De ziua noastră…

Acum un an (iată că aniversez și eu un anișor de existență ca Dagatha!), scriam un articol care a fost destul de criticat pentru vehemență.

Pentru că am tot auzit și citit zilele acestea despre pregătirile de Ziua Națională a României, am simțit un gust…amar. Și asta din cauză că… nu simt nimic din exaltarea, bucuria, încântarea, nerăbdarea, fastul, elemente care însoțesc, în general, astfel de manifestări.

Nu sunt o patrioată înflăcărată. Îmi iubesc țara ca pe un lucru al meu la care țin și de care nu aș putea să mă despart decât dacă grozave împrejurări mi-ar cere-o. De asemenea, nu mă laud, în general, cu ceea ce am. Mă bucur doar de existența lucrului în sine și împărtășesc cu cei dragi sentimentul. Îmi place România pentru că are o formă aparte, pentru că e extrem de frumoasă, pentru că are atât de mult de oferit și pentru multe altele pe care le cunoaștem cu toții, chiar și cei care nu vor să o recunoască.

Totuși… Undeva s-a produs o ruptură, poate o…eroare genetică? Poate ne-au ajuns din urmă ceva păcate din vremuri imemoriale? Poate că L-am supărat pe Cel care ne-a dat atâtea tocmai prin faptul că nu știm să le prețuim? Unde sunt oamenii aceia frumoși despre care am învățat la școală? Unde sunt patrioții care s-au străduit să readucă și să păstreze identitatea națională? Or fi fost și acelea vorbe goale ca ale celor de astăzi și doar noi le-am văzut distorsionat? Îmi place să cred că nu am fost astfel dintotdeauna. Că ne-au stricat atâtea libertăți și drepturi de nu a mai rămas nimic sfânt.

Unui copil care nu a văzut ciocolată în viața lui, dacă îi cumperi prea multă, se va năpusti asupra ei cu ambele mâini și nu se va opri din mâncat până când nu i se face rău. A doua oară, nu va mai mânca cu atâta poftă, dar pentru că nu a avut atâta timp așa ceva, nu se îndură să o lase din mână și nici să le dea celorlalți. Și din nou, o mănâncă până i se face rău. Fața i se contorsionează, stomacul îl strânge, simte cum îl ia cu amețeli și totuși, nu se oprește. Între timp, funcțiile corpului său o iau razna, chiar creierul îi este afectat. Curând, el devine cu totul altul, de nerecunoscut. Când primește din nou ciocolată, deja e sătul. Începe cu lăcomie, pe rând, toate ciocolatele doar pentru că sunt ale lui și nu pentru că i-ar trebui. Pentru că are mereu, devine răsfățat, lipsit de responsabilitate, răutăcios, leneș și își pierde, cu timpul, valorile.

Ca români, am mușcat cu aceeași lăcomie din toate câte ni s-au dat în ultima vreme, astfel că epoca aceasta post-modernă a găsit un popor dezbinat, plin de răutate și indiferență, lipsit de valori și plin de alte asemenea moravuri. Au mai rămas unii care se zbat, care încearcă să dreagă ceea ce nu pare a fi tocmai la locul lui, dar au de trecut atâtea piedici…

Da, avea dreptate cineva spunând că nu trebuie confundată țara cu poporul ei. Dar… nu ar fi trebuit ca aceste noțiuni să fie complementare?

Nu știu ce mai înseamnă zilele acestea să fii român. Nu știu ce ar trebui să fac pentru a fi român. Știu că m-am născut aici, așa că, presupun că asta mă face român. O fi suficient?

Au mai scris și alții despre asta. Mult mai frumos decât mine.

CiprianOlimpiaSufletistaRedskyPsiTiberiuScorpioColțul cu muzicăDictatura justițieiTinkerbellCopii și mame.

30 de comentarii

 1. nu ştiu dacă voi fi foarte coerentă (dar cine spune că tre neapărat să fiu? 🙂 ) şi dacă se va înţelege analogia, dar să încerc: se spune – „să nu faci ce face popa, ci ceea ce zice el”. adică sunt nişte lucruri care se bat cap în cap: el cere ceva, dar face altceva… noi însă suntem creaţi nu pentru a face ce ni se cere, ci a copia după model, fiecare gestuleţ… aşa suntem noi. deci nu ne este de folos să fim învăţaţi din gură, cum se întâmplă cu un cal (nu trebuie să te pui în patru labe, lângă el, ca să facă ceea ce e normal să facă, trebuie doar să-i ceri – dacă e ascultător, sau să învârţi puţin biciuşca, dacă l-a apucat amocul! 🙂 ), ci trebuie să vedem exemple minunate pentru a trăi minunat.
  ei bine, între credincioşi, se spune, continuând această idee: „nu privi la oameni (adică la cei ce pretind a fi creştini!) ci priveşte la Dumnezeu” – păi, stai puţin, dacă ei pretind a fi creştini – şi miliarde spun asta azi! şi-i contrariază pe cei mai mulţi păgâni cu comportamentul lor! 🙂 – înseamnă că se aseamănă cu Dumnezeu, ar trebui să fie model, exemplu pentru El, despre El…
  acum, paralela… ca răspuns la expresia ta superbă şi suverană:
  !!!!!!!!Da, avea dreptate cineva spunând că nu trebuie confundată țara cu poporul ei. Dar…nu ar fi trebuit ca aceste noțiuni să fie complementare?!!!!!!!!
  ei bine, ar trebui ca oamenii să fie asemenea ţării, frumoasă ţară – frumoşi oameni, sănătoasă ţară – sănătoşi oameni, dar oamenii au preferat să facă ţara după chipul lor – şi cum le place lor să fie, decadenţi şi imorali (de la copiii care copiază la bac, la părinţii fără scrupule în multe privinţe…).
  uitându-se la ţară, ar trebui să ştii cum sunt oamenii, iar ţara noastră e frumoasă, eu am multe postări despre asta (deşi sunt foarte mulţi care habar n-au de asta şi, fără să facă nimic bun pentru ţară şi popor… dau într-una din gură că ţara noastră e jalnică… da, pentru că ţine în interiorul ei, oameni ca ei!)
  şi sunt destui care recunosc acest aspect. despre elementul uman „este multe” de zis :-). lipsa educaţiei, lipsa educaţiei morale, lipsa valorilor… multe lipsuri (sau lipse – cum zicea cineva! 🙂 )
  păi, ce să mai, probabil de emoţie că începui să văd din nou, fără frunze-frunzuliţe… chiar niciuna acu – la mine e cu extremele, frate! 🙂 – mă priponii la tine-n casă şi nu mai vreau să ies. hai, îmi fac curaj să fug…
  pusi-cat.

 2. Sa incep cu un off-topic neplacut (ca sa scap de el): clickul pe linkul din newsletter-ul care ma instiinta de aparitia acestui articol conduce nu la articol, ci la „Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.” N-am search, am intrat aici via Homepage.

  „Nu sunt o patrioată înflăcărată. Îmi iubesc țara ca pe un lucru al meu la care țin și de care…”
  Da, cam asa o iubim mai-toti (cel putin dintre cunoscutii mei): un sentiment bland si discret, simtit (constientizat) mai putin atata vreme cat obiectul dragostei iti este permanent accesibil, „la indemana”, dar care sentiment se pare ca (cel putin la UNII) se constientizeaza si se… „acutizeaza” brusc si intens la o eventuala despartire (definitiva, sau macar f indelungata) de obiectul iubirii.

  „Unde sunt oamenii aceia frumoși despre care am învățat la școală? Unde sunt patrioții care s-au străduit să readucă și să păstreze identitatea națională?”
  Si atunci (ca si acum) acest gen de oameni (luptatori patimasi pt o cauza impersonala si lipsita de concretete) reprezinta o raritate, o proportie infima din totalul populatiei. (Dovada faptului ca acesti oameni sunt exceptii o reprezinta insusi faptul ca au fost tinuti minte individual – ceea ce nu se intampla cu individualitatile care impreuna consttuie o masa mare de oameni.)
  Este mai mult decat probabil ca SI ACUM asemenea oameni exista, doar ca („neatenti” fiind) au „pierdut trenul” accesului la putere, la bogatie si/sau „in lumina reflectoarelor” sociale, astfel incat sunt mai putin „vizibili” decat cei de atunci.
  O alta posibila explicatie a diferentei este faptul ca „atunci” marea masa „nu stia carte”, neputand astfel lasa urme istorice decat daca era mentionata de altcineva, pe cand acestia tinuti minte erau nu numai alfabetizati, ci chiar dispuneau de un har de a comunica (verbal si in scris) care a facut sa fie remarcati si tinuti minte. (CINE STIE – CATI altii (ramasi necunoscuti) or mai fi avut sentimente la fel de ardente, dar (in lipsa pregnantismului celorlalti) au ramas necunoscuti multimilor, fiind eventual pastrati doar in amintirea putinora care i-au cunoscut direct.)

  „Da, avea dreptate cineva spunând că nu trebuie confundată țara cu poporul ei. Dar…nu ar fi trebuit ca aceste noțiuni să fie complementare?”
  In opinia mea, respectivul NU avea dreptate, si relatia intre notiuni nu este de complementaritate, ci de incluziune: poporul este o componenta esentiala in absenta careia un teritoriu nu dobandeste caracteristica de a fi tara*. (O tara este caracterizata prin teritoriu – cu limite, cu vecini -, prin popor, prin structurile in functie, prin istorie si geografie etc.)
  * Vezi Antarctica – ba chiar si Groenlanda, care este prea putin si local populata si care – in consecinta – NU este tara de-sine-statatoare, ci teritoriu sub administratie daneza.

  „Nu știu ce ar trebui să fac pentru a fi român.”
  Pt A FI roman nu tre’ sa faci ni’ca, este o calitate dobandita automat (in anumite conditii) prin locul nasterii, prin nationalitatea parintilor etc. Trebuie in schimb sa faci ceva (procedura reglementata, conditionata si ea) daca vrei sa DEVII roman, schimbandu-ti cetatenia initiala (cea dobandita prin nastere. (Nu stiu daca altora decat moldovenilor li se permite si varianta adaugarii cetateniei romanesti langa cetatenia initiala.)
  Ceea ce nu stiu nici eu este ce ar trebui sa faca cineva pt A SIMTI ca este roman si – mai ales – pt a simti romaneste…

 3. Nici eu nu sunt o patrioata inflacarata si nu simt nici o exaltare de ziua tarii sau a natiunii ..n-am cunoscut nimic ” waw” de la …incoace si nici ai mei copii nu vad sa prinda ceva de genul ‘waw”.Poate e prea mult spus „waw”.
  De atatea vremuri-bune si viata extra-ordinara am ajuns anii la care nici de Sfintele Sarbatori sa nu mai simt acea exaltare.Trist si in acelasi timp adevarat.

 4. La multi ani si de la noi, multi ani de scris si multi ani de romanism. Asa cum suntem, cu bune si cu rele, suntem un popor intre popoarele lumii. Asa cum oamenii sunt diferiti asa si popoarele au trasaturi de caracter, personalitati diferite, sunt iubite sau simpatizate. Eu cred ca facem totusi parte dintre popoarele simpatizate si norocoase. Asa cum suntem avem locul nostru sub soare pe care trebuie sa il cinstim fiecare in felul nostru. Multumim ca ti a placut felul in care am facut-o noi, ca mama si copil. Cred ca e un mod ce ar trebui perpetuat si poate cine stie, intr-o zi chiar vor fi mandri urmasii nostri de mostenirea pe care o au.
  Semnez vavaly.

  • mulțumesc pentru urări.
   Până la urmă cred că ține de individ. Am renunțat la lupte de susținere a unui punct de vedere. Nu-mi place deloc ce se întâmplă în țara asta, dar, pe de altă parte, nici nu am făcut ceva notabil pentru a schimba direcția. Îmi place, în schimb, țara asta și știu că dacă aș fi nevoită să plec, nu m-aș simți nicăieri la fel de „acasă”.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s