A juca, joacă, joc (PA)

Prințul tocmai a făcut 7 ani, după cum ziceam în postarea anterioară. 🙂 Voinic, vesel și mereu cu chef de joacă. Vacanța asta m-am străduit să-l țin cât mai ocupat (a se citi: cât mai departe de cei trei T: televizor, tabletă, telefon). Nu mi-a fost greu, mai ales că „viața la țară” este mai mult decât generoasă cu opțiunile de joacă în aer liber, iar partenerii de joacă nu au lipsit.

Cu toate acestea, mai puțin nu trebuie să însemne deloc! Este o lume a tehnologiei! Uneori am senzația că până și copiii sunt programați genetic să mute slide-urile cu degețelele, imediat ce se nasc! Prin urmare, departe de mine gândul de a-i interzice copilului accesul la device-urile din casă. (Nu că aș putea face acest lucru! 😀 ). Cu ajutorul unui prieten, am reușit să resuscitez vechiul calculator, astfel încât să-i poată oferi Prințului posibilitatea de a-l folosi. „Pentru ce???” – or să sară cârcotașii specializați în parenting! Uite pentru ce:

  • În curând va începe școala. Ne place sau nu, multe informații sunt mai ușor de accesat „pe net”. Evident, cu limitele de rigoare, dar despre asta în altă postare.
  • Se tot vorbește despre copiii din ciclul primar care vor primi tablete. Dacă mă întrebați pe mine, este o utopie și chiar dacă s-ar realiza, cu siguranță s-ar pune în aplicare prost. Despre asta, tot într-o altă postare. Reținem, doar, tendința (discutabilă) de a se înlocui caietele cu dispozitive electronice, scrisul de mână cu tehnoredactarea etc.
  • Jocurile copilăriei au căpătat alte dimensiuni în ultimii ani. Cele mai multe jocuri noi și atractive sunt create fie pentru laptop și tablete, fie pentru smartphone. Nici asta nu ne place și tot încercăm să-i tragem pe copii înspre „vremea noastră”. În realitate, cele din alte vremuri nu sunt la fel de interesante pentru majoritatea dintre ei (lucru probat deja și în vara asta). Dar cu supraveghere atentă, cu argumente puternice și cu responsabilitate, cred că putem să facem loc lumii virtuale, fără să le afectăm iremediabil copilăria.

Odată scăpat la calculator, Prințul are tendința de a face ce fac alții mai mari. A auzit pe afară de celebrele jocuri ce țin copiii cu ochii blocați ore în șir pe monitoare sau ecranele telefoanelor. Statutul de „mamă rea” l-am câștigat deja, așa că nu pot decât să-l consolidez! 😈 Asta înseamnă joacă, dar cu program! Și ca să „supervizez” până la capăt, am căutat și niște jocuri mai potrivite. Am dat peste jocuri de logică, multe chiar asemănătoare cu activități care îi plac mult. De pildă, un robot reconstruit ca un puzzle, contra cronometru sau două imagini extrem de diferite care au, totuși, câteva asemănări ce trebuie identificate tot într-o limită de timp. Instrucțiunile clare și simple, ușor pentru el să le citească singur. Personajele preferate (Po – din Kung Fu Panda 😀 ) fac totul și mai interesant. Am mai găsit și alte joculețe care să-i pună la încercare atenția, imaginația și logica. De fapt, am pierdut și eu ceva vreme testând unul sau altul. Le prefer în locul celor cu împușcături sau cu lupte! Iar Prințului par să îi placă fără să facă exces. De fapt, lui îi place să încerce de fiecare dată ceva nou. ALTCEVA! 😀 Iar vara asta, cred că a avut parte din plin de experiențe și experimente!

Cam mică-i vacanța mare! Să profităm repede de joc și joacă, zic!

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s