Jocuri și joacă (PA)

În evoluția lui, omul a trecut prin diverse etape: de la homo sapiens, la homo erectus sau homo habilis. Fiecare treaptă a adus ceva nou, cel puțin până în epoca modernă (când se pare că, anumiți indivizi ai speciei umane par să înregistreze un ușor regres, social și emoțional vorbind). Dar omul nu ar fi fost nimic în toată această evoluție a lui fără o trăsătură esențială: capacitatea de a se juca. Unii ar spune că e o trăsătură exclusiv a omului modern, care și-a dezvoltat această abilitate ca urmare a evoluției tehnologice fulminante. În realitate, omul a fost întotdeauna un homo ludens, încă din primele clipe ale existenței sale.

„Animalele nu l-au așteptat pe om ca să le învețe să se joace!¹”

 Jocul este o pornire instinctivă „toate trăsăturile fundamentale ale jocului sunt prezente în cel al animalelor²”. Da, animalele se joacă! Alergătura aceea amețitoare a cățelușilor, salturile comice ale puilor de pisică, mușcăturile inofensive, scuturatul obiectelor etc sunt relevante pentru nevoia de a se juca. Este imitație? Este o pregătire pentru activități mult mai serioase pe viitor? Este nevoia de destindere? Este câte puțin din fiecare. Iar omul, o ființă instinctuală mai întâi de toate, își recunoaște această nevoie de a se juca, indiferent de vârstă, indiferent de epocă, indiferent de cultura căreia îi aparține. Pentru că, într-adevăr, ca activitate primară, jocul este „mai vechi decât cultura”.

Jocul în epoca modernă

Omul nu și-a oprit evoluția. Și probabil ne va mai surprinde și în epocile următoare cu inovații și invenții ingenioase, mai mult sau mai puțin nocive. Cert este că în momentul de față, un rol esențial îl au jocurile pe calculator. Numai că acestea depășesc limita instinctualului pentru că presupun un soi de inteligență nativă a copilului modern care găsește, mai curând, plăcerea de a juca în fața unui calculator, decât în mișcare sau socializare. Să luăm ca exemplu un site de jocuri online: http://www.xjocuri.com/jocuri-pentru-fete.html. Am identificat câteva jocuri care aveau drept scop alegerea unor ținute sau coafuri interesante pentru diverse personaje, prin urmare, scopul în sine este cultivarea gustului estetic de la vârste fragede. Poți să alegi decorațiunea potrivită pentru un mobilier sau o cameră și iată cum se stimulează creativitatea. Prințesa Eliza este o prințesă atipică: face curățenie. Jucându-te cu ea, descoperi nu numai că fiecare are o responsabilitate când vine vorba de activitățile casnice, dar și câteva sfaturi pentru micile gospodine.

Pro sau contra jocuri online? Discuția a fost de la început o polemică fiecare tabără susținându-și punctul de vedere privind aspectele pozitive și pe cele negative. Evident, copiii nu sunt în măsură să stabilească și să respecte o limită, de aici necesitatea unei îndrumări din partea adultului.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

¹ și ² – citate preluate din Johan Huizinga – Homo ludens

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s