Și a fost…Grecia

Deși e a treia oară când revin în minunata țară a prietenilor eleni, trebuie să mărturisesc că a fost la fel de palpitant ca de fiecare dată când am intrat într-o țară nouă în utlimul an și jumătate.

Al doilea proiect multilateral Comenius ne-a dus de data aceasta (patru elevi și trei profesori) într-un sat la șase ore distanță de capitală: Vonitsa. Un sat de pescari care poate fi o locație perfectă pentru un concediu liniștit și altfel decât clasicul sens al cuvântului. Fără agitația plajelor pline, fără nebunia stațiunilor, fără lux și fără pretenții. Doar relaxare, liniște și bună dispoziție.

Soare (deși ei considerau că este răcoare pentru perioada în care am fost noi), un golf minunat, insula KouKoumitsa, Castelul Venețian, o singură stradă cu un singur semafor, un hotel la 10 minute de mers din centrul satului. Mai mult decât toate astea te impresionează oamenii. La fel ca și noi, elenii sunt supărați de vorbele nedrepte care se aruncă la adresa lor, cu caracter de generalitate: grecii NU sunt leneși. Cel puțin nu toți. Săptămâna petrecută acolo ne-a înfățișat niște oameni cu o inimă mare și cu o dorință fantastică de a ne face pe toți să ne simțim extraordinar.

Activitățile „didactice” au fost alternate cu vizite și mini-excursii menite să ne familiarizeze cu istoria, cultura și pitorescul locurilor.

Iar zeii s-au adunat la sfat, pe vârf de munte și au tras perdeaua ca să nu vedem/auzim

Apusul din satul vecin este celebru, așa că toți turiștii trebuie să-l vadă!

Iar călătoriile cu autocarul au însemnat veritabile „promenade” de-a lungul coastei

Una peste alta, elevii au fost mai mult decât încântați. Au stat și de această dată la familii și s-au simțit, cu adevărat, ca acasă! Au văzut multe, au învățat mai multe decât dacă li s-ar fi predat la școală, au vorbit în engleză, și-au făcut prieteni din patru țări și s-au distrat copios. În plus, au făcut și prima baie „la mare” în luna mai! 🙂

Nu am ratat ocazia să vedem și Lefkada, dacă tot am fost la 20 de km de ea!

Plajele de aici sunt renumite, iar apa…e exact așa cum o vedeți 🙂

În curtea unei mănăstiri ortodoxe am descoperit o mini grădină zoologică:

O nouă experiență de care m-am bucurat și care mi-a lăsat un sentiment plăcut că lumea este frumoasă.

Ce am aflat eu nou despre greci?

Că preferă să li se spună „eleni”, că steagul lor este legat de cuvântul „elefteria”, că pentru ei, cele trei lucruri esențiale sunt țara (pe care și-o iubesc!), familia (pe care o prețuiesc!) și religia (pe care o respectă!). Prin urmare, toată comunitatea, care este ca o familie, ne-a primit cu brațele deschise, iar singura muzică pe care am ascultat-o (cu plăcere) în autocar, în locurile unde am mâncat sau la petrecerea de final a fost muzica grecească. Elevii o cântă cu mare drag, iar de dansat…nu mai spunem. Au pus la cale un întreg spectacol pentru noi.

Mulțumim Grecia! Mulțumim Theodor, Anastasia și Paraschevi!

8 comentarii

  • Nu știu dacă am eu vreun merit aici. Cert este că profit de oportunitățile care par să mi se înfățișeze în ultima vreme și le transform în experiențe.
   🙂
   Mulțumesc de gând 🙂

 1. Asa se explica absenta ta atat de indelungata… si eu care imi faceam griji… bine ca a fost cu distractie si invatatura noua, cu experiente frumoase si utile. Numai povesti frumoase sa auzim din calatorii!

  • da, asta și muuuulte altele care se pare că tot apar pe parcurs. Urmează Norvegia și gata! (pe anul ăsta, sper!) 🙂 Așa că de sâmbătă…voi zbura din nou. Dar mă așez eu la casa mea! :-))))
   O îmbrățișare caldă d ela noi 🙂

 2. pe acas mai dai? sau macar pe acas mai dai ca sa ai de unde pleca, pen ca mi se pare mie ca ai cam luat-o razna… faci camera pintului si apoi te duci pe la elefterii… daca scrie copilu pe pereti, si n-are cin sa-l moțeze, adică să-l ia de zulufi, da?… dacă scoate parchetu și n-are cin să-l felicite?
  hai, în Norw (să rezolvi misiunea diplomatică, bine, că nu te-ai dus acolo pt mortul comenius ci pentru viul… știm noi care 🙂 ) cu tine că acolo-ți șade bine (mai ales dacă descoperi, detectivule, ce este de descoperit!)
  pusi-cat!

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s