Lecții importante despre viață în Norvegia

Frumos în Norvegia!

Am zis frumos??? Fabulos! E a treia oară când plec într-o mobilitate individuală Comenius (ai dreptul să accesezi un curs pe an) și de fiecare dată se dovedește și mai spectaculos. Cursul? A fost foarte bine pregătit și abordat. Trainerii? Niște oameni minunați! Colegii? Oameni care știu să fie serioși când trebuie și ne-serioși când este vorba despre ”having a good time”.

Ce am învățat acolo? Sunt idei scrise la întâmplare, dar care trebuie notate ca într-un jurnal cu amintiri prețioase, astfel încât gândurile și simțirile să poată fi reactivate oricând simt nevoia să mă întorc în timp.

Așadar, ce am învățat în Norvegia?

* Norvegia este o țară civilizată. Nu am spus „perfectă”, ci doar civilizată. Au și ei demonii lor, dar diferența o face faptul că ei chiar luptă să și-i depășească! Subiectul cursului s-a învârtit în jurul conceptului de educație inclusivă, iar organizatorii s-au străduit să ne arate cum este construit, din acest punct de vedere, sistemul educațional norvegian. Multe chestiuni sunt teoretice, altele sunt utopice de-a dreptul, o parte pot să jur că nu vor putea fi aplicate într-o țară ca a noastră, pentru că ne ia mult să schimbăm o mentalitate a unei întregi nații. Dar am învățat de la norvegieni că este esențial să ai conștiința lucrului bine făcut, să faci totul cu conștiinciozitate, să fii serios și corect, să te respecți pe tine, respecându-i pe ceilalți.

*Metoda Grunnlaget se referă la strategii didactice pentru învățarea eficientă a conceptelor. Deși aplicată mai mult pentru copiii cu bariere in procesul de învățare (ei evită foarte elegant etichetarea lor drept copii cu nevoi speciale), s-a dovedit, până la final, că metoda  se poate aplica foarte bine la orice nivel și la orice materie studiată în școală. Îți trebuie multă răbdare, dedicație și pasiune pentru toată munca asta. Pentru că răsplata este mare! Nu ne legăm de cea materială aici, vorbim de copii care reușesc să ”se recupereze” în urma programului și care ajung să se descurce singuri în viață, chiar dacă nu au fost atât de norocoși la naștere.

* Norvegia este o țară extrem de frumoasă. Munți cu zăpadă așezați în oglindă cu versanți verzi, cascade, fiorduri, liniște… Locurile pe care le-am vizitat semănau oarecum cu unele zone autohtone, lucru remarcat și de organizator, care a călătorit în România de câteva ori.

Această prezentare necesită JavaScript.

* În Voss nimeni nu se grăbește! De ce să te grăbești dacă acolo nu trebuie să faci totul ”mai repede, că se întunecă”. Vara nu se prea întunecă, și așa ai senzația că timpul are altă dimensiune decât în lumea reală. Iar iarna este oricum întuneric tot timpul, așa că…unde să te grăbești?

* Am învățat că se poate conduce decent și prudent! dacă aș fi îndrăznit să traversez vreo stradă cu spatele, cu siguranță că nu aș fi pățit nimic. Rata accidentelor de circulație este foarte scăzută. Se circulă cu viteza legală chiar dacă nu este nimeni pe șosea, nu se claxonează, nu se înjură, nici măcar nu strâmbă nimeni din nas dacă ai pasul mai lent pe trecerea de pietoni.

* De la Voss la Bergen sunt mai puțin de 100 de km, cu 50 de tuneluri, cel mai lung având cam 3 km. În stânga munte, în dreapta lac, aici un curcubeu rătăcit, acolo ploaie cu soare. Peisaj pitoresc și mirific cu căsuțe intime și decente care se asortau perfect cu zona. Nimic opulent, nimic țipător care să-ți zgârie retina.

* Am învățat că nu contează ce limbă vorbești sau din ce colț de Europă vii, suntem foarte asemănători și ne putem înțelege de minune. De la belgience am învățat ce important este ca, indiferent de vârstă, să poți râde cu poftă, să-ți poți face prieteni cu ușurință, să poți împărtăși celorlalți ceea ce știi fără a avea vreun aer de superioritate. De la colega din Cehia am învățat cum să ai răbdare și delicatețe. Agnes din Ungaria ne-a arătat cum se râde sănătos, ca o terapie pentru reîncărcarea bateriilor atunci când te întorci să lucrezi cu niște copii cu autism. Fetele din Luxemburg ne-au învățat că a fi tânăr înseamnă a fi creativ, calitate de care ai nevoie pentru a acumula experiență în lucrul cu copiii. Dina, din Portugalia, a demonstrat că dacă vrei, poți să-ți îmbunătățești cunoștințele lingvistice. Trebuie doar să nu stai deoparte, ci să încerci mereu.

* Tot cu ocazia aceasta minunată am aflat că 7 români din colțuri diferite ale țării pot forma o echipă care să arate celorlalți ceea ce trebuie să știe despre noi. (Evident, a existat o excepție, dar nu a putut să ne strice buna dispoziție și cheful de muncă 🙂 )

Would I go there again?

Definitely yes! Eu și toată echipa, de altfel 🙂

28 de comentarii

 1. Mie imi e teama ca daca ajung pe acolo nu mai am chef sa ma mai intorc in pitoreasca noastra patrie. Felicitari pentru experientele acumulate si pentru faptul ca stii sa te imbogatesti cu fiecare noua calatorie.

 2. ce slide frumos ați reușit să expuneți, doamna. 🙂
  cât despre Norvegia, fie pâinea cât de rea, dacă e lumină mai multă în țara mea… 🙂
  hai că asta a fost din ciclul… când vulpea nu ajunge la struguri…
  deci, Norvegia e una dintre țările în care te simți important, indiferent ce meserie ai sau cât de frumos sau bolnav îți este copilul. și mai e o țară în care îți doresc să ajungi. câteodată sau definitiv (deși, definitiv nu cred că-ți dorești tu să ajungi știind că eu voi sta pe capul tău cel puțin 4 luni din an, atât cât am eu concediu! 🙂 )
  să vedem dacă-ți mai priește urarea… să ți se împlinească visele! 🙂

  • Doamna, da, am reușit…cu nițel ajutor de la prieteni, nu? 😉
   Cât despre minunata Norvegie…știi doar că mie mi se rup greu chingile…De plecat…e oșor atâta vreme cât știi că te întorci…
   Și nu mă sperie concediul tău de 4 luni! 😆

 3. Fiecare loc are un farmec aparte, si ma bucur ca ai avut ocazia ca iti picuri prin vene macar cate un strop din cat mai multe tari fermecate precum e asta. Felicitari!
  PS- AM un prieten pe-acolo, ma tot roaga de vreo 3 ani sa-l… acompaniez, motiv pentru care imi tot zice, macar cate o data pe luna, cate un lucru care acolo e minunat (si, evident, la noi… mai putin). De la sistemul de sanatate la linistea pe care ti-o da siguranta financiara, de la privelisti la linistea de pe fetele oamenilor.
  Dar, ce sa-i faci daca aici, si numai aici, ma simt ACASA? Te pup si numai bine!

 4. Departecălătorita mea, pe unde ţi-au mai umblat picioruşele…nepreţuite amintiri ţi-ai adus înapoi, şi cred că dacă ar fi încă să ne mai spui despre ele, poveştile a ceea ce ţi-au fost, am sta şi le-am asculta venitul, iar tu ai fi fără istovire.
  Cum ai simţi acolo clipele trecând?

  • ooo, daaa, dacă ar fi să povestesc…nu m-aș mai opri! 🙂 E atât de frumos când reușești să ieși din cotidian, să te rupi de urâciuni și de blasfemii distrugătoare de suflete și să trăiești frumusețea locurilor și a oamenilor, indiferent unde ar fi asta și indiferent cine sunt oamenii.
   Clipele? Uneori treceau prea repede, alteori, gândindu-mă cu drag acasă, îmi părea că se mișcă mai greu… 🙂

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s