Ecouri ale…Vocii

Pornim din nou de la ideea că De Gustibus Non Est Disputandum. Până la urmă, fiecare își duce opțiunea în spate, în tăcere sau zgomotos. Totuși, vreau să cred că gusturile unei întregi nații nu se pot stabili la nivelul unei emisiuni televizate, fie ea și Vocea României… De ce? Pentru că unele lucruri sunt irelevante, dacă le raportăm la întreg. Oamenii sunt diferiți, aparțin unor medii sociale diferite, prin urmare este extrem de dificil de stabilit un etalon, o voce care să reprezinte o țară. Și atunci rămânem la ideea că este un concurs și atât. Un concurs în care (sperăm) să câștige cel mai bun. Dar ca să afli cine este mai bun, trebuie stabilite niște criterii clare și obiective. Asta dacă ai pretenția că este un concurs care se respectă.

Ce înseamnă Vocea României?

Pentru ei, cei care au organizat – doar un show de succes cu finalitate măsurabilă în rating și bani. Deși, se pare că anul acesta nu a mai fost atât de…prolific, dacă e să ne luăm după aprecierile Sufletistei care a fost acolo și la această ediție și a putut compara. Nu cred în regizări aici (deși nimic nu este imposibil), dar cred că nu neapărat valoarea s-a urmărit, ci povestea, lacrimile, adică tot ceea ce atrage telespectatorii.

Pentru mine – un concurs mai mult sau mai puțin corect, cu un câștigător conjunctural, un concurs din care au lipsit tocmai niște criterii clare prestabilite. A fost un fel de concurs de frumusețe, la care participantele își etalează ținute, talente, abilități, dar la final nu câștigă neapărat cine trebuie, tocmai pentru că nu poți stabili cu exactitate cine trebuie să câștige.

Nu comentez drumul până în finală pentru că nu am urmărit cu fidelitate toate edițiile și nici nu pot să-mi exprim decât opinia personală, și nu un adevăr general valabil.

Voce, au avut trei din patru. Mă refer strict la finaliști, pentru că eu cred că au mai fost și alții care au avut voce deosebită, dar nu au avut norocul să ajungă până acolo. Totuși, în afară de voce, trebuie să mai ai ceva care să te facă apreciat de cei ce te ascultă. Nu numai în cazul acestui concurs, ci la eventualele concerte pe care ai putea să le ai în urma prestației de aici.

♦ Mihai Chițu – nu mi s-a părut Vocea. M-a impresionat colindul cântat cu o ediție în urmă. Calitățile lui vocale sunt incontestabile, i-a ținut cu brio piept lui Brenciu. Dar nu a sclipit. A fost liniar. Nu-l suport pe Moga, dar avea dreptate că nu s-a desprins deloc de registrul acela de canto. Poate așa trebuie să se definească un cântăreț. Într-o singură direcție. Totuși, nu a evoluat spectaculos în finală. Și nici nu cred că l-au avantajat mărturisirile privind cultura lui muzicală…lipsă. Dar…a fost lacrimogen și românilor le place asta. În plus, l-a avut alături pe explozivul Brenciu, ai cărui susținători au făcut cu siguranță diferența.

♦ Sânziana Niculaie – mi-a părut mai potrivită să câștige dintre cei trei. Oricum, mult în fața câștigătorului. Și cred că ar fi reușit dacă: 1. ar fi cântat în finală Georgia; 2. nu ar fi cântat cu Moga melodia Shakirei. Cred că a fost cel mai neinspirat moment al ei. Mai cred că a contat faptul că e „prea” tânără. Oamenii tot nu au încredere în cei foarte tineri. (A mai fost o voce la prima ediție dacă nu mă înșel, în echipa Brenciu, care ar fi meritat mai mult decât câștigătorul). Am apreciat ultima prestație a ei.

♦ Adrian Nour – a fost preferatul meu de departe. Nu l-am remarcat neapărat decât după ce a cântat La Boheme. E drept că nu a avut accent franțuzesc, dar a pronunțat corect 😉 L-am decretat favorit atunci și nu m-a dezamăgit nici în edițiile următoare. A cântat și mai vesel și mai trist, și în românește, și în engleză, și în franceză, și în portugheză, cu aceeași dezinvoltură și siguranță. A dansat, a jucat, a fost serios și neserios, a fost actor și cântăreț. A fost cu adevărat „artistul complet”. Apoi m-a cucerit cu The blower’s Daughter, iar când a cântat Fado în finală, am sperat că oamenii vor aprecia și registrul muzical și apariția de pe scenă. De multe ori, ascultând originalul pieselor, am simțit că e mai reușită varianta Nour 🙂 I-a lipsit, însă, curajul. Și zâmbetul.

M-am lungit…

Nu cred că s-a găsit Vocea României nici de data asta, dar, personal, am avut parte de câteva momente care mi-au mers la suflet.

 

19 comentarii

 1. Greşeşti fundamental într-o privinţă: la asemenea „evenimente” nu cîştigă niciodată cine merită, ci cine „trebuie”. Nici dacă m-ar plăti în aur n-aş mai asista la făcături de gen. Iar din asta pierd artiştii talentaţi şi corecţi, detronaţi fiind de cei dispuşi să se „prostitueze” pentru bani.

 2. Încerc să nu mai privesc la nici o emisiune concurs de pe ecranele tembelizorului. Am în general o repulsie în legătură cu idea de concurs. Am suferit imens când fiicele mele au participat la asemenea mascarade, din dorința lor de a se adresa publicului.. „cum altfel să transmit ce am de transmis dacă nu apar pe ecran s-au la radio?” spun tinerii care și-au ales acest mod de exprimare, muzica.
  Am făcut ceva valuri împotriva concursului SuperBlog dar totuși am participat sporadic la el pentru că am senzația, poate greșită, că am ceva de spus. Nu am făcut „școala de canto” în ale scrisului dar și cântăreții de muzică populară se exprima așa cum simt, fără a folosi tehnici, care de cele mai multe ori prin excesul formal, ne îndepărtează de conținut… gata…m-am calmat.
  Cei care cântă cu adevarat pentru că simt asta și nu pentru a-și face viața mai ușoară(ci dimpotrivă), dăruiesc multă iubire dar se și topesc când primesc aplauze ca dovadă că iubirea lor a fost receptată:

  • N-a spus nimeni că aceste concursuri sunt corecte…Tocmai asta spuneam. Din punctul meu de vedere, am putut să aleg la ce mă uit și la ce nu, să apreciez ce îmi place și ce nu. Din punctul de vedere al artiștilor…e mai dificil. Dacă vor să răzbească în domeniul ăsta, trebuie să se afișeze. Singurul lucru pe care îl pot face este să se pregăteasă pentru lumea asta meschină și…kitchoasă. Din păcate…

 3. La duetul lui Chițu cu Corina Chiriac, au existat și două desincronizări între cele două voci, clare ca lumina zilei, fără precedent la Vocea României. Nu discut cine a meritat aici, e subiectiv.
  Nu știu cât de corecte sunt aceste concursuri, cine știe exact dacă sunt sau nu măsluite, probabil are și dovezi, eu nu am. Dar și dacă ar fi pe bune, nu suspecta publicul votant de prea multă cultură muzicală sau de vreun discernământ muzical, să-i zic așa…

  • Da, e subiectiv, evident…
   Sunt multe alte elemente…Mulți nu au votat pentru că nu consideră important să o facă, dar au avut alți favoriți.
   Cât despre publicul votant…nu mă pot aventura în a emite păreri… 🙂
   Mie mi-a plăcut Nour, dar poate alții mă pot contrazice că ar fi fost atât de bun…Gusturile… știi tu 😉

 4. Haidi, măăăi … Zău că nu mă aşteptam să pui atâta suflet într-o făcătură de concurs… M-am uitat şi eu în câteva rânduri, cu televizorul bâzâind pe fundal, dar numai şi numai pentru contrele dintre Brenciu şi Moga. În rest chiar nu am găsit nimic care să mă facă să cred că merită. Voci relativ comune, nimic spectaculos, şi nici măcar 100% corecte.

  • Acum…de suferit nu pot să spun că am suferit prea mult. M-am „trezit” doar la anumite momente care mi-au plăcut.
   Corect…nu știu…Spectaculos…prea puțin.

 5. La mulţi ani !, împlinirea tuturor dorinţelor, succese şi realizări în tot ceea ce faci. Că faci bine. Un an mai bun, un an cu multă, multă sănătate şi zeci, sute de mii, de motive de bucurie !

 6. Îmi făcuși un mare cadou. Nu știam că au pus asta pe net. Dar vreau să-ți spun un secret. În realitate a fost mai pătrunzător decât ce au prins ei cu filmarea.
  Melodia asta e demențială și atmosfera era atât de romantică încât am aplaudat în disperare – eu, care am făcut asta de încă 2-3 ori, dar strict bătând din palme de 3 ori.
  Eu n-am avut un favorit. După cum am scris în postare – favoritul meu e George Natsis, care este un geniu muzical. Pe el îl ador.
  În altă ordine de idei… pe tine te ador. Pe tine și prietenia noastră. Tăcem, vorbim, este clar că fiecare înțelege ce simte fiecare… 🙂
  Pupinozovici cât pentru o nouă eră! 🙂

  • Cred și eu că a fost mai bine în realitate! Și da, e adevărat și ceea ce ai zis de Natsis 🙂

   Cât despre adorat…ce să mai zic, că aș repeta 😀 Te pup și eu pentru noul mileniu 😉

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s