Vorba multă…sărăcia omului

„Cu cât omul gândește mai puțin, cu atât vorbește mai mult”.

Motto-ul de azi din revista Meki

…dar cică „nici muțenia  nu te-mbogățește”, zice un comentator pe o pagină găsită întâmplător pe Google. Deși am înțeles la ce s-a referit cel care o fi spus treaba asta pentru prima dată, trebuie să  recunosc limitele acestui citat.

Da, este adevărat că ar trebui să gândim de două ori înainte de a deschide gura, ceea ce presupune să-ți poți controla suficient pornirile, să nu lași impulsul și instinctul să vorbească în numele tău. În același timp, îți măsori/ cântărești cuvintele astfel încât ceea ce ai răspuns să fie cea mai potrivită frază pentru contextul dat. Poate nu ai dreptate, poate nu ai evaluat opțiunile, poate pur și simplu nu e momentul să spui ceva atunci.

Cred că se potrivește foarte bine cu mutările din jocul de șah. De ce pierdeam de cele mai multe ori? Eram atât de entuziasmată de faptul că găsisem soluția perfectă, inima îmi tremura de exaltare și abia așteptam să facă celălalt mutarea ca să-i dau lovitura de grație. Și totuși, în euforia mea, nu vedeam cum zace, ascunsă în umbră, o piesă cheie. Acoperisem 90%din opțiuni, dar rămăsesem descoperită tocmai în călcâiul lui Ahile. Astfel că bucuria devenea un soi de enervare cumplită pentru că fusesem prea repezită să strig „Șah!”, când de fapt lucrurile stăteau chiar pe dos. Așa e și cu vorbele uneori: crezi că ai găsit-o pe cea mai potrivită și după ce ai aruncat-o, se apropie într-o diagonală periculoasă, nebunul. Astfel, ai rămas…mat(ă)/mută și ai ratat locul învingătorului. Da, trebuia să gândești înainte să faci mutarea. Iar cuvintele… sunt periculoase. Odată apăsat trăgaciul, glonțul nu mai poate fi întors din drum.

Pe de altă parte, însă, cu toată falsa modestie de care pot da dovadă, cred că sunt un om care gândește destul de mult (nu am spus că și bine! 😀 ). Și cu toate acestea, vorbulița își cere drepturile în fiecare zi. 🙂 Cred că tocmai dovada faptului că gândești o reprezintă și vorba lungă. Ai CE să spui și dacă mai ai avantajul să știi și CUM  să spui, atunci ești un norocos. Un caz aparte îl reprezintă Sufletista, care are un dar, acela de a te face să vezi cu ochii tăi pe unde s-au plimbat ochii ei. De altfel pentru ea, cuvintele sunt esențiale așa cum îmi spunea astăți într-o discuție rapidă: „adevărul este că sunt cea mai îndragostită de cuvinte și n-aș renunța la cuvinte nici pentru cele mai frumoase gânduri”.

Sursa foto

În ceea ce privește revista Meki, elementul principal îl reprezintă benzile desenate, deci vorbe puține, care, însă, nasc idei multe.

16 comentarii

  1. Deci eşti un „argint viu”! Nu pot ţine pasul cu tine, dar TE ROG, NU TE OPRI, decât când vei dori tu, fireşte! 🙂

  2. să mă auzi când tac, ce tare ţip şi câte cuvinte pe secundă spun. 🙂
    da, ai dreptate, astăzi îţi spuneam despre importanţa cuvintelor pentru mine, atât de mare importanţă încât, dacă am de făcut treabă urâtă, pe care n-o sufăr, ce crezi… o fac şi nu oricum, ci rapid, în goană, profund, doar pentru că am spus tot ce gândeam, am fost lăsată să spun şi pentru că am auzit tot ce voiam. cred că de-aia ne place nouă să vorbim amândouă… tu spui ce gândesc eu, iar eu spun ce gândeşti tu… şi câtă nevoie aveam să ne auzim gândurile cum că avem dreptate, o dreptate pe care altfel nimeni nu ne-o dă… 🙂
    mamăăăă, ce filozofie. dar, da, soţul meu este exemplul perfect al tăcerii care nu cauzează rău, ci rezolvă probleme… revista meki a vorbit despre el când a ales acest motto. cred că l-a întâlnit pe undeva… 🙂

  3. La benzile desenate ideile multe le sugereaza grafica, vorbele nu au decat rostul de a clarifica / explicita sau de a descrie ceva prea greu / laborios / amplu de reprezentat grafic.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s