Echilibristică într-un pahar cu vise…

”Visul este o scurtă nebunie, iar nebunia este un lung vis”.

Arthur Schopenhauer

Văd visele ca pe unica posibilitate de a evada într-o lume, alta decât cea în care ai fost sortit să te naști. O lume în care totul este așa cum vrei, în care legile sunt ale tale, făcute pentru  a fi încălcate, schimbate, anulate, negate. O lume în care poți să zbori dacă vrei, poți să crești sau să te micșorezi, poți să mori și să învii…De multe ori, copil fiind, așteptam seara cu înfrigurare, pentru să știam că odată ce închid ochii pot fi oricine sau  orice doresc. Ciudat este că de cele mai multe nu mă visam prințesă în castel, ci un super erou. Da, până și în vis îmi doream să schimb lucruri, să salvez oameni, să fiu peste tot și să am putere.

untitled_drawing_by_dagatha-d6xb1z4

Toți oamenii au vise. Unii, dintre cele mai nebunești, cum ar fi să inventezi un aparat cu care să poți zbura ca păsările sau cu care să ajungi pe lună, să ajungi în centrul pământului sau să faci ocolul lui în…80 de zile. Ele demonstrează că realitatea nu este altceva decât un vis sau o sumă de vise împlinite. Rostindu-și visul, omul nu a făcut decât să calce în Valea Plângerii și să deschidă cutia Pandorei. Din momentul rostirii, el nu și-a mai găsit liniștea, iar singurul leac era să-și urmeze chemarea interioară. Răsplata – atingerea visului, chiar dacă ar fi fost ultimul lucru pe care l-ar fi făcut în această lume. Dar ce ar fi fost lumea asta fără visători? Câte ar fi rămas nedescoperite? Cum ar fi arătat realitatea noastră fără visul lor?

Dar sunt și oameni mai puțin curajoși. Se tem că în jocul de-a echilibristica ar putea pierde totul: și visul firav și realitatea palpabilă. Nu sunt lași. Sunt precauți. Doar că acest lucru îi costă dramul de fericire, picătura de împlinire și satisfacția de a atinge intangibilul. Pentru că visul îți dă posibilitatea de a te ridica deasupra celorlalți și de a le zâmbi triumfător.

Am ales Poets of the Fall pentru mesaj:

How I wish you’d only see
How your own choices make your dream
Come out shining true before it can leave you
I wish that you could see
How your own choices make your dream
Come out shining true all around you..

……………………………………………………………………………………………………………………………………

M-am jucat și astăzi…cu psi-lunatecii: Scorpio, Vienela, Psi, Dor, Carmen, Lili, Vero, Adriana, Adrian, Ch3815h, Claudia, Andreea, Simona, AlmaAbisuri, Litere Stacojii,

40 de comentarii

 1. great,you have written, teacher! apropo teacher, te-am gasit pe fb si ti-am send ceva pe care vreau sa-l vezi ca se leaga intr-un mod subtil cum filologii-l percep lesne de tematica abordata de tine aici!
  🙂 alta saptamana frumoasa si toate bune altfel! 🙂

 2. Ba, eu cred că de fapt un om e plămădit din vise, astfel încât, ceea ce iese din mâna lui(deşi câteodat’ o cioară de pe gard vopsit), din ochii lui(deşi câteodat’ scântei), din nasul lui(cu mici excepţii verzi), din gura lui(chiar şi cea cu cârtiţe) n-au decât a fi tot vise…suntem plămada din care sunt făcute visele, nu aşa zicea nenea Will? Eu nu îndrăznesc a-l contrazice nici mort, nici fantomă. 😆

 3. Eu o să mă iau de nea Schopenhauer un pic. Sintagma ”Visul este o scurtă nebunie, iar nebunia este un lung vis” poate fi interpretată și într-un sens pur anatomic (visul ca ingredient al somnului) dar și aspirațional (visul de a îndeplini un scop îndrăzneț)…
  În cea de-a doua accepțiune, visul se confundă cu o nebunie constructivă, cu o stare de încordare a celui ce vrea să atingă scopul. E visul cu ochii deschiși. Și visul devine o nebunie poate la fel de durabilă ca și starea patologică tratabilă în clinici de specialitate…
  Referitor la textul tău, ai dreptate. Visul-năzuință, urmărit până la îndeplinire (nu visul letargic, încremenit în oniric, nedublat de efortul atingerii sale), e responsabil de evoluția umanității.
  Habar n-am dacă am fost coerent. E ciudat să îl contrazici pe Schopenhauer. Cine naiba sunt eu??

 4. Și dacă toate cele visate erau deja aici, doar ascunse spre a fi căutate?
  Și dacă cei pe care-i visăm noi, crezând că-s doar personaje imaginare, ne visează la rândul lor, crezând același lucru despre noi?

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s