RSS

Să…Halowee’ m sau să nu Halowee’ m?

30 Oct

Fiecare și le știe pe ale lui. De asemenea, fiecare alege pentru el/ea și pentru sufletele care (încă) depind de ei. Ceea ce voi scrie mai jos este rezultatul unei alte provocări, chiar dacă aceasta a venit indirect.

Îmi clăteam ochii pe paginile celebrei rețele de socializare și am dat peste o postare a unei prietene care se pregătea de celebra sărbătoare de Halloween. Nu acesta a fost motivul uimirii mele, ci un comentariu care mi-a atras atenția ca o lumină a unui fulger. Menționez că nu cunosc persoana care l-a scris, prin urmare nu pot fi acuzată de vreun… atac. Pașnică, după cum mă știți, gândesc cu voce tare (vorba vine) despre două aspecte:

a) Persoana respingea destul de vehement ideea de a adopta această sărbătoare. Ceea ce reprezintă, până la urmă, o chestiune de opțiune. Motivația era că „nu este o sărbătoare românească”. Corect. Nu este. Până aici nu este absolut niciun motiv de contrazicere. Aplicăm principiul „De gustibus (et coloribus) non (est) disputandum”. Fiecare are dreptul să „țină” sau nu o anumită sărbătoare. Pe mine, însă, m-a dus cu gândul puțin înapoi în timp. Copil fiind, am auzit destul de des o replică asemănătoare. Probabil că aceasta era izvorâtă dintr-un patriotism ușor exagerat al tatălui, ardelean fiind, marcat de multiplele conflicte interetnice. Cu siguranță că și mirosul comunismului care încă nu se „ducea” cu nicio mireasmă nouă occidentală a adus o contribuție esențială în acest sens. Odată formată o astfel de mentalitate, tot ce era…străin, ne era interzis. Din dorința de a ne supra-proteja, tata evita orice aspect care, în viziunea lui, reprezenta o încercare de distrugere a românismului. Limba engleză era periculoasă, americanii erau cei mai mari dușmani, muzica străină era plină de pornografii și totul era bine argumentat așa că nu era loc de discuții.

Norocul nostru a fost că tata este un om destupat la minte, așa că nu a dus la extrem toate aceste porniri. Odată convins că suntem capabile să discernem și liniștit de preocuparea noastră de a învăța, s-a relaxat și ne-a lăsat șansa de a decide pentru noi. Uneori se mai aud murmure de ușoară nemulțumire apropo de evoluția societății și de influențele negative, dar sunt mai mult pentru sine. Știe că acum părerile ne sunt formate.

Cu aceste amintiri, m-am gândit cum îi explici copilului tău, în plin secol XXI, că nu va ține o sărbătoare pentru că…nu este românească? Va înțelege el de ce stă pe margine în timp ce alții se costumează și se distrează? Va scăpa de eventuale frustrări? Va conta pentru el ce origine are sărbătoarea atâta vreme cât toată lumea se distrează și el nu poate participa? Până la urmă…ce contează dacă nu este românească? Toate celelalte sunt? Unii nu țin anumite sărbători celebre pentru că sunt…necreștine. Până la urmă ce înseamnă o sărbătoare? Pentru cine este? Există limite de…participare? Există sărbători interzise?

b) Ceea ce mi  se pare…deplasat în comentariul cu pricina este felul în care a ales să rezolve problema:  ”eu am refuzat ideea asta și i-am spus copilului să transmită doamnei învățătoare că nu e sărbătoare românească.”..Hmmmm… Așadar, copilul este „foarte” minor (sic!). Cum să-i transmită EL doamnei ceva ce sigur nu a înțeles foarte bine? Dacă admitem că învățătoarea a greșit organizând o astfel de manifestare (ceea ce cred că nu este cazul!), nu este mai nimerit să vorbești tu însuți/însăți cu ea, ca părinte responsabil, în loc să trimiți un mesaj printr-un copil?

Poate dacă găsesc răspunsuri la întrebările de mai sus, îmi schimb părerea. Până atunci…

Mâine organizez petrecere de Halloween în apartamentul proprietate semi-personală. Prietenii Pințului vor confecționa diverse, se vor costuma, vor spune poezii, vor desena, vor mânca pizza (nu de dovleac, dar ce dacă românizăm sărbătoarea?) și apoi își vor cere drepturile … „dulci” 🙂  Nu știu dacă aceste activități pot face rău, dar om vedea… 🙂

Anunțuri
 
55 comentarii

Scris de pe Octombrie 30, 2013 în A fi sau a nu fi..., Păreri

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

55 de răspunsuri la „Să…Halowee’ m sau să nu Halowee’ m?

 1. psi

  Octombrie 30, 2013 at 8:40 pm

  eu nu haloween. aşa cum nu ballantine’s day, etc, etc… dar….
  până la urmă nu faptul că importăm tot felul de sfinţi, de motive de sărbătoare mă deranjează (bunăoară şi moş crăciun a fost cândva preluat şi este frumos, ne e drag) ci faptul că nu reuşim să păstrăm esenţa a ceea ce avem frumos. nu ne mai ştim tradiţiile. eu aş milita pentru un echilibru între a nu uita ce avem şi a discerne printre tentaţiile cu iz de nou.
  petrecere faină să aveţi!

   
  • dagatha

   Octombrie 30, 2013 at 9:16 pm

   🙂
   Acum…aș fi ipocrită să zic că știu mare lucru despre Hallowen 😀 Dar orice prilej de a-i exersa creativitatea Pințului și de a-l face să se simtă bine făcând diverse activități este binevenit 🙂

    
 2. Drugwash

  Octombrie 30, 2013 at 8:58 pm

  Sîntem părtinitori şi nu e bine. Prin comportamentul nostru jignim alte naţiuni. Ca atare, eu propun ca Statul Român să întocmească o listă publică cu absolut toate sărbătorile din absolut toate naţiunile lumii, să le introducă în Constituţie sau unde mai trebuie ca sărbători oficiale şi să distribuie (preferabil gratuit) calendare cu datele acestor sărbători. Mai mult, toate sărbătorile vor trebui să fie anunţate din timp în media şi se vor lua măsuri pentru buna lor desfăşurare. Evident, nimeni nu va lucra în zilele de sărbătoare, conform legii.

  În acest fel vom putea onora cum se cuvinte fiecare cultură a lumii, vom contribui la aplanarea eventualelor conflicte şi chiar la fraternizarea între culte, secte şi orice alt fel de grupări religioase ori etnice şi poate în sfîrşit vom aduce pacea în lume. Fiecare zi va fi o sărbătoare, nu numai în suflet dar şi în spirit şi acţiune.

   
  • dagatha

   Octombrie 30, 2013 at 9:18 pm

   Ei!!!!
   De unde reiese asta????

    
   • Drugwash

    Octombrie 30, 2013 at 9:34 pm

    De nicăieri. Tocmai! E propunerea mea. Ce, ruşii n-au sărbători frumoase? Sau grecii? Pun pariu că de triburile aborigene din Australia n-ai habar ce sărbători au. Ei nu merită să fie onoraţi? Sau prin Peru, Columbia, Venezuela, Mexic… civilizaţii vechi, interesante. De fapt, El día de los muertos îţi spune ceva…? 🙄

     
   • Drugwash

    Octombrie 30, 2013 at 9:52 pm

    Scrisesem dar s-a pierdut pe drum. Am uitat deja. Nu mai contează. Distracţie plăcută!

     
    • dagatha

     Noiembrie 2, 2013 at 11:13 am

     Era în spam…..
     Actually…copiii au fost foarte încântați că au spus poezii şi au primit muuulte dulciuri!! 🙂

      
     • Drugwash

      Noiembrie 2, 2013 at 4:07 pm

      Eu n-am spus poezii, ci doar o poveste. Do I get some sugar…? 😛

       
      • dagatha

       Noiembrie 2, 2013 at 8:26 pm

       Sugar…nu știu, dar un like ai primit sigur! 😉

        
       • Drugwash

        Noiembrie 2, 2013 at 8:42 pm

        Săr’na! 😀 Ţi-aş da şi io juma’ de Like pentru partea care mi-a plăcut, da’ mi-e să nu se înţeleagă altfel. 😛 Pfuai, ce pretenţios mai sînt! 😳
        Primeşti un huguleţ în schimb…? 😀

         
        • dagatha

         Noiembrie 2, 2013 at 8:44 pm

         Primim, primim, da să nu fie cu trick or treat 😆

          
         • Drugwash

          Noiembrie 2, 2013 at 9:04 pm

          No tricks, I promise! (lucky you can’t see my fingers crossed 😛 )

           
          • dagatha

           Noiembrie 2, 2013 at 9:10 pm

           hehehe!!! Păi așa ne fu vorba? Nț, nț. nț 😆

            
          • Drugwash

           Noiembrie 2, 2013 at 9:14 pm

           Oops! 😳

            
          • dagatha

           Noiembrie 2, 2013 at 9:17 pm

           😆

            
 3. tink3rbe11

  Octombrie 30, 2013 at 10:06 pm

  Nu cred ca poate fi ceva rau in a diversifica cultura copiilor si a-i face sa iese si ei „din cotidian”/Ca am adoptat-o, ca fiind a noastra?! Hmmm… Am observat o chestie la romani….se impotrivesc din start la ceva „neromanesc” dar daca intra in hora, joaca de parca ar sti sarba de-o viata!
  Distractie dulce si vesela sa aveti!

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 11:59 am

   E drept că unii nici nu au limite și nici nu înțeleg săbrăborile decât ca un prilej nou pentru destrăbălare. Pentru noi…a ieșit totul minunat, iar deviza mea este aceeași: atâta vreme cât Pințul a exclamat a fericire în timp ce a făcut ceva contructiv, e suficient. 🙂

    
 4. Theodora

  Octombrie 30, 2013 at 11:39 pm

  Ei, uite, Drăgoșelul lăsă link-ul către Holloweneala ta, așa că ajunsei p`aci…
  N-am nimic împotriva acestei sărbători, sau Valentines Day (dacă noi n-am fost în stare să facem așa ceva din Dragobete… Deh! Cine se pricepe la marketing? Americanii, nu noi…
  N-am nimic împotriva englezirii limbii române, cum am citit ieri pe un blog…
  Pfiii, acu` văd ce open minded sunt! Englezire, că tot vorbirăm despre ea…
  Hugs!

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:00 pm

   Eu cred că americanii ar muri de inimă să vadă cum am românizat NOI sărbătoarea lor, de fapt 😆
   Hugs back 😉

    
 5. MB

  Octombrie 31, 2013 at 1:32 am

  Locuiesc intr-o tara in care Hallowen-ul e una dintre cele mai importante sarbatori. Seara de ‘trick or treat’ ma duce cu gandul la colindatul de la noi. Batranii inca mai dau nuci si mere. (uimitoare asemanare . nu-i asa?).
  Recunosc , e primul an in care ne-am decorat si noi casuta, am facut placinte cu dovleac. Dar desii la mii de la kilometrii departare, nu ratam nici o ocazie de a ne costuma de Revelion, de a merge cu capra, cu ursul..Indraznesc sa spun ca aceste traditii sunt mai puternic inradacinate in copii mei decat sunt in multi din cei din tara. Acum si vecinii mei stiu ce este ‘capra’ si desii nu intelegeau mare lucru din dulcele grai romanesc, au fost entuziasmati si au vrut sa o incerce si ei.
  Poate ca vor adopta si ei traditiile noastre si poate ca vom ajunge si noi celebrii in lume…Cine mai stie…

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:01 pm

   Asta ar fi ideal, nu? Să se realizeze un schimb cultural în egală măsură constructiv și distractiv.
   Aș vrea să văd un englez/irlandez mergând cu capra sau cu ursul! 😆

    
  • gheorgica

   Noiembrie 2, 2013 at 1:12 pm

   Se poate intampla si asta dar dupa ce moare capra vecinului Se poate intampla asta daca ai respectul fata de tine si traditiile tale La ceva frumos se uita si dreacul. Uite ex Casa Reg Britanica a inceput sa mearga cu capra pe la noi.

    
   • dagatha

    Noiembrie 2, 2013 at 8:28 pm

    😆
    Mersul cu capra devine sport (inter)național! 😆

     
 6. vavaly

  Octombrie 31, 2013 at 12:22 pm

  eu azi am incercat sa ii explic copilului ce e comunismul si cum era pe vremea aceea. asta pentru ca tocmai i am luat o carte de Istorie pentru copii. Concluzia lui Dante: „aha,adica tu si mamaia si tataia ati trait pe vremea dinozaurilor”…. cam asa e si cu explicatia ca nu e romaneasca.
  daca stim sa facem prilej de creativitate si bucurie eu zic ca e potrivita. explicatiile si alegerile le vor gasi si face ei mai tarziu cand nu se vor mai amesteca informatiile in capusorul lor.

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:02 pm

   Deci și tu tot dinozaur, nu? 😆
   E încântător Dante al tău! 😉

    
 7. Andreotti

  Octombrie 31, 2013 at 1:33 pm

  S-aveți petrecere frumoasă, Dagatho! Nu contează ce și cum, pe bune! 🙂

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:04 pm

   A fost, zău! Dacă i-ai fi văzu fățuca fericită! Mai mult decât atât, am invitat și doi copii care nu stau la oraș și nu prea au tovarăși de joacă, nici parte de petreceri. Faptul că au râs din inimă, că au desenat, că au lipit, au învățat câte o strofă creată de mine „de sezon” … a fost o încântare și pentru noi, adulții!

    
   • Andreotti

    Noiembrie 2, 2013 at 1:18 pm

    Sunt convinsă că și voi, adulții, ați marșat cu bucurie în jocurile piticoților! Cum spuneam, contează ceea ce ați trăit și ați creat împreună, fie că a avut legătură cu sărbătoarea amintită, fie că nu!
    Cu bucurie înainteeee!!!

     
    • dagatha

     Noiembrie 2, 2013 at 8:28 pm

     Eu m-am bucurat de bucuria lor. Deși, la final, am fos mai mult decât epuizată! 😆 Deh, dinozaur, ce vrei? 😀

      
 8. Cuvânta

  Octombrie 31, 2013 at 1:34 pm

  Eu am remarcat ca sunt din ce in ce mai multe sarbatori, pe care le sarbatorim din ce in ce mai asemanator.

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:05 pm

   Sunt asemănătoare și cu toate acestea nu-și pierd nici din farmecul autohton. Asta dacă știi cum să menții echilibrul. 😉

    
   • Cuvânta

    Noiembrie 2, 2013 at 2:04 pm

    Io nu stiu 😦

     
 9. Dan

  Octombrie 31, 2013 at 2:51 pm

  E cu zombie dintr-ăia descărnaţi şi descompuşi ? Că io văzui că aia-i esenţa sărbătorii mai nou.
  Glumesc, aliniindu-mă şi eu celor care spun că dacă avem inteligenţa de a prelua doar ceea ce e bun, nimic nu poate dăuna.

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:07 pm

   Nope 😆
   În esență au fost pictați pe față – asta a fost atracția serii pentru unii. Iar bucuria maximă a constituit-o recitalul individual care a generat umplerea punguțelor (create de ei!) cu dulciuri 🙂

    
   • Dan

    Noiembrie 2, 2013 at 12:18 pm

    Știi ? Sărbătorile astea „importate” eu le-aș permite doar celor care „își permit” și un IQ rezonabil. Fiindcă am văzut că mulți nu se pricep să importe decât kitschul aferent.

     
    • dagatha

     Noiembrie 2, 2013 at 8:29 pm

     Da…. Am mai văzut și eu exemplare… 😦

      
 10. Adela

  Octombrie 31, 2013 at 4:53 pm

  In primul rand nu stiu de ce este luata aceasta zi drept sarbatoare. Nu e o sarbatoare! Este un eveniment care toate alealalte; sa luam dpret exemplu Revelionul.
  Daca le invat pe fetele mele de Hanukkah si Kwanzaa pe langa gresesc cu ceva?Ca nu sunt sarbatori romanesti inseamna ca nu le amintesc? Ca nu fac crafturi si nu imit unele aspecte ale acestor sarbatori pentru ca fetele mele sa le inteleaga mai bine?Depinde de noi cat de inchisi la minte vrem sa fim.Nu cred ca fac rau nici mie , nici fmailiei mele , nici celor din jur. Doar un alt motiv de a cunoste lumea din jur, de a serba viata pur si simplu, de a fi recunoscatori de atatea lucruri minunate de care putem avea parte, de a avea o zi buna si chiar distractiva daca asa dorim!
  Happy Halloween!

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:08 pm

   Adeluța, erai în spam 😦
   Da, corect! Asta tot spun și eu. Atâta vreme cât știm să-i direcționăm spre ceva constructiv, nu văd problema.
   Bănuiesc că v-ați distrat și voi 🙂

    
   • Adela

    Noiembrie 3, 2013 at 5:11 am

    Ma gandeam eu ca eram pe la spam….ne-am distrat si noi. Orice motiv de distractie e un motiv de fericire.

     
 11. Marius Crăciun

  Noiembrie 1, 2013 at 11:49 pm

  Zic pas la Hallowen

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 12:09 pm

   🙂 Nu e nimic rău nici în asta 😉

    
 12. gheorgica

  Noiembrie 2, 2013 at 10:19 am

  A accepta o sarbatoare sau a nu accepta, presupune putzina cultura care sa iti dea girul. In caz contrar esti un individ care tzopaie pentru ca simte nevoia sa isi elibereze tensiunile nervoase Nu toate sarbatorile inseamna dezlantuire si tavaleala. De 2000 ani se imprumuta sau se baga pe gat sarbatori. Migratia romaneasca in cele patru zari aduce si obiceiurile altora. Calendarul nos este plin de sarbatori. Fiecare zi este o sarbatoare Daca ai timp, cu ce si cu cine poti sa serbezi zilnic
  Fiecare epoca cu sarbatorile ei impuse de cei care platesc orchestra. Cand Chinezii vor domina sigur in ,,centrul istoric,, se va serba cu ciocolata galbena , ziua Dragonului policolor Iar majoritatea profelor vor fi de chineza si nu de engleza

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 11:23 am

   Părerea mea tocmai asta este: alegem şi adaptăm. Ideea cu sărbătorile ar trebui să fie prilej de bucurie. Luăm ceea ce îndeplineşte această condiție. O fi bine, n-o fi bine…

    
 13. pitici, dar voinici

  Noiembrie 2, 2013 at 9:09 pm

  ai pus punctul pe IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!! 😀
  asa zic si eu: sa fim destupati la minte ca sa ne crestem copiii cat mai bine!
  nu e vb de adoptarea unei sarbatori,ci mai degraba sa intelegem traditiile altora
  mie una mi-ar place sa descoperim ce inseamna MardiGras si multe altele
  just for fun….and for knowledge 😛

   
  • dagatha

   Noiembrie 2, 2013 at 9:13 pm

   Păi să facem un club. Ca să înțeleagă lumea ce vrem să spunem de fapt prin asta 😉

    
  • gheorgica

   Noiembrie 4, 2013 at 9:58 pm

   Si se mai intreaba istoricii cum de nu mai vb dacii limba lor. S-au jucat de-a prostii pana au ramas ase

    
 14. drstoica

  Noiembrie 12, 2013 at 10:48 pm

  Încă o dată îmi scot pălăria, doamnă! Frumoasă analiză; de predat la școală. 🙂

   
  • dagatha

   Noiembrie 13, 2013 at 6:50 pm

   Observ că numai laude găseşti pentru scrierile de pe aici 🙂 ceea ce prinde al naibii de bine la orgoliu. Mă bazez pe obiectivitatea ta şi sper să mai zăboveşti pe aici şi altă dată. Mulțam 😉

    

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: