Vă rugăm să închideți telefoanele mobile

Omul este o ființă rațională! Uneori. Înzestrat de Dumnezeu cu două lucruri esențiale:

 1. Visul.
 2. Puterea de a face orice pentru a și-l împlini.

A vrut să zboare, a făcut-o. A vrut să ajungă pe lună, a făcut-o și pe asta. A vrut să poată vorbi de la un capăt al lumii la altul – iată că ne bucurăm cu toții de marea realizare.

Omul NU este, însă, o ființă perfectă. Probabil că Dumnezeu, după ce a creat lumea asta minunată, sătul de atâta perfecțiune, a decis ca ființa supremă ce avea să o facă din „praf și nițeluș scuipat”, vorba lui Arghezi, să fie o pată de culoare. Și i-a dat încăpățânarea! Să facă lucrurile după cum îl taie capul, în ciuda oricăror indicații precise în direcția opusă.

Cu cât interdicția este mai puternică, cu atât gustul e mai dulce, iar tentația devine dorință supremă, indiferent de costuri…

Vă rugăm, închideți telefoanele mobile….

Desigur, asta ni s-a spus încă de la urcarea în avion, în două limbi, dintre care cel puțin una era pe înțelesul tuturor. Asta scria și pe instrucțiunile aflate în fața noastră. Asta ne arătau și semnele obligatorii înainte de decolarea avionului. Și ca să fie sigură că mesajul ajunge la cetățeni, însoțitoarea de zbor nu ezită să aducă un reminder:

Vă reamintim: folosirea telefoanelor mobile și a altor aparate electronice este interzisă la bordul acestui avion în timpul decolării și aterizării. 

Nu știu alții cum sunt, dar eu nu m-am simțit niciodată în largul meu deasupra norilor. Deși știu că sfârșitul nu ni-l decidem și nici nu-l putem prevedea, am întotdeauna o stare de disconfort până mă văd din nou cu picioarele pe pământ. De aceea, iau de bune toate „lecțiile” pentru un zbor liniștit și fără probleme. Telefonul mobil e închis, la locul lui în buzunar.

Aproape de aterizare, am impresia că sunt în fața unui joc de-a v-ați ascunselea, undeva pe la ciclul primar cu prelungire până la liceu: însoțitoarea de zbor face același anunț a cincea și a șasea oară în cele două limbi, dar unii nu par să vorbească niciuna dintre ele. De aceea, împușcă nestingheriți bulele din jocul preferat de pe telefonul mobil. Însoțitoarea insistă – ăsta e jobul ei – și avertizează individual pe rătăciți. Lângă mine, o mamă cu tot cu copil o așteaptă să treacă și apoi întoarce nestingherită telefonul cu fața în sus, dezvăluind ecranul luminos cu jocul în stand by. Ce-o fi înțeles copilul că se poate alege de o regulă simplă ca „închideți-vă, naibii, telefoanele mobile”?

Acum eu, cetățean model, am două variante:

 1.  tac și închid ochii ca să pretind că nu văd, că doar nu o fi așa de important (se pare că suntem din ce în ce mai buni la așa ceva, struții chiar sunt invidioși pe noi!)
 2. o trag pe doamna de mânecă, riscând un scandal cu tupeul meu nemărginit și cu nasul introdus adânc taman în oala care nu fierbe pentru mine.

Desigur, ar mai fi varianta a treia în care ridic un deget ca să apăs butonul roșu de deasupra mea și să strig: „Doamna, tanti cu copilul nu vrea să închidă telefonul mobil!”

Noroc că am aterizat între timp. Se vede treaba că bine, din moment ce-mi aștern memoriile aici.

Sunt încă foarte curioasă ce ar fi fost indicat să fac!

18 comentarii

 1. E foarte probabil ca mobilul vecinei sa fi fost în mod avion, care îți permite să joci jocuri sau să citești, fără ca aparatul să emită. Stewardesa trebuia să facă anunțul în mod corespunzător, după cum se practică în industrie, dar a preferat să interzică pur și simplu.

  Nu vă faceți probleme, ați procedat corect ignorând-o. Oricum nu s-a auzit pâna acum de vre-o prăbușire datorată folosirii telefonului mobil de către pasageri.

  • Mă tot gândesc cine face regulile astea „stupide”… La fiecare zbor cu avionul mă pun să vizualizez regulile „în cazul puțin probabil al uni incident neplăcut”… 😀 Nu se întâmplă niciun incident! Slavă Domnului. Și atunci? Oare de ce insistă cu treaba asta cu telefonul mobil? S-or fi plictisind? Le-o fi inventat cineva ca să fie mai interesant?
   Tare ne mai place să încălcăm regulile…
   Telefonul vecinei era cu siguranță în modul avion. Dar nu asta ni se ceruse. La aterizare și decolare trebuie închise de tot. De ce? Nu am întrebat, deși pot să-mi imaginez. Dacă vreodată ar apărea o problemă adevărată eu una aș vrea să nu existe nimic care să agraveze situația. Dar e posibil să fiu eu o fricoasă și să mă tot cramponez de drobul de sare.
   Ah! Uitam! Însoțitoarea de bord a făcut totul ca la carte. Doar că vorba bună nu prea prinde…

   • Că bine ați spus: „reguli stupide”. Iar definiția prostiei este să îți faci reguli stupide, apoi să le aplici cu strictețe.
    Acestea provin în general din zona anglo-saxonă, care dupa cum se știe, are nevoie de proceduri, în lipsa discernământului.

    Numai în SUA s-a pomenit ca un copil de 6 ani să fie arestat de poliție pentru că nu își purta casca reglementara pe când se dădea cu bicicleta. Obișnuiam să trec Atlanticul cu o unealtă multi-funcțională la centură, un Leatherman care da, are și o lamă destul de serioasă. După 11 Sept., i-au confiscat soției mele crema de mâini, în numele „siguranței”.

    Nu vă temeți să luați în derâdere regulile tembele – dacă ați spus o rugăciune către Domnul Hristos, Maica Sa Preacurată sau către sfinții Lui, vă veți afla în adevarată siguranță.

 2. Ce să faci? Iaca scoţi pila de unghii, i-o înfigi cucoanei în beregată să-i dai drumu’ la sînge şi-i urli puradelului cu ochii scoşi din orbite: „asta păţesc toţi nemernicii care nu respectă regulile!”
  Sau şezi pe locul tău şi-i laşi să se ocupe de problemă pe cei plătiţi pentru asta.

  Nu de alta, da’ urăsc dispreţuiesc delatorii…

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s