaţie pe care nu am fi fost în stare să o bănuim.
  Spiritul tânăr de care vorbeşti, acela juvenil, înţelege, nu multe…dar îndeajuns…doar că, vezi tu, nu are încă acele însuşiri de înfăptuitor…încă nu, unii…poate nicicând vreodată alţii…ceva le lipseşte şi poate le va lipsi…nu ştiu…ştiu doar că nu îţi poţi trăi viaţa fără a-i da o expresie. În fiecare dintre noi se află acel dar al alegerii, doar că nu şi acea ştiinţă de a alege calea cea bună.
  Isis dădea un citat din Goethe…eu i-aş spuse altfel: poţi să îţi provoci realul de către posibil, să nu uiţi niciodată că multe poţi înfăptui prin voinţă şi prin vis. La fel cum nu trebuie să uiţi că legea fundamentală a Universului este Iubirea…cu tot din ea.
  Când am început să citesc ceea ce ai scris, am avut un gând…cu inima vezi întotdeauna mai bine.
  CU tot dragul…ţi-aş mai fi scris multe…cu gândul înspre tine în cuvinte, cuvinte anume pentru tine, tu, cea însăţi, care te-ai urmat întru totul şi fără servituţi pe drumul tău de tine…aşa te-am intuit a fi…aşa cred că eşti…precum mai cred că ai putea pătrunde cu privirea din suflet lumea multora.
  Îmi plac oamenii oneşti, cei care trăiesc întru adevăr…este ceea ce mai cred despre tine…dai un rost cuvântului de OM.

   
  • dagatha

   iulie 23, 2011 at 7:44 pm

   of, mulțumesc Camelia pentru vorbele tale. Mă bucură, mă încântă și mă fac să vreau mai mult să fiu așa cum zici. Cred că este prea mult pentru ceea ce sunt eu, așa că va trebui să „muncesc” mai mult cu mine însămi 🙂 (e un fel de a spune, sunt sigură că ai să înțelegi ce vreau să spun 🙂 )
   Da, tânjesc după atingerea de suflete. Sunt în același timp o ființă plină de viață. Car ar fi vrut, la un moment dat, să fie mai mult decât este. Nu lumesc, nu material.
   Sunt un meșteșugar foarte timid al cuvintelor. Uneori ele nu vin singure la mine, trebuie să le chem, trebuie să le încânt. Alteori…curg și mă trag de mânecă.
   Mulțumesc încă o dată pentru vorbele frumoase și pentru sunetul care le însoțește 🙂

    
 8. Camelia

  iulie 23, 2011 at 3:43 pm

  Îţi aduc în dar o melodie pe care o iubesc:

  Şi le-aş dori tututor să gândescă nu cu răceală raţională, ci cu căldură sentimentală.

   
 9. BlueRiver

  iulie 24, 2011 at 9:48 pm

  singurul caiet unde exista un motto, era caietul de antrenament, pe vremea cand faceam talere de terformanta… scrisesem simplu, in coltul din dreapta, pe prima pagina: „Pot, vreau, trebuie!”, cuvinte care ma ambitionau… acum am un alt motto, care se potriveste varstei actuale : „Asuma-ti faptele si traieste cu urmarile” 🙂

   
  • dagatha

   iulie 25, 2011 at 3:17 pm

   Atâta vreme cât a însemnat ceva pentru tine, înseamnă că a contat.
   Până la urmă nici nu trebuie să aparțină cuiva, nici nu trebuie să fie un citat fandosit și plin de înțelepciune, că să fie o vorbă vcare să se muleze pe ceea ce însemni TU, să-ți fie muză, călăuză, dicton, slogan whatever.
   Motto-ul de acum se apropie mult de al meu 😀

    

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: