Frânturi de primăvară, frumoase din cale-afară!

Un puzzle handmade la mine pe blog??? Vă rog să vă imaginați că am făcut exact ca Luigi și Guido când am văzut ce a ieșit 😆

Data limită de desfășurare a Concursul Național de Creație pentru Copii organizat de Agatha se încheie, însă noi continuăm să realizăm lucrări despre Primăvară. Încerc întotdeauna ca în joaca cu Matei să fixez câteva elemente esențiale pe care să le puctăm în realizarea proiectelor noastre creative. 
Matei (3 anisori și 4 luni) învață jucându-se și, astfel, lecțiile noastre despre tot ce ne înconjoară se petrec prin joaca cu: cartoane colorate, lipici, hârtie colorată creponată ori ambalaje (în încercarea de a învăța cum să reciclăm obiecte, materiale diverse), carioca, foarfece și, uneori, planșe de colorat. 
Matei a deprins deja un truc pe care îl folosim atunci când nu avem acces la o imprimantă pentru obținerea unor planșe de colorat cu imagini specifice primăverii: berze, rândunele etc. Vă împărtășim și dvs. micul pont în speranța că vă va ajuta să fiți creativi și inspirați: alegeți de pe internet planșa de colorat dorită și suprapuneți peste imaginea expusă pe display-ul calculatorului o foaie albă de hârtie. Transferați pe foaie, cu o carioca cu vârf moale, conturul imaginii alese. Simplu, nu-i așa?! Fără imprimantă ori copiator! 🙂
Pentru că îmi doream ca proiectul „Frânturi de Primăvară” să adune laolaltă  piese elementare pentru tema concursului, am conceput un puzzle care să conțină cât mai multe elemente definitorii pentru anotimpul Primăvara, dar, mai ales, îmi doream ca acestea să se îmbine armonios și fără a sufoca prin informațiile expuse: grădini înverzite, flori de mac, gărgărițe, rândunele, barza.

Așadar, am ales următoarele materiale: carton color – albastru, roșu, negru, alb; hârtie de ambalaj color – verde și roșu (se poate folosi cu succes și hârtia creponată), foarfece, adeziv (lipici) și carioca – verde, portocalie și neagră.

Cum am procedat
 • Pentru realizarea pieselor de puzzle am pliat un carton color albastru în trei părți egale pe lățimea sa, iar apoi l-am îndoit pe toată lungimea lui. Am obținut astfel, prin pliere, 6 pătrate egale. Cu ajutorul unei monede am desenat porțiuni de întrepătrundere a pieselor de puzzle;
 •  Am decupat în jurul pieselor de puzzle;
 • Am decupat de pe planșele de colorat: o barză (din carton alb) și două rândunele (carton negru), 4 buline din carton roșu. 
 • Prin împăturirea repetată a unei fâșii late de hârtie verde și franjurarea cu foarfeca, Matei a confecționat iarba care va decora marginea inferioară a puzzle-lui. 
 • Din hârtie roșie am decupat câteva petale pe care le-am lipit grupându-le câte 4 și șifonându-le (Matei) în același timp pentru a imagina florile de mac. 
 • Matei a lipit iarba din hârtie verde franjurată la baza jocului de puzzle handmade.
 • În etapa următoare, a lipit barza decupată de pe planșa de colorat și a realizat gărgărițele. Pentru confecționarea gărgărițelor, am decupat din carton roșu 4 buline. Am îndoit două dintre ele, iar Matei a lipit muchiile formate prin pliere pe cele două buline rămase. Am desenat împreună bulinele de pe spatele buburuzelor în carioca neagră. Prin plierea în exterior a bulinelor roșii, am obținut gărgărițe cu efect 3D.
 • Pasul de lucru următor a presupus lipirea rândunelelor și a buburizelor. Matei le-a integrat în lucrare folosind o tehnică de lucru mixtă – decupare și lipire.  
 • Realizarea florilor de mac s-a produs prin lipirea alăturată a câte 4 petale din hârtie colorată. Pentru a oferi florilor aspectul fragil al macilor, Matei a șifonat petalele înainte și în timpul  lipirii acestora. Mijlocul florilor a fost punctat cu carioca neagră.
 • În această etapă de lucru, Matei a colorat pliscul berzei cu carioca portocalie, iar eu am colorat, în carioca verde, tulpinile florilor de mac.
 • Pentru ca barza să capete și ea un efect 3D, ne-am hotărât să-i decupăm din carton negru și să lipim o aripă pe care, după lipire, am pliat-o spre exterior.
Desi lucrarea noastră pare amplă, iar pașii de lucru numeroși, rezultatul final al lucrării „Frânturi de primăvară” este unul deosebit, iar realizarea lui ne-a oferit câteva ore petrecute împreună într-un mod agreat de cuplul nostru mamă-copil.
Proiectul nostru este un puzzle funcțional, iar Matei a fost încântat de modul de realizare a acestuia.
 
Vă dorim să vă imaginați cât mai multe puzzle-uri inspirate din natură, dar, mai ales, vă dorim ca fiecare creație realizată împreună să vă bucure sufletele! Primăvară minunată!
Cu drag,

14 comentarii

 1. Hahahahaha! Draga Agatha, cred ca e cel mai frumos compliment pe care echipa noastra mama-copil l-a primit vreodata! Multumesc din inima! Chiar acum zambim si vizionam Cars! Ne-ai umplut inimile de bucurie! 🙂
  @Pitici, dar voinici: Multumim!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂 Sa aveti o primavara frumoasa!

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s