Zimbrăria de la Vânători – Neamț

E a doua oară în ultimii doi ani când vizităm Zimbrăria. Cred că am ratat-o pe Tink la mustață, cum s-ar spune.

Nu vezi un zimbru foarte des- de fapt… nu prea îl mai vezi deloc în ultima vreme – așa că profităm și noi cât îi mai găsim în rezervația naturală de lângă Mănăstirea Neamț. Trebuie să recunosc că nu e așa cum mă așteptam, dar cred că este explicabil având în vedere că fonduri nu sunt niciodată destule pentru  face o treabă cum scrie la carte.

Cu toată „libertatea” din rezervație, mi s-a părut un animal trist. Trist pentru că atâta forță, atâta măreție, atâta putere … sunt irosite într-un colț de lume în care limitele nu-l lasă să fie stăpân așa cum ar fi fost firesc.

Cunoscut și sub denumirea de „bizon european”, zimbrul este cel mai mare mamifer care se găsește pe teritoriul țării noastre. La nivel european, această specie a fost mereu în atenția cercetătorilor zoologi, deoarece la începutul secolului al XIX-lea a fost la un pas de dispariție. Din fericire, situația s-a redresat, momentan numărul de exemplare în viață fiind de aproximativ 4000, fiind și la noi în țară posibil să-l vedem în rezervațiile naturale din județele Neamț, Hunedoara, Brașov sau la grădina zoologică din București.

(Sursa: revista Meki)

Poate că imaginea acestui mamifer va mai fi vizibilă doar în articole de acest gen în reviste precum revista Meki, pentru că se pare că nu se înscriu în lista priorităților în această țară. Ce spun eu? Nici măcar oamenii care o locuiesc nu sunt priorități, așa că nu ne mai miră nimic.

12 comentarii

    • îmi imaginam cam ce ar fi zis dacă ar fi putut să vorbească: „ce vă tot holbați așa! puneți mâna și deschideți poarta aia odată sau cărați-vă!”

  1. Am fost acolo, in rezervatia de la Neamt ( „Negru-Voda”, parca se numeste), in urma cu 4 ani… erau cativa zimbrii care aveau si zimbrisori… i-am vazut de departe, n-au vrut sa se apropie de noi :)… imi plac zimbrii 🙂

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s