Amicii – Aventuri în Delta Dunării

M-am oprit asupra serialului „Amicii” din revista Meki.

Eu nu am avut ocazia niciodată să merg în Deltă, deși e un loc pe care vreau să-l văd. Probabil că nu mi-am dorit încă suficient de mult acest lucru. Consider că sunt extrem de multe locuri frumoase în țara asta de care suntem veșnic nemulțumiți. Am organizat excursii pentru că am vrut să le arăt și elevilor mei că aceste locuri sunt reale și că înainte de a ne dori să vizităm alte țări, poate ar trebui să explorăm ceea ce este în grădina proprie.

Episodul în deltă este unul extrem de educativ. Se axează pe descoperirea unui loc special pentru care suntem invidiați de multă lume: delta Dunării cu toate frumusețile ei. Luca învață o serie de lucruri noi, nu numai din punct de vedere informațional, ci și ca atitudine și comportament. Ai spune că este doar o bandă desenată pentru copii, fără vreo implicație serioasă. Eu aș spune că mulți adulți se comportă la fel de inconștient, astfel că ar trebui să fie o lecție pentru ei. Tragedia este că nu există nimeni care să-i tragă de mânecă.

Nu aș fi știut într-o mie de ani să recunosc un crap femelă! Are înotătoarea din spate mai mică. Deși eforturile lui de a prinde acest pește au fost considerabile, Luca este sfătuit să o lase înapoi în apă, pentru a-i permite să se înmulțească. Pescuitul ca distracție înseamnă a respecta viețuitoarele în timp ce înveți despre ele câte ceva.

Apoi se vorbește despre braconieri, despre felul în care se distruge inconștient o bogăție a naturii. Întotdeauna am fost de părere că nu întâmplător se aleg cuvintele pentru a desemna o noțiune. Braconier mi-a sunat urât chiar înainte de a afla ce înseamnă. S-au omorât și încă se omoară păsări și pești din neglijență sau indiferență. Aș mai înțelege dacă foamea sau sărăcia îi împinge la asta, dar cele mai multe sunt victime ale instrumentelor lăsate aiurea, în încercarea braconierilor de a nu fi prinși de autorități. Mai adaugi un ingredient, poluarea, și iată explicația pentru existența atâtor specii pe cale de dispariție.

În urma unui mic accident, grupul trebuie să meargă pe jos înapoi și așa au ocazia să vadă pelicanii. Cert este că ieșirea în mijlocul naturii poate face cât 100 de lecții teoretice și plictisitoare în sala de clasă. Oricât de frumos ilustrate ar fi cărțile, oricât de bine informat ar fi profesorul, oricât de accesibil ar fi internetul, nimic nu se compară cu realitatea însăși. Nici grădinile zoologice nu sunt relevante. Felul în care viețuitoarele se comportă acolo, este un artificiu în urma adaptării la viața în captivitate. Da, poate este minunat pentru cei mici care nu au altă ocazie să vadă lupul, de exemplu, în libertate, dar dacă îl văd așa cum l-am găsit noi la Zimbrărie… mai bine să nu-l vadă deloc.

Copii vizitează și Lacul Razim, cel mai mare lac din România ca suprafață, „un rai pentru păsări și pești”, o splendoare pentru ochii celor care apreciază natura, Numai că, la fel ca mai toate locurile frumoase deschise publicului vizitator, apar urmele de netăgăduit ale trecerii lor pe acolo: gunoaie de tot felul, pungi, peturi, ambalaje. Coșul de gunoi de la doi metri era mult prea departe pentru ei. Mesimțire? Proastă creștere? Indolență? Care ar fi mai potrivit?

http://www.google.com

Un lucru în plus pentru farmecul locurilor descrise în benzile desenate din revista Meki este liniștea. Cine nu-și dorește evadarea din spațiul claustrat al orașului într-o oază de frumusețe și liniște. Îmi imaginez că este ca în serile de vară când este concurs de broaște și greieri de îndată ce începe să se întunece, așa că ai tot sta pe balcon să asculți. Cred că acesta este lucrul care îmi va lipsi cel mai mult când ne vom muta de aici.

4 comentarii

  1. Din pacate nici eu n-am vazut delta Dunarii, doar asa in trecere, cu toate ca sunt nascuta intr-un oras de pe malul Dunarii– conjunctura a facut sa fiu obligata sa muncesc, mult prea departe de locurile natale. 🙂

    O seara minunata iti doresc Agatha 🙂

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s