RSS

Lecția de limba română – Cacofonia

19 aug.

Luată de AICI

Deși ușor de sesizat, foarte multă lume o comite. Nu știu dacă din neștiință sau din neglijență sau cu bună știință, dar uneori este de-a dreptul supărătoare. Mi-am bătut capul destul de multă vreme cu elevii să-i ajut să elimine exprimările nepotrivite cu un limbaj literar, până m-am luminat: fac ei mai-marii patriei greșeli enorme în exprimare, așa că … unde este modelul pentru tinerii noștri?

Pentru a lămuri ce m-a apucat acum de fac toată tevatura asta (cuvânt turcesc, apropo), să începem sistematic.

CACOFONÍE s.f. cacofonii. Asociaţie neplăcută de sunete; cacofonism. ♦ (Muz.) Suprapunere de sunete discordante; lipsă de armonie. Întâlnire de sunete care impresionează neplăcut auzul; cacofonism. ♦ (Muz.) Reunire de sunete discordante; lipsă de armonie. [Gen. -iei. / < fr. cacophonie, cf. gr. kakos – rău, phone – sunet].

Așadar:

 • nu este nici „cacafonie” nici „cacufonie
 • originea este in „kakos” care înseamnă rău. Adică nu e bun, deci NU trebuie folosită în vorbire. 
 • este la polul opus eufoniei (exprimării armonioase), ceea ce înseamnă că NU ne „gâdilă urechile într-un mod plăcut” (de la nenea Iancu cetire)
 • îmbinare neplăcută înseamnă orice silabă repetată supărător; de aceea, din aceeași gamă sunt „la Laura”, „de departe” etc. E drept că acestea din urmă sunt mai greu sesizabile.

În plus, nu e atât de greu să o eviți. Asta dacă ești un vorbitor care-și controlează discursul și nu vorbește fără cap. (Mă rog, asta nici nu s-ar putea, fizic vorbind 😀 ). Și mai spun și aici: lăsați domnule virgulele alea în vorbire! Că tot ca naiba sună. Cum să spui „Am aflat că virgulă capra era țap”?!?! Păi adicătelea citim și semnele de punctuație? Cum ar suna un dialog:

linie de dialog Bună virgulă vecine punct Ce mai faci semnul întrebării

linie de dialog Bine virgulă vecine punct Ia și eu pe aici punct

Cum să eviți? Schimbi cuvântul cu un sinonim, faci o inversiune, adaugi un articol nehotărât (un, o, niște) sau un adjectiv, orice altceva.

Bottom line: cacofonia trebuie evitată/ eliminată din instinct. De acord că în vorbirea obișnuită o mai lăsăm că nu avem timp de cizelat fraze când tăiem ceapa la bucătărie. Dar în contexte sobre sau oficiale nu este permisă.

Și în final, apropo de lucruri care nu se învață, ci se simt, mă îndoiesc să-i fi predat lui fii-miu vreodată cacofonia. (E drept că-l culc cu Dex-ul sub pernă 😀 ) Cu toate acestea, m-am trezit într-o zi că-i spun într-un context oarecare „te mănâncă capul”, lucru pentru care copilul m-a taxat imediat: „nu mai spune căcat, mami!”

Q.E.D. (pentru că se întâmplă și la case mult prea mari!)

 
54 comentarii

Scris de pe august 19, 2011 în Lecția de limba română

 

Etichete: , , , , , , , ,

54 de răspunsuri la „Lecția de limba română – Cacofonia

 1. a-z

  august 19, 2011 at 10:08 am

  sinonim pentru mancat=papat! 🙂
  weekend fain mamici, pici cars cu masini si tatici personali! toate bune! 🙂

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 10:21 am

   Mulțumim.
   Am comis-o, ce s-o mai întorc. Am lângă mine cel mai vigilent profesor 😀

    
  • VictorCh

   noiembrie 7, 2011 at 2:52 am

   „Sinonim”? OARE?!?
   Oare ar fi „sunat” bine „te papa capul”?

    
   • dagatha

    noiembrie 8, 2011 at 12:19 am

    Vigilent ca de obicei :-)))

     
 2. rokssana

  august 19, 2011 at 2:02 pm

  iubita mea cu ochii ca cafeaua ca cand te vad ma fac ca carameaua….e posibil sa vorbesti asa cu printu’ ?

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 2:11 pm

   :-))))))
   Just! Am greșit și-mi cer iertare/ am greșit și mă întorc cu coada-ntre picioare 😀
   Nu știu ce a fost în capul meu :-)))

    
 3. varaton

  august 19, 2011 at 4:52 pm

  În primul şi în primul rând aş dori să o felicit pe doamna profesoară că a luat în sfârşit istorica şi dificila hotărâre să ne ofere meditaţii. Moca. Ceea ce e lăudabil. Eu de când cu blogul ăsta, am constatat că am foarte multe lipsuri. (Apropo, dragă Daghata, dacă mă prinzi cu greşeli, te rog să nu te abţii că nu muşc, serios. Dar nici să despici firul în patru, binee?) Şi-s multe lucruri pe care nu-i rău să le revăd. E o iniţiativă foarte bună să mai readuci aminte unora ca mine despre regulile limbii române. Că acuşi se înfiinţează Statele Unite ale Europei şi o să vorbim klingoniana. Un motiv în plus de bucurie e postul ăsta pentru că mă săturasem până peste cap de revista aia, Meka, Moka sau Meki.

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 5:22 pm

   😆
   Acum…nu am de gând să mă dau profesoresă. Da dacă tot am prins net și am avut puțină vreme la dispoziție, plus episodul cu infantul care se dovedește pe zi ce trece mult mai bun ca mine, zic ia să mă dau mare. Din nou 😀
   De corectat bloguri cu roșu…nu prea cred. Extrem de rar am făcut asta și în privat pentru că greșeala era evidentă și poate altcineva ar fi profitat să facă ditamai cazul.
   Iar cu Meka/Meki/ Moka 😆 nu zice hop că nu se știe :-))) Dacă tot m-au premiat, măcar să aibă și ei profit de pe urma mea, nu?
   😆

    
 4. Ciprian Bojan

  august 19, 2011 at 5:31 pm

  Frecvent, politrucii de pă plaiurile mioritice zic: ”situația politică/ economică care…” Da’ io-s mai jmecher și zic: că ca cafeaua nu-i nimic mai bun pă lume! 😆 sau că ca coca cola… 😆 😆 😆
  Iar Andreiul tău… Doamne Andreiul tău! e cel ma copil deștept că are pe cine să moștenească, pe linie maternă, se vede, pe cea paternă se simte 😀

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 5:47 pm

   Toate „cacofonelile” astea reprezintă cam ce e în capul lor 😆
   Despre fii-miu…uite așa mi-a crescut inima 🙂 Iar roșeața din obraji e la maxim 😀

    
   • Ciprian Bojan

    august 19, 2011 at 7:12 pm

    Ți-am spus că vreau să-l clonez 😆
    Da, polutrucii mai ales pă persoană fizică care este, parcă i-a lăsat Dumnezeu să aibă măcar poporu’ niscai circ, pâinea mai prin alegeri, când e de toate, mai ales în viitor… 😛

     
   • dagatha

    august 19, 2011 at 10:07 pm

    :-)))
    Clonat nu cred că are farmec. Tocmai pentru că e unic e interesant 😀

     
 5. papornitacuvorbe

  august 19, 2011 at 7:02 pm

  dar cînd o plantezi intenţionat într-un text sau într-un context, tocmai pentru a sublinia prostia unui personaj, ţi se iartă cacofonia?

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 9:58 pm

   eeeei, când o plantezi, înseamnă că ai vrut să punctezi ceva 😀 E chiar indicată. Numai să ai grijă față de cine, că atunci toți se dau mari că știu ce e aia. 😆

    
  • VictorCh

   noiembrie 7, 2011 at 2:58 am

   In asemenea imprejurari se obisnuieste sa se atraga atentia asupra cacofoniei, fie scriind grupele literare cacofonice cu litere aldine (ingrosate) sau unindu-le cu „underscore” ( _ ), fie punand in urma lor ” (Sic!) ” sau chiar si numai ” (!) „, indicand astfel faptul ca „greseala” din text este intentionata.

    
 6. Ana lu' Manole

  august 19, 2011 at 7:48 pm

  Vaaai de mine ce ma mai chinui cateodata! 😀 Si intreacat fie spus…la mine stiu : am varsata in curte caruta cu „i” si „,”. Unde vrei si unde nu vrei, gasesti o virgula sau un ‘i’ in plus…c-asa-mi suna mie in cap 😀 😀

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 10:02 pm

   apoi…dacă așa îți sună, așa o fi. În context :-))))

    
 7. papagigli

  august 19, 2011 at 8:28 pm

  Nu prea inteleg eu care-i treaba cu cacofonia, atita timp cit „populatie”, „copulativ”, curea, cu reclama, Baicoi, cointeresat, pasc oile, ciufut, futurism, …etc sunt acceptate si uzitate in mod frecvent fara ca cineva sa se ofuscheze. 😉 Bag seama ca doar caca suna neplacut, restul sunt placute auzului, desi, mie „buba” mi se pare mult mai suparator la ciocanel 😉

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 10:03 pm

   apoi…dacă e plăcut la ureche înseamnă că nu se mai încadrează în definiție 😆

    
 8. camelia

  august 19, 2011 at 9:27 pm

  http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis010-014.htm#cacofonii

  „De corectat bloguri cu roşu, spui”…În periplul meu virtual am dat peste fiinţe a căror unică strădanie, una neostoită era aceea de a schimonosi limba română…cred…dar ce să’i faci dacă într-unii irumpe scriitura…

  În afara topiculul, un suflet pe care l-ai întâlnit în virtual a plecat spre alte zări, în lumea de peste margini…e vorba de Marius Baciu…ţi-am găsit urma lăsată pe tărâmurile lui de poezie. A murit pe 13 august; pe 15 ar fi împlinit 39 de ani.
  Ştiu că ai fi vrut să o afli…ţi-o spun cu cea mai grea tristeţe… şi cu durere.

   
  • dagatha

   august 19, 2011 at 10:58 pm

   Camelia….sunt fără…cuvinte…..
   răspund imediat….

    
 9. camelia

  august 19, 2011 at 9:39 pm

  http://www.legacy.com/obituaries/sacbee/obituary.aspx?n=marius-viliam-baciu&pid=153063575&fhid=6330#ixzz1UwIe1FwX

  Îi poţi lăsa un ultim gând acelui ce a fost un suflet visător…aşa mi-a părut a fi…şi-atât de multe visuri ar mai fi avut de atins…
  Cu drag, Agatha.

   
 10. monicas10

  august 20, 2011 at 1:50 pm

  Bunica mea era bine de tot pornită împotriva „necuratului”. Totul a fost bine până copii ei au crescut și au început să vorbească. De ea mi-am adus aminte când am citit de pățania ta. De multe ori am auzit-o spunând vorba arhicunoscută legată de fericirea celor care le lipsesc copii. Eu am trecut și peste o astfel de „fericire” doar cunoscând lumea lor, a copiilor. Și e frumoasă, tare frumoasă!
  Pup mama și puiul! 🙂

   
 11. monicas10

  august 20, 2011 at 1:52 pm

  😳 m-am scăpat! M-a luat și pe mine „valul”.
  Rectific: „fericirea celor fără de copii”.

   
  • dagatha

   august 20, 2011 at 6:20 pm

   Era bine, nu era cacofonie acolo, dar dacă ai simțit tu că nu îți place cum sună… 😉
   Da, lumea asta e minunată! Pupăm și noi înapoi 🙂

    
 12. de-a dura lex

  august 20, 2011 at 10:43 pm

  o mică observaţie:

  « Dar în contexte sobre sau oficiale nu este permis. »

  cacofonia NU este o greșeală tehnică (de gramatică, lexic etc.), ci ceva inestetic.
  așadar, ea ESTE permisă în orice context.

  măsura acceptabilității cacofoniei nu ține de sobrietate, ci de altceva:
  caracterul artistic sau, din contră, tehnic al comunicării.
  în comunicarea artistică, ceva inestetic poate fi respins.
  dar în comunicarea tehnică prioritatea 0 este corectitudinea informației transmise, și asta în condițiile folosirii a cât mai puține cuvinte (pentru a fi cât mai inteligibil mesajul), deci problema cacofoniei nu există (din păcate, mulți nu înțeleg asta și formulează mesaje eronate sau prea întortocheate).

  iar contextele oficiale pot fi ale naibii de tehnice, precum cele din formularea unei legi.
  la fel și contextele sobre.
  un alt exemplu: un curs universitar.
  de fapt, cam tocmai în acele contexte este mai acceptabilă cacofonia.

   
  • dagatha

   august 20, 2011 at 11:15 pm

   Păi să lămurim atunci ce vrui să zic 😀
   De obicei dacă deschizi televizorul – ceea ce nu mai fac de ceva vreme și mai ales de când ne-am mutat și tipii de la cablu refuză să vină pe la noi măcar în vizită de curtoazie 😀 – dai peste oameni cu pretenții de „bine pregătiți”, la costum și plini de aroganța specifică posturii lor (asta voiam să zic legat de contextul „sobru”), dar când deschid gura ai senzația că aruncă, nu cu vorbe, ci cu altceva.

   Imaginează-ți un profesor care ar trebui să predea cele mai profunde noțiuni de limbă că trântește niște cacofonii „nepermise”. Ce fel de imagine ar avea elevii/studenții ale căror urechiușe sunt zgâriate sistematic de limba ascuțită a „mentorului”?

   Sunt cazuri când exprimarea tehnică, într-adevăr, nu lasă loc de modificări. Dar asta e altă problemă. Eu am vrut doar să aduc în discuție neglijența din vorbire.
   🙂
   Mulțumesc pentru precizare. 🙂

    
 13. Pantusha

  septembrie 1, 2011 at 2:02 am

  interesant e ca gasesc postarea ta care e mai veche, dupa ce tocmai ieri am vazut la stiri pe unul din TVR-uri o exemplificare pe aceeasi tema 😀 Te-or fi citit si ei, mai stii?

   
  • dagatha

   septembrie 1, 2011 at 2:52 pm

   :-)))
   Daaaa, oi fi celebră deja. 😳 O, nu, nu mai vreau! 😀
   Păi de de actualitate, Păntușa dragă. De exemplu azi, cineva a căutat pe blogul meu „cine a scris cu cacohonism” :-))))

    
 14. gherasimproca

  septembrie 7, 2011 at 5:36 pm

  Oricât de scandalos ar părea, mi s-a părut că e potrivit să fac un elogiu al cacofoniei. Ştiu, pentru unii s-ar putea să fie prea mult, dar o clipă de reflecţie în afara culegerii de comentarii nu strică.

  Iată link-ul
  http://ovidiugherasimproca.wordpress.com/2011/07/19/elogiul-cacofoniei/

  Scuze pentru cacofonii.

  🙂

   
  • dagatha

   septembrie 9, 2011 at 3:55 pm

   pentru cei pentru care e prea mult…să nu citească :-)))
   Am fost, nu am putut lăsa un gând că nu m-ai lăsat :-D, dar mie nu mi se pare scandalos. Până la urmă, cred că e o chestiune de opțiuni. Sau de gusturi? 😀

    
 15. gherasimproca

  septembrie 24, 2011 at 11:46 am

  Nu las pe nimeni. 😀 Dar comentariile sunt permise pe Facebook, cu atât mai mult gândurile. 🙂

   
 16. Adrian

  februarie 11, 2013 at 4:35 pm

  Dragă Dagatha, cacofonia nu este o greșeală. Ați citit definiția din dicționar și ați interpretat-o fantezist. Cacofonia este o simplă stîngăcie estetică, cu precizarea că estetica contează uneori, dar de obicei nu. Lecțiile de limba română, foarte concentrate pe formă și aproape indiferente la conținutul și calitatea comunicării, ne-au învățat că trebuie să evităm cacofoniile. Dar asta e o obsesie artificială, o dresură, nu o necesitate obiectivă a limbii. Scopul limbii este comunicarea, nu rebusul alipirii cuvintelor și nici scoaterea ochilor interlocutorului pentru greșeli reale sau imaginate.

  Despre cacofonie scriu și lingviștii, dar de obicei numai pentru a critica evitarea obsesivă a cacofoniilor și prea marea importanță care li se dă în școală. În lucrările de lingvistică problema cacofoniilor practic nu există. Ea apare doar în manualele proaste de azi.

  Cuvinte urîte care par să se formeze accidental la întîlnirea altor cuvinte există și în alte limbi, bineînțeles. Dar numai românii vorbesc atît de mult despre cacofonii și le ridică la rang de greșeală. Nu vi se pare ciudat?

  Scriitorii români de pînă prin secolul al XIX-lea făceau cacofonii peste cacofonii, fără să le pese, pentru că nu apăruse moda asta a arătării cacofoniilor cu degetul. Ei spuneau fără jenă „ca cum”. Azi trebuie neapărat să spui „ca și cum”, pentru că altfel vine poliția anticacofonică.

  Cacofonia este în mintea celui care o depistează. El singur e vinovat că l-a deranjat. Ca urmare e datoria lui să se vindece de obsesia asta.

  Vă invit să mă contraziceți. Arătați-mi o scriere a unui specialist al limbii potrivit căruia cacofonia ar fi o greșeală. Dacă dă și o justificare sînt de-a dreptul fericit, dar măcar să vedem un lingvist care face afirmația asta, chiar și neargumentat. Găsiți?

  Pînă găsiți am o rugăminte: nu mai răspîndiți informații false. Există destule prostii pe internet; măcar oamenii cu discernămînt să se abțină de la ele.

   
  • dagatha

   februarie 12, 2013 at 11:37 pm

   ajunge și răspunsul imediat 😉

    
   • Adrian

    februarie 18, 2013 at 7:09 am

    Îl aștept cu multă nerăbdare, ca pe un cireș copt, dar sper să vină înaintea cireșelor. 🙂

     
   • Adrian

    mai 31, 2013 at 6:27 am

    Iacă a venit și vremea cireșelor… Răspunsul cînd se coace? 🙂

     
    • dagatha

     mai 31, 2013 at 12:40 pm

     🙂
     apreciez fidelitatea 🙂
     Mai jos ai un link. Acolo stă raspunsul de când l-am promis 🙂

      
    • VictorCh

     mai 31, 2013 at 1:45 pm

     Ma bucur sa constat ca mai exista cineva care „greseste” in acelasi fel cu mine (eu „gresind” intentionat, cu buna stiinta): am inteles ca noul DOOM statueaza „cireşi” si respectiv „căpşuni” drept forma corecta de plural pt „cireaşă” si respectiv pt „capşună” (fructele deci, nu planta care le produce). Indiferent de ce „scrie-‘n DOOM”, PT MINE forma „cireşi”, respectiv „căpşuni” este rezervata pomilor, respectiv tufelor, fructele avand pluralul „cireşe”, respectiv „căpşune”.
     (Daca si-asa DOOMul a pornit pe panta asta, ma-‘ntreb cand va statua drept corecte (pt fructe) formele de plural „meri”, „pruni”, „caişi” etc…)

      
 17. Lucas Eduard

  septembrie 7, 2016 at 1:54 pm

  ” daca chiar” este cacofonie ?

   
  • dagatha

   ianuarie 16, 2017 at 12:51 am

   Apoi…dacă nu te deranjează exprimarea….nu este. dacă simți că ar fi o problemă, evit-o. 🙂

    
 18. marelealb

  ianuarie 12, 2017 at 9:34 pm

  […] Bottom line: cacofonia NU este o greseala gramaticala, NU este o greseala lingvistica, NU este o greseala de niciun fel. Autoarea a citat din surse, fara sa inteleaga nimic din ele.

   
  • dagatha

   ianuarie 16, 2017 at 12:15 am

   Cred că răspunsul acesta era adresat celeilalte postări despre cacofonie, unde era menționat cuvântul „greșeală”.

    
   • marelealb

    ianuarie 16, 2017 at 12:19 am

    ” (precizare pentru cei care nu consideră că este o greșeală lingvistică)” – eu vad ca este mentionat chiar aici. Poate ma inseala privirea, ca port ochelari.

     
    • dagatha

     ianuarie 16, 2017 at 12:28 am

     Ah! Senilă! 😀 Am trecut peste pasaj de atâtea ori și tot mi-a scăpat! 😀 Ceea ce înseamnă că ar trebui să mă gândesc serios la a purta ochelari!
     Cred că, totuși, din contextul articolului rezultă clar părerea mea, cu tot cu argumente. 🙂 Adică aceea că este o chestiune de stil și estetică, dacă vrei. O opțiune și nu o treabă imperativă. Dar, tocmai ca să nu rămân singură în tot scandalul, am dat voie oamenilor să „voteze” aici: https://experimentesiexperiente.wordpress.com/2013/02/13/sa-decida-boborul/
     🙂
     Ca să clarificăm punctul MEU de vedere: până la urmă, e alegerea fiecăruia cum își formulează ideile. Personal, consider că nu este tocmai elegantă o exprimare cacofonică.

     Poate ar trebui reformulat pasajul la care te referi. Și am să mă ocup chiar acum.

      
     • marelealb

      ianuarie 16, 2017 at 12:43 am

      Apreciez raspunsul elegant si nu patimas. In primul rand, trebuie sa te rog sa ma ierti pentru cuvintele din primul comentariu. Nu stiam cu cine am de a face si este evident, acum, ca am estimat gresit.
      In al doilea rand, am gresit eu insumi spunand ca „nu este o greseala de niciun fel”. Este, evident, o greseala de stil. Sau un neajuns estetic. Pentru ca, asa cum ai demonstrat, „suna urat”.
      Ceea ce am gasit necorespunzator a fost ca i-ai spus greseala lingvistica. Am luat asta ca greseala gramaticala, impotriva instituiei normative, a regulilor limbii. Ceea ce nu este si, asa cum foarte bine ai mentionat, este preferabila adaugarii lui „si” sau a „virgulei” enuntate (lucruri care constituie, efectiv, greseli gramaticale, pt ca punem „si” dar nu comparam un lucru cu alte doua, ci cu unul singur).

      Iti multumesc.
      Voi mai citi,

      George Mihaita

       
      • dagatha

       ianuarie 16, 2017 at 12:49 am

       De unde reiese să nu trebuie ascultat impulsul de a izbi interlocutorul cu capul de toți pereții! 😉 Am fiert puțin la primul contact cu mesajul. Apoi am lăsat să treacă fatidica zi de 13 și am reluat. Și răspunsul și articolul. Ca să pricep. Acum, e drept că mie mi s-a părut la fel de pertinent ce am scris ca și prima dată. Faptul că oamenii care au comentat și care mă citesc de ceva vreme nu m-au tras de mânecă: „Dagato, bați câmpii!” mi-a dat dat de înțeles că nu sunt chiar cum ai scris 😀
       În orice caz, mă bucur că ne-am „împăcat”. Sunt gata să accept că pot greși – din neatenție sau neștiință – dar funcționează muuult mai bine dacă mi se zice frumos.
       Te mai aștept pe aici. Și mulțumesc.

        
       • marelealb

        ianuarie 16, 2017 at 1:01 am

        Impulsul, cu siguranta nu. Dar o prima abordare usor intimidanta pentru a stabili un anume raport de forte este uneori o miscare strategica utila.
        La fel cum este si testarea (neanuntata) a rezistentei la stres a interlocutorului. Pana la urma, o doamna care stie sa se abtina de la imprecatii este infinit mai doamna decat cea care nu cunoaste vreo imprecatie sau vreun motiv sa le foloseasca 🙂

         
        • dagatha

         ianuarie 16, 2017 at 1:06 am

         Pffff… apoi cu rezistența asta la stres…m-ai prins. There is none! 😀
         Imprecații nu ar fi apărut, că nu e stilul Dagathei. (Nu se pun cele din gând, nu? 😀 ) Dar mă laud că sunt o persoană chibzuită (odată ce reușesc să-mi controlez primul impuls 😆 ), mai ales când este vorba despre scrisul pe blog. Până la urmă… „scripta manent”.
         Mă dusei rapid la adresa indicată la semnătură, să văz și eu cu cine am de a face. Se pare că a fost o pistă falsă. Cu tot cu cats and rabbits.

          
         • marelealb

          ianuarie 17, 2017 at 12:14 am

          Nu stiu exact la ce te referi. Nu stiu daca apare vreo semnatura, sau unde duce ea. Nu am blog pe wordpress. Nu l-am folosit decat o zi, doua, acum 8 ani. Iata un link catre blogul meu. Este insa ceva strict personal care nu pretinde interes public, ca al dvs.
          pstdi.blogspot.com

           
          • dagatha

           ianuarie 17, 2017 at 10:16 pm

           Erai în Spam! Nu știu ce căutai acolo! 🙂
           Apoi…nici blogul ăsta nu e de interes public. Doar unele postări semnalate ca atare în categoria specială.

            
         • marelealb

          ianuarie 18, 2017 at 5:15 pm

          Si? Cu cine ai de a face? 🙂

           
          • dagatha

           ianuarie 19, 2017 at 9:43 am

           😀
           Hmmmm… cred că am de a face cu o persoană interesantă! 🙂

            

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

Sinapse

Simple, dar cu viață

Incercari

de ginduri

O Cale

o-cale.ro

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

La Fée Blanche

Contesă de Chou-Fleur

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Blog despre munte, turism si cultura

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: