RSS

Boules de neige. Sau, mai pe românește, lapte de pasăre

11 Mar

Am învățat să prepar minunatul desert în facultate. La tanti Luci😉 Mi-a plăcut atunci, îmi place și acum, dar nu îl fac prea des, ca să nu mă plictisesc😉 . Cum rămâne în fiecare săptămână niște lapte prin frigider, mi-a trecut prin minte să mai schimb clătitele și budinca de griș. Nu e o rețetă deloc complicată și, mai ales, deloc costisitoare.

Ingrediente:

4-6 ouă (eu am pus 6 de data asta)
1 litru de lapte
100 gr. de zahăr
1 plic de zahăr vanilinat
o lingură de făină (opțional – eu nu pun întotdeauna)
un strop de zeamă de lămâie
sare

20140308_125545

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Dacă nu vă iese cu ușurință, puteți încerca varianta b)😀

Cică albușurile se bat mai bine dacă nu sunt reci, dacă pui puțină sare și câteva picături de zeamă de lămâie. Mie mi-au ieșit perfect!

20140308_134029Apoi am adăugat cam o treime din cana de zahăr și le-am mai bătut până când spuma a devenit consistentă.

Între timp, am pus laptele la fiert cu altă treime din cana de zahăr și vanilia. Se lasă la foc mic și cu o lingură se ia din albușul bătut spumă și se pun în lapte găluște de mărime potrivită. Eu am pus maxim trei găluște odată, ca să aibă loc să se …desfășoare.

20140308_134636Le-am tot întors de pe o parte pe alta, până s-au umflat (cam două-trei minute) și apoi le-am pus direct în castronașe.

Se continuă așa până se termină cantitatea de albuș.

Gălbenușurile se amestecă bine cu restul de zahăr (ultima treime de cană) și cu lingura de făină.

20140308_143918După ce am terminat cu albușul, se ia laptele de pe foc să se răcorească și se toarnă cu un polonic peste gălbenușuri, amestecând încontinuu într-o singură direcție ca să nu se taie. (Mie nu mi s-au tăiat niciodată, dar am înțeles că se poate întâmpla…). Apoi se pun din nou pe foc și se amestecă din nou încontinuu până devin cremoase (de consistența unei smântâni groase).

20140308_145321Apoi se toarnă peste albușuri.

Acest desert este mai delicios dacă se servește rece.😉

 
25 comentarii

Scris de pe Martie 11, 2014 în Culinare

 

Etichete: , , , , ,

25 responses to “Boules de neige. Sau, mai pe românește, lapte de pasăre

  1. irealia

    Martie 11, 2014 at 11:48 am

    Unde ești, copilărie, cu ale tale boules de neige?🙂
    Oare cu lapte de orez/soia/migdale ar ieși ceva? Ce poftă mi-ai făcut, dar Prâslea al meu e alergic la proteina din laptele de vacă și suntem constrânși să-l înlocuim în orice. Să știi că voi studia problema! Dacă-l fac și le place, mai cresc 1 mm în propriii ochi!😉

     
    • VictorCh

      Martie 11, 2014 at 4:24 pm

      „…mai cresc 1 mm în propriii ochi!”
      Sper sa nu cresti si dumneata – ca mine – in circumferinta…

       
    • dagatha

      Martie 11, 2014 at 9:15 pm

      Vaaaaai! Alergie!😦 Urăsc treburile astea..😦

      În ochii mei ești cre4scută gata!😉

       
      • irealia

        Martie 13, 2014 at 9:43 am

        Da, e nasoală! Avem un regim draconic, pe lângă faptul că nu mă descurc printre oale, mai sunt și limitată de conjunctură.
        Te țuc apăsat!🙂

         
    • VictorCh

      Martie 13, 2014 at 9:26 am

      „…Prâslea al meu e alergic la proteina din laptele de vacă…”
      Daca alergia este doar la proteina din laptele DE VACA, are o fi incercat cineva si s-a convins ca nu se poate face acest desert si din lapte de capra / oaie? Daca nu, poate ca ar merita incercat, in caz de esec pierderea n-ar fi chiar considerabila… (Nu dati cu pietre ca n-am sugerat lapte nici macar de bivolita, ca sa nu mai spun ca nu de iapa, magarita, camila, iak, ren – toate variante folosite pe alte meleaguri – sau de cangur, foca sau delfin / balena…😛😆 )

       
      • irealia

        Martie 13, 2014 at 9:49 am

        Ne-am gândit la varianta asta, dar ne-a fost groază să încercăm. Alergia lui se manifestă prin vărsături repetate, ultima dată i-a fost rău cinci ore, a vomat tot, până a ajuns la apă. Și-i dădusem o linguriță de brânză calcică, făcută cu 100 ml de lapte. Avea 7 luni.😦 De-atunci n-am mai riscat cu absolut nimic, pentru că în varianta optimistă, dacă nu mai e expus la alergeni, alergia dispare până la 3, 5 ani, depinde de copil.
        Oricum, mulțumesc frumos.

         
        • VictorCh

          Martie 13, 2014 at 10:05 am

          Am inteles!
          Bineinteles ca – daca se asteapta vindecarea in interval dat si conditia este ne-supunerea la risc – riscarea ar fi o stupizenie.
          Ideea poate ar merita reluata dupa ce-i trece (sau daca – fereasca Sfantul – se intampla sa nu-i treaca), dupa varsta mentionata (dupa avizul definitiv al medicului – sper ca favorabil).
          Cu tot dragul!

           
          • irealia

            Martie 13, 2014 at 12:57 pm

            VictorCh, vreau să știi că atenția și preocuparea ta mi-au mers la suflet. Eu îți mulțumesc.

             
            • VictorCh

              Martie 14, 2014 at 12:43 am

              Era sa scriu ca reactia mea e normala caci si eu sunt parinte, dar mi-am dat seama la timp ca in realitate sunt bunic (desi nepotii sunt cam prea departe de mine).
              Nu a fost vorba despre o preocupare asidua / exclusiva, ci doar de o idee care imi trecuse prin cap si pe care am impartasit-o fiindca am avut parerea ca poate ar fi fezabila si ar merita incercata. (Cererea opiniei profesionale (teoretice) a unui specialist in nutritie (eventual medic) cred ca nu reprezinta un risc.)

               
  2. VictorCh

    Martie 11, 2014 at 4:23 pm

    „…nu îl fac prea des, ca să nu mă plictisesc […] …să mai schimb clătitele și budinca de griș.”
    Da’ de clatite si de budinca de gris nu te saturi, de le poti face mai des?

    „…am adăugat cam o treime din cana de zahăr…”
    La sfarsit filtrezi cioburile?

    „…le-am pus direct în castronașe. […] Se continuă așa până se termină cantitatea de albuș.”
    …daca nu se termina castronasele inainte…

    „Acest desert este mai delicios dacă…”
    Este vremea pt „victorisme”: „mai delicios”? Comparativul superlativului?

    Yummy! (Abia am asteptat sa termin inceputul comentariului – ferindu-ma sa nu-mi picure saliva pe tastatura – ca sa scriu si asta.)

     
    • dagatha

      Martie 11, 2014 at 8:54 pm

      Se putea?😆
      Dacă știam că te scot din bârlog…
      De acum numai din astea scriu😆

       
      • VictorCh

        Martie 13, 2014 at 9:34 am

        Se putea, cum sa nu – da’ uite ca de data asta a iesit altfel.
        Nu e vorba despre „scos din barlog” – deobicei doar n-am timp / energie / rabdare pt timp cat-de-cat mai indelung pe net. De data asta nu m-am simtit suficient de bine incat sa ies pe traseu si sa sofez (eu „calaresc” o arma mortala – o „ghiulea” de aproape o tona jum’ate – cine nu crede sa urmareasca stirile) dar nici chiar atat de rau incat sa nu pot sa ma scol din / sa suport sa mai zac in pat, asa ca am venit pana la calculator (am desk-top, nu lap-top).
        Chiar „esti invitata mea” (pe blogul dumitale!😛 ) sa scrii mai des „din astea”…

         
  3. Sonia

    Martie 11, 2014 at 5:28 pm

    Am comandă pentru sâmbătă! Vine copilu’ acasă.🙂

     
  4. adelinailiescu

    Martie 12, 2014 at 6:47 pm

    In „Punguta cu doi bani” baba ii spunea mosului:bate si tu cocosul daca vrei sa-ti faca oua! Da’ sa si mulgi gaina sa dea lapteee…deja e cam mult! :))

     
  5. Adriana

    Martie 15, 2014 at 9:41 pm

    …ce idee bună! Mi-ai salvat duminica! Fain! Mulţam!

     
  6. ghemulet

    Martie 16, 2014 at 1:22 pm

    Draga mea,iti multumesc frumos pentru minunatul martisor si pentru cartea cu versuri frumoase.te imbratisez cu drag.o primavara minunata!

     
  7. Zamfir

    Martie 17, 2014 at 8:34 am

    Întotdeauna, am fost fan-lapte de pasăre!

     
  8. drstoica

    Martie 27, 2014 at 6:14 pm

    Gata, bun! Eu m-am săturat citind și, acum, mă ling pe dește.🙂

     
    • dagatha

      Martie 27, 2014 at 9:54 pm

      😆
      Și? A(u) fost bun(e)?😆

       
      • drstoica

        Martie 27, 2014 at 10:30 pm

        De Master Chef.🙂

         

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Machete Didactice

Machete didactice si materiale care vin în sprijinul mămicilor, educatorilor si tuturor celor implicati în educatia copiilor la scoală sau acasă.

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

La Fée Blanche

Contesă de Chou-Fleur

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Pitici, dar Voinici

mens sana in corpore sano

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: