Boules de neige. Sau, mai pe românește, lapte de pasăre

Am învățat să prepar minunatul desert în facultate. La tanti Luci 😉 Mi-a plăcut atunci, îmi place și acum, dar nu îl fac prea des, ca să nu mă plictisesc 😉 . Cum rămâne în fiecare săptămână niște lapte prin frigider, mi-a trecut prin minte să mai schimb clătitele și budinca de griș. Nu e o rețetă deloc complicată și, mai ales, deloc costisitoare.

Ingrediente:

4-6 ouă (eu am pus 6 de data asta)
1 litru de lapte
100 gr. de zahăr
1 plic de zahăr vanilinat
o lingură de făină (opțional – eu nu pun întotdeauna)
un strop de zeamă de lămâie
sare

20140308_125545

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Dacă nu vă iese cu ușurință, puteți încerca varianta b) 😀

Cică albușurile se bat mai bine dacă nu sunt reci, dacă pui puțină sare și câteva picături de zeamă de lămâie. Mie mi-au ieșit perfect!

20140308_134029Apoi am adăugat cam o treime din cana de zahăr și le-am mai bătut până când spuma a devenit consistentă.

Între timp, am pus laptele la fiert cu altă treime din cana de zahăr și vanilia. Se lasă la foc mic și cu o lingură se ia din albușul bătut spumă și se pun în lapte găluște de mărime potrivită. Eu am pus maxim trei găluște odată, ca să aibă loc să se …desfășoare.

20140308_134636Le-am tot întors de pe o parte pe alta, până s-au umflat (cam două-trei minute) și apoi le-am pus direct în castronașe.

Se continuă așa până se termină cantitatea de albuș.

Gălbenușurile se amestecă bine cu restul de zahăr (ultima treime de cană) și cu lingura de făină.

20140308_143918După ce am terminat cu albușul, se ia laptele de pe foc să se răcorească și se toarnă cu un polonic peste gălbenușuri, amestecând încontinuu într-o singură direcție ca să nu se taie. (Mie nu mi s-au tăiat niciodată, dar am înțeles că se poate întâmpla…). Apoi se pun din nou pe foc și se amestecă din nou încontinuu până devin cremoase (de consistența unei smântâni groase).

20140308_145321Apoi se toarnă peste albușuri.

Acest desert este mai delicios dacă se servește rece. 😉

26 de comentarii

  1. Unde ești, copilărie, cu ale tale boules de neige? 🙂
    Oare cu lapte de orez/soia/migdale ar ieși ceva? Ce poftă mi-ai făcut, dar Prâslea al meu e alergic la proteina din laptele de vacă și suntem constrânși să-l înlocuim în orice. Să știi că voi studia problema! Dacă-l fac și le place, mai cresc 1 mm în propriii ochi! 😉

    • „…Prâslea al meu e alergic la proteina din laptele de vacă…”
      Daca alergia este doar la proteina din laptele DE VACA, are o fi incercat cineva si s-a convins ca nu se poate face acest desert si din lapte de capra / oaie? Daca nu, poate ca ar merita incercat, in caz de esec pierderea n-ar fi chiar considerabila… (Nu dati cu pietre ca n-am sugerat lapte nici macar de bivolita, ca sa nu mai spun ca nu de iapa, magarita, camila, iak, ren – toate variante folosite pe alte meleaguri – sau de cangur, foca sau delfin / balena… 😛 😆 )

      • Ne-am gândit la varianta asta, dar ne-a fost groază să încercăm. Alergia lui se manifestă prin vărsături repetate, ultima dată i-a fost rău cinci ore, a vomat tot, până a ajuns la apă. Și-i dădusem o linguriță de brânză calcică, făcută cu 100 ml de lapte. Avea 7 luni. 😦 De-atunci n-am mai riscat cu absolut nimic, pentru că în varianta optimistă, dacă nu mai e expus la alergeni, alergia dispare până la 3, 5 ani, depinde de copil.
        Oricum, mulțumesc frumos.

        • Am inteles!
          Bineinteles ca – daca se asteapta vindecarea in interval dat si conditia este ne-supunerea la risc – riscarea ar fi o stupizenie.
          Ideea poate ar merita reluata dupa ce-i trece (sau daca – fereasca Sfantul – se intampla sa nu-i treaca), dupa varsta mentionata (dupa avizul definitiv al medicului – sper ca favorabil).
          Cu tot dragul!

            • Era sa scriu ca reactia mea e normala caci si eu sunt parinte, dar mi-am dat seama la timp ca in realitate sunt bunic (desi nepotii sunt cam prea departe de mine).
              Nu a fost vorba despre o preocupare asidua / exclusiva, ci doar de o idee care imi trecuse prin cap si pe care am impartasit-o fiindca am avut parerea ca poate ar fi fezabila si ar merita incercata. (Cererea opiniei profesionale (teoretice) a unui specialist in nutritie (eventual medic) cred ca nu reprezinta un risc.)

  2. „…nu îl fac prea des, ca să nu mă plictisesc […] …să mai schimb clătitele și budinca de griș.”
    Da’ de clatite si de budinca de gris nu te saturi, de le poti face mai des?

    „…am adăugat cam o treime din cana de zahăr…”
    La sfarsit filtrezi cioburile?

    „…le-am pus direct în castronașe. […] Se continuă așa până se termină cantitatea de albuș.”
    …daca nu se termina castronasele inainte…

    „Acest desert este mai delicios dacă…”
    Este vremea pt „victorisme”: „mai delicios”? Comparativul superlativului?

    Yummy! (Abia am asteptat sa termin inceputul comentariului – ferindu-ma sa nu-mi picure saliva pe tastatura – ca sa scriu si asta.)

      • Se putea, cum sa nu – da’ uite ca de data asta a iesit altfel.
        Nu e vorba despre „scos din barlog” – deobicei doar n-am timp / energie / rabdare pt timp cat-de-cat mai indelung pe net. De data asta nu m-am simtit suficient de bine incat sa ies pe traseu si sa sofez (eu „calaresc” o arma mortala – o „ghiulea” de aproape o tona jum’ate – cine nu crede sa urmareasca stirile) dar nici chiar atat de rau incat sa nu pot sa ma scol din / sa suport sa mai zac in pat, asa ca am venit pana la calculator (am desk-top, nu lap-top).
        Chiar „esti invitata mea” (pe blogul dumitale! 😛 ) sa scrii mai des „din astea”…

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s