RSS

D’ale „școalei”…

05 feb.

Integrarea Pințului în viața de școlar s-a făcut rapid și fără lacrimi. Și-a ocupat repede locul cuvenit în mica lor comunitate, și-a găsit repede și prieteni, și-a creat și o imagine. Mai are o singură „problemă existențială” legată de faptul că lumea îi spune pe numele de familie și nu Andrei, dar mai lucrăm la acest aspect. În rest, școala pare a fi pentru el o prelungire a grădiniței. Este la fel de relaxat și de stăpân pe el ca atunci când s-a autoproclamat șef de grupă mijlocie! Prin urmare, la un moment dat a decis să îndeplinească selectiv sarcinile de lucru. Prin „selectiv” înțelegem:

 • doamna a zis să colorăm doi lei, dar eu zic că e bine și numai unul, eventual făcut cu ajutorul unui coleg,
 • la religie nu mai fac deloc că și așa doamna [de religie n.a.] nu verifică,
 • din câte sarcini a dat doamna, mai putem omite una, două, că nu sunt atât de importante.

Această ultimă decizie a micului înțelept de clasa pregătitoare vine după o constatare personală bazată pe experiența proprie a ultimelor săptămâni de școală: „Nu știu ce se întâmplă la școala asta, dar doamna nu ne mai dă teme la română și la matematică (sic!)!”

Dincolo de zâmbetul care mi-a mijit instantaneu în colțul gurii, generat de faptul că am un copil care speculează și care știe să se descurce, mi-am dat seama că dacă nu este activat, se va plictisi mereu foarte repede și mintea-i va fi liberă pentru alte lucruri.

De fapt, voiam să ajung la subiectul Temele pentru acasă la clasa zero.

Clasa zero a fost prilej de scandaluri și discuții în contradictoriu la fel ca orice altă noțiune nou introdusă. Mai mult sau mai puțin gândită în toate detaliile, această modificare a sistemului de învățământ a venit cu tot cu programă, cu metodologie, cu o serie de cursuri de pregătire pentru învățători și așa mai departe. M-am înscris și eu într-un grup creat în jurul acestui subiect ca să fiu la curent cu tot ceea ce se presupune că trebuie să se întâmple cu copilul meu din acest an.

Una dintre controverse o reprezintă temele – mai ales cele de scris – pentru acasă. Programa prevede clar să NU se dea copiilor teme, pentru că trebuie să li se respecte copilăria, iar la școală să se continue învățarea prin joc. Nu sunt în măsură să contest aceste lucruri și nici nu e cazul să o fac. Nici nu sunt o mamă disperată ca plodul ei să ajungă doctor sau avocat încă din clasa zero, ori să aibă multe de făcut ca să mă lase în pace când vin acasă obosită de la serviciu. Pe de altă parte, copilul meu este un copil dezvoltat normal pentru vârsta lui și cred că îi cunosc destul de bine abilitățile, dorințele și aplecările.

Ce înseamnă, de fapt, o temă la clasa zero?

În niciun caz o corvoadă sau o sarcină kilometrică și abstractă, imposibil de realizat la această vârstă. Ar trebui să fie un exercițiu de fixare a unor deprinderi. Este o temă suprasolicitantă să decupeze, să coloreze, să completeze o fișă de lucru sau să inventeze o poveste? Dacă da, atunci toate activitățile cu copilul meu postate aici pe blog sunt astfel de teme și ar trebui să mă lege protecția copilului!

Pe de altă parte, o temă înseamnă o modalitate de a-și asuma responsabilitatea. Clasa zero este semn că școala e deja un lucru serios și că trebuie să se pregătească pentru clasa I. Puțin câte puțin, desigur, fără a fi un exercițiu epuizant.

Trebuie să ținem cont de faptul că astăzi lucrurile stau altfel decât acum 30 de ani. Poate este vorba de o reprogramare genetică a rasei umane sau poate doar evoluție în sensul propriu. Cert este că societatea oferă un alt cadru de formare și dezvoltare. Altele sunt preocupările și atracțiile. Majoritatea copiilor au învățat literele mari la grupa mare. Unii chiar știau să citească. Poți să-i treci acum înapoi la desenat litera „V”? Unii copii simt că au timp liber prea mult și fie se plictisesc (ah! de câte ori aud asta, deși au toate jucăriile din lume și se află cu prietenii!), fie îl petrec în fața televizorului sau a jocurilor pe telefon/tabletă/laptop. Preferați asta în locul unei fișe de lucru cu câteva activități simple?? Să-i lăsăm să uite literele până la anul pentru că ei acum nu trebuie să citească?? Eventual să nici nu-i răspund la clasica întrebare „Mami, cât face …+…??” doar pentru că a depășește numărul 10 și nu e prevăzut în programa școlară?

Pințul nu e un copil care ar face teme oricâte și oricând! Cu toate astea, a simțit lipsa lor când doamna a decis să-i asculte pe părinții revoltați care și-au văzut copiii „chinuiți” cu teme pentru acasă. Pentru el, a face o fișă de lucru e o provocare, mai ales dacă se face repede și e simplă. În plus, e foarte mândru când lucrurile îi ies bine. De aceea, când voi simți că se plictisește, voi sări cu câte o temă de scris, atât cât va avea chef și cât îl va ajuta să nu uite ce a învățat până acum. Sunt mândră de el și de progresele uimitoare pe care le face fără a fi forțat în acest sens și sunt bucuroasă și de alegerea făcută în privința doamnei învățătoare!

În fond, fiecare alege pentru copilul său, nu?

Reclame
 
7 comentarii

Scris de pe februarie 5, 2015 în Despre copii

 

Etichete: , , , , , , , ,

7 răspunsuri la „D’ale „școalei”…

 1. Drugwash

  februarie 5, 2015 at 11:21 pm

  Părerea mea (poate corectă, poate greşită) e că ar trebui să treci pe homeschooling.
  Şcoala caută să uniformizeze copiii/oamenii (cu tot cu circumvoluţiuni), nu să-i dezvolte la maximumul capabilităţilor lor proprii şi personale. Copiii care nu se înscriu în medie vor fi „traşi” înspre ea. Pentru cei mai slabi ar putea fi un ajutor dar şi o suprasolicitare cu posibile efecte grave (un bun prieten, într-o clasă mică din Generală, a făcut hepatită din cauza efortului psihic mult prea mare). Pentru cei „dezgheţaţi” – posibil genii sau pe aproape – ar fi însă dezastruos să fie reduşi la nimic.

   
  • dagatha

   februarie 6, 2015 at 12:25 am

   Homeschooling…nu e potrivit pentru el. I-ar lipsi prea mult socializarea…Iar doamne ştie bine şi ce să facă atâta vreme cât e lăsată să facă…Plus alte motive… În plus, trebuie să ştie cineva şi cum se face asta! 😉

    
 2. vavaly

  februarie 6, 2015 at 10:28 pm

  ei fac teme si cand nu fac teme. dante zilele trecute si a intins ustensilele lui de bucatarie de jucarie si s a apucat sa scrie meniul: pui cu rosii, peste cu ananas etc. a muncit pe branci. o pagina intreaga de scris de unul singur fara sa l puna nimeni. daca ii spuneam : gata, acum dam dictare…il mai prindeam nu :)).
  adevar graiesti doamna pe aici. eu recunosc ca la inceput am fost din categoria : vaaai, teme? dar asta pana am realizat si eu ce inseamna de fapt tema, de ce si pentru ce. mai incolo vom vedea ce va mai fi.
  deocamdata de cand am schimbat scoala si doamna e asa cum simteam ca ar fi trebuit sa fie de la inceput. dar poate a fost buna si etapa aceea, pentru comparatie si evidentierea unor lucruri.

   
  • dagatha

   februarie 7, 2015 at 1:16 pm

   🙂
   Până la urmă trebuie să căscăm ochii și urechile la ei. E cel mai bine ca să alegem ce e de făcut.
   Vacanța asta l-am lăsat în pace. A făcut și desfăcut lego. Dar m-a tot întrebat dacă nu are și el niște teme de făcut 😆
   Că până în clasa I se satură de teme…e altă poveste. Și vedem atunci cum putem face să ne adaptăm. 😉

    
 3. Mirela

  martie 27, 2015 at 12:40 pm

  Salutare!
  Ca tot vine vorba de scoala am gasit aici http://www.stiri100.ro/donatie-de-carti-in-limba-romana-pentru-universitatea-russo-003450 un articol interesant. Ar trebui incurajate cat mai multe donatii de acest gen.

   

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: