RSS

De Moș Nicolae, colinde și…Gheorghe Zamfir

08 Dec

Primesc un telefon de la consort: „Nu-ți face program pentru seara asta. Mergem la concert. Tudor Gheorghe (?!) Am luat deja bilete”. Și mi-a spus și suma pe care se presupunea că a plătit-o pentru ele. Ochii mi s-au bulbucat, părul s-a îndreptat vertiginos spre emisfera foarte nordică a cutiuței cu neuroni (falși), iar gura mi s-a deschis a ceartă, cum, de altfel, îmi este obiceiul. Cunoscându-mi metehnele, consortul nu m-a lăsat să spun mare lucru, mai ales că era placa veche a finanțelor inexistente. Tudor Gheorghe, am înțeles, dar de banii ăia multe se mai puteau face!!! (Uite așa moare cultura cu mine, o pragmatică a secolului nedreptăților!) Văzând că o iau deja razna cu subiectul, bietul om m-a liniștit, dezvăluindu-mi că de fapt era vorba despre o invitație la acest concert, ceea ce m-a făcut să răsuflu ușurată. „Aranjează cu copilul!”. Nu, nu puteam pleca așa, la ceas de seară fără să cerem voie, așa că am încercat diferite tertipuri ca să-l înduplecăm să accepte o insursiune în casa bunicilor pentru câteva ore.

Ne scoatem hainele bune de la naftalină, ne primenim, îmi pudrez năsucul, lăsăm cupilul pe mâini bune și pornim cu încredere spre sala Teatrului de vară, a cărei lansare oficială era vinovată de acest concert cu invitat de onoare. Evident, NU Tudor Gheorghe cum auziseră urechile mele, ci un alt Gheorghe, Zamfir. Încântată și de prezența lui, am așteptat cu sufletul la gură să-l văd live pe cel care a făcut minuni cu naiul fermecat.

                                                           

sursa foto

Sala plină. Oameni de toate categoriile, vârstele și preocupările, dar cu aceeași…orientare politică, aveam să aflu. Un mare eveniment în oraș, nu poate avea decât conotații politice.

Dar concertul a avut (sper!) și alte scopuri. Seara de Moș Nicolae trebuia marcată cu un recital de colinde și cu momente frumoase care să amintească în ce perioadă a anului suntem. În jurul meu, foarte multe fețe bisericești. Mi-a luat ceva timp până am înțeles toate încrengăturile. Am decis să ne bucurăm de calitatea spectacolului, ignorând contextul. Dar…dezamăgirile au continuat, din păcate. Apreciez că am avut șansa de a-l vedea și, mai ales, asculta live pe Gheorghe Zamfir, dar au lipsit câteva detalii pentru ca acesta să fie un concert extraordinar:

1. Tenta religioasă mult prea puternică! Inclusiv prezentatorul a fost un preot. Mi s-a părut nefiresc și am simțit acest lucru destul de …incomod. Nu reușeam să suprapun imaginea unui părinte spiritual, slujitor al bisericii, cu un…job atât de…laic! Mi s-a părut total nepotrivit!

2. Deși sala are o acustică extraordinară, calitatea sunetului a fost îndoielnică. Și asta pentru că undeva, în departamentul tehnic, s-au strecurat erori care au compromis câteva momente importante.

3. Frigul din sală.
4. Deschiderea prea lungă (un miniconcert al unui grup vocal), discursurile politice și predica religioasă au întrerupt cursul firesc al concertului chiar după prima melodie interpretată de artist.

5. Amestecul „genurilor” a șters din valoare. Orga care îl acompania se auzea mai tare decât naiul uneori, și chiar avea pondere mai mare pe parcursul piesei.

6. Din nou, concertul a fost întrerupt de un grup vocal și de un interpret (da, un alt preot!) care nu aveau nicio legătură cu naiul. Doar că aranjamentele muzicale erau realizate de același Gheorghe Zamfir.

7. Cântecele interpretate au fost exclusiv religioase. Plus câteva colinde. Știu, e în apropierea sărbătorilor, știu, trebuie să ne apropiem de Dumnezeu, dar, păcătoasă fiind, am considerat că unele lucruri au o limită, tocmai pentru a putea fi apreciate la justa valoare.

7. În aceste condiții, concertul a devenit plictisitor și prea lung. Inevitabil, lumea părăsea sala, lucru pe care l-am făcut și noi după două ore.

Mi-am satisfăcut nevoia de cultură căutându-l pe Youtube pe Gheorghe Zamfir și naiul său fermecat:

Anunțuri
 
19 comentarii

Scris de pe Decembrie 8, 2011 în De interes general

 

Etichete: , , , , , , , ,

19 răspunsuri la „De Moș Nicolae, colinde și…Gheorghe Zamfir

 1. Varaton

  Decembrie 9, 2011 at 3:37 pm

  Gheorghe Zamfir e mai tare ca Michael Jackson.

   
 2. copiisimame

  Decembrie 9, 2011 at 3:44 pm

  Incep cu inceputul… asa ma cuprinde o tristete cand oameni ce ar trebui sa citeasca, sa mearga la concerte si piese de teatru, trebuie sa puna in balanta; facturi, mancare sau cultura? hai sa renuntam la cultura, ca nu i musai luna asta, poate luna viitoare.
  Secondo… daca era Tudor Gheorghe te invidiam cu adevarat, eram sigura de calitatea concertului. Poate si la Gheorghe zamfir ar fi fost altfel daca dadeai bani grei si era ceva facut din inima…asa cand isi baga politica si alte institutii coada ce poate sa iasa? Dar macar ai avut o seara de meditatie alaturi de consort, ai mai scapat de copletat hartii si alte treburi gospodaresti. Asa ca tot ai castigat, nu?
  Sa va fie de bine atunci Mos Nicolae pe anul asta, macar ai ce tine minte :).
  vavaly

   
  • dagatha

   Decembrie 9, 2011 at 10:29 pm

   erai în spam, nu știu de ce.
   Una peste alta, cu toată cârcoteala, da, m-am bucurat că am fost și noi doi undeva singuri. Tot contra cronometru a fost, dar…
   Da, la Tudor Gheorghe visam și eu… 😀

    
 3. Ciprian Bojan

  Decembrie 9, 2011 at 5:37 pm

  😦 pentru că n-ați putut să vă ”simteț”i bine!
  😛 Fiindcă nu tot ceea ce e scump, adică care va să ziccă că supraevaluat e și ”dă calitate superioară”- mișto
  … this is f….ccking Roumeininia! Ne scuzați iecspresia ”this is”….

   
  • dagatha

   Decembrie 9, 2011 at 9:34 pm

   pfui, dap! cred că…cam așa se zice 😀

    
 4. Camelia

  Decembrie 10, 2011 at 6:03 pm

   
  • Camelia

   Decembrie 10, 2011 at 6:08 pm

   Este un om extraordinar, apropiat drag al familiei mele de multă vreme. Să îţi destăinui ceva; poate că ştii, poate că nu…nu are studii muzicale…cântă, cum s’ar spune, după ureche.

    
   • dagatha

    Decembrie 11, 2011 at 8:12 pm

    Camelia, vorbim de Tudor Gheorghe sau de Gheorghe Zamfir?
    Amândoi mi se par geniali ca artiști. În cazul lui Tudor Gheorghe, se vede clar să el cântă cu sufletul. Poate și Gheorghe Zamfir o (mai) face, dar acum…după toate prin care a trecut…e mai puțin evident, din păcate.
    Și multumesc pentru amintirea muzicală. 🙂

     
   • Camelia

    Decembrie 11, 2011 at 8:28 pm

    Agatha, ţi-am postat un videoclip dintr-un concert de-al lui; de-al lui Tudor Gheorghe, pe care îl amintisei în cuvinte. Despre el ţi-am spus, nici nu mă gândeam că s-ar fi putut înţelege că aş fi vorbit de vreun cu totul altcineva. Spectacolul este mai presus de rostire; o experienţă magică…iar vocea lui este de o forţă magnifică.

     
   • dagatha

    Decembrie 11, 2011 at 10:29 pm

    să-mi fie cu iertare, draga mea. Citisem întâi comentariul. Probabil că sunt prea obosită!
    Somn lin 🙂

     
 5. psi

  Decembrie 11, 2011 at 12:52 pm

  hm… păcat. îmi amintesc despre întoarcerea lui gheorghe zamfir ca un fiu risipitor acasă… şi nu comentez nimic.
  dar… am de gând să merg la biserica noastră cea neagră pentru concertele de crăciun. acolo nu mă poate dezamăgi nimeni, căci nici nu ştim cine este cel care cântă la străvechea orgă. 🙂 hai cu mine! o să îţi placă sigur!

   
  • dagatha

   Decembrie 11, 2011 at 8:13 pm

   Da, de aceea prefer să nu cunosc omul, ci doar artistul. Uneori viața e mai puternic conturată decât ceea ce a creat. Și e păcat.
   Mă iei cu tineeeee??? For real????
   🙂

    
   • psi

    Decembrie 12, 2011 at 8:42 pm

    cu mare drag te iau! niciodată nu este biserica meagră mai frumoasă decât acum! 🙂

     
   • dagatha

    Decembrie 17, 2011 at 3:29 pm

    🙂

     
 6. Ulise

  Decembrie 12, 2011 at 12:00 am

  Întâi, voiam să te invidiez. Apoi, mi-am amintit că a cam luat-o pe arătură cu misticismul şi mă mulţumesc cu … mp3. Îl ascult în căşti, în tihnă, îl savurez, de-a dreptul.

  Pentru Varaton: Comparaţia ta este penibilă. De fapt, este o blasfemie! Zamfir e un mare artist, Jackson a fost mare din punct de vedere … comercial!

   
  • dagatha

   Decembrie 17, 2011 at 3:31 pm

   ei…uneori prinde bine un conert mic pentru relaxare. Sună altfel. În rest, MP3-ul este o minunată invenție. Poți să reasulți „concertul” de câte ori ai chef.
   🙂

    
 7. Cristina

  Decembrie 12, 2011 at 7:14 am

  Ma uit la carcotelile tale si fac o comparatie cu show-urile de aici, pregatite pana in ultimul detaliu si care nu lasa absolut nimic de dorit (cel putin mie nu mi s-a intamplat sa-mi para rau vreodata ca m-am dus).

  Eu te inteleg la fiecare rand de carcoteala. Frigul din sala si problemele cu sonorizarea sunt revoltatoare atat timp cat ei cer oamenilor bani sa vina sa-i vada. Si daca nu cereau era, pentru ca denota lipsa de respect.

   
  • dagatha

   Decembrie 17, 2011 at 3:36 pm

   da…e trist că nu se mai pune accentul pe seriozitate. Se fac lucruri de mântuială și se urmărește doar profitul.

    

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: