Cărțile mele

Când întâlnești un om cu un personalitate deosebită ar trebui să-l întrebi ce cărți citește.

– Ralph Waldo Emerson

Așa m-am simțit și eu când am primit invitația să vorbesc despre cele zece cărți, cum se pare că e moda zilele astea. Și nu de la singură persoană, ci de la 5! Asta nu mă poate face decât să mă simt onorată! Pentru că știu că nu s-au gândit prima dată la…profesia mea 😉

Cum să vorbești despre cărți așa…pe scurt? Relația mea cu cărțile este deja arhi-cunoscută. Că frecventam anticariatul sau biblioteca mai ceva ca dependenții de droguri. Că patima pentru cărți s-a dezvoltat de la începuturi, pe vremea când „plopul făcea mere și răchita micșunele”. Că o carte cadou era mereu o bucurie. Că proiectul Soniei a fost un prilej bun să dau și eu o mână de ajutor pentru cei cărora le place să citească.

art_110948_1

(Sursa foto)

M-am tot gândit ce cărți aș putea să aleg pentru a onora nominalizarea. A fost o vreme când tot ce citeam depășea ceea ce citisem și noii autori erau, pe rând, preferații mei, până la următoarea lectură. A ieșit o listă…atipică, poate ciudată, deloc pompoasă și pretențioasă pe care am închis-o doar pentru că așa era regula jocului: să mă opresc la 10. Ordinea respectă doar criteriul cronologic.

1. Povești nemuritoare. Pentru că sunt primele cărți serioase pe care le-am citit singură. Și pentru că știu sigur că de acolo mi se trag toate tendințele de a scrie sau de a interpreta lucrurile chiar în realitatea imediată. Pentru că a fost prima ofertă de evadare din cotidianul mai puțin prietenos.

2.Copiii căpitanului Grant – Jules Verne. Asta pentru că trebuia să aleg un titlu neapărat. În esență, puteam cita oricare altă carte a minunatului autor (Castelul din Carpați, O călătorie spre centrul pământului etc.) Aveam colecția întreagă, aceea veche, pe care tata se îngrijise să ne-o procure ca să avem ce citi ( = cu ce să ne pierdem vremea! 😉 )

3. La răscruce de vânturi – Emily Bronte. Pentru că m-a șocat prin împletitura destinelor tragice ale personajelor și pentru că a fost una dintre cărțile acelea care-ți trezesc imaginația pe măsură ce le citești și dorința de a „interveni” când lucrurile ți de par totally unfair.

4. Crimă și pedeapsă – F.M. Dostoevski. Pe care am citit-o pe la 15 ani. Nu știu dacă atunci am înțeles ce era de înțeles, dar m-a fascinat prin impactul planului psihologic asupra mea.

5. Pădurea spânzuraților– Liviu Rebreanu. Am citit-o în perioada de glorie a adolescenței mele, în vacanța dintre clasa a IX-a și a X-a când am savurat jumătate din biblioteca bunicilor mei. E o alegere aleatorie, pentru că mi-au plăcut toate romanele perioadei interbelice citite atunci.

6. Povestea Porcului – Ion Creangă. Știu că aici voi atrage zâmbete îngăduitoare și poate ușor malițioase. A fost prima „carte” (re)citită cu alți ochi. Era vremea studenției mele, când am cunoscut-o pe prof. univ. Doina Curticăpeanu, care ne-a învățat cum să CITIM cărțile, ce ochi să închidem și pe care să-l deschidem și că detaliile sunt extrem de importante.

7. Adam și Eva – Liviu Rebreanu. A devenit pentru mine o carte de referință pentru tema iubirii veșnice și s-a insinuat în toată „structura mea de adâncime”, reieșind din când în când la suprafață când mă trezesc cu penița gata să mai scrijelesc vreun gând pe hârtie.

8. Parfumul – Patrick Suskind. Cu adevărat „geniu și monstruozitate”! A fost una din cărțile acelea pe care nu le lași din mână, deși subiecvtul te oripilează profund.

9. Iona – Marin Sorescu. Cartea mea preferată din toate timpurile. Pot reda din ea pasaje întregi. Am recitit-o de zeci de ori și cu scop didactic, e drept, dar mai ales pentru că unele pasaje îmi sunt atât de dragi.

10. Sanctus – Simone Toyne. Cea mai nouă carte care m-a făcut să ignor dimensiunile (mereu m-au speriat cărțile groase; mi-era teamă că vor fi plictisitoare rău!) și să parcurg capitolele pe nerăsuflate.

Atât??? Aș mai fi scris despre o mulțime de alte cărți care m-au marcat într-un fel sau altul, cărți care mi-au plăcut enorm sau care m-au dezamăgit. Poate altă dată…

11 comentarii

 1. Şi eu am avut aceeaşi reacţie după ce am terminat de enumerat cele 10 titluri din leapşă: „Gata???”
  Ale mele preferinţe sunt, dar nu într-o ordine anume:
  Visul lui Joy – Lisa See
  Lebedele sălbatice – Jung Chang
  La sud de graniţă, la vest de soare – Haruki Murakami
  Dragoste în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez
  Eseu despre orbire – Jose Samarago
  Spuma zilelor – Boris Vian
  1984 – George Orwell
  Corecţii – Jonathan Frazen
  La răsărit de Eden – John Steinbeck
  Vânt de Răsărit, vânt de Apus – Pearl S. Buck
  Ar mai fi Kawabata, Inoue şi multe dintre cărţile ce ţin de Asia (scrise de asiatici sau de oameni pasionaţi de Asia), Tracy Chevalier, „Viaţa lul Pi”… cine a inventat topurile astea?

 2. De obicei nu-mi prea place să văd și la alții ce am eu sau ce-mi place mie. (Deh, singură la părinți… 😀 ). Dar când văd că ne leagă pasiuni comune prin intermediul cărților atât de dragi, n-am cum să nu zâmbesc laaaaarg! 🙂
  O să recitesc și eu „Povestea Porcului”. Țin minte că aveam prin casă o carte ilustrată de când eram mică. Tare-aș mai vrea s-o găsesc! 😀

 3. Lista asta te face un pic diferită, nu ținta unor malițiozități.
  Eu nu am preferințe, decât, dacă vrei, la nivel sufletesc. De ex, ”800 de leghe pe Amazon”, citită pe la 11 ani, mi-a deschis apetitul pentru cuvinte încrucișate. Bașca aventura sud-americană…
  Crimă și pedeapsă la 15 ani? Eu la 12!… am scris pe blog în ce conjunctură. Eram la Sovata în vacanță și erau două cărți în fereastra librăriei: ”Crimă…” și ”Nevestele vesele din Windsor”. Nu mi-a sunat bine veselia shakesperiană(!), aveam încă de atunci vocația tragicului. Și mi-a plăcut mult, deși partea a doua a cărții nu era potrivită la vârsta aia. Dar faza cu calul biciuit… e una dintre obsesiile mele.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s