Arta ca fărâmă de suflet

Scopul artei este de a dezvălui arta şi de a-l ascunde pe artist. (To reveal art and conceal the artist is art’s aim.)”

Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray

Cum poți defini un artist altfel decât prin propriile sale creații? Nu sunt ele, oare, oglinda sufletului său?

De-a lungul timpului au existat oameni care au rămas în istorie prin ceea ce au lăsat după trecerea lor „dincolo” și nu prin ceea ce s-a întâmplat în viața lor. Modernitatea, însă, este foarte perfidă! Orice tentativă de manifestarea vreunui talent este însoțită imediat de scotociri după spectaculos, după senzațional, după greșeli ale tinereții sau aspecte ale slăbiciunilor sale omenești. Uităm că atunci când admirăm un produs artistic, elementul esențial este sentimentul născut din contactul acestuia cu unul sau mai multe simțuri ale receptorului. Funcția cathartică ar trebui să depășească aspectul comercial sau publicistic. Iar cel ce se găsește „dincolo de cortină” se reconstituie din însăși creația aflată înaintea ochilor noștri și este cu totul altă instanță decât persoana cu o biografie reconstituibilă după coordonate exacte.

Ce înseamnă artă, este din nou discutabil. Un tablou al lui Da Vinci este recunoscut la nivel global ca fiind o capodoperă. Dar o copie fidelă realizată de un amator cu puțin talent este unanim considerată plagiat și taxată de receptorii de artă, care consideră că talentul nu constă în imitație, ci în viziunea personală asupra lumii. Ceea ce un receptor poate aprecia ca fiind un fenomen artistic extraordinar, altuia nu îi transmite decât prea puțin sau poate îl respinge cu vehemență. Acest lucru este explicabil având în vedere că aprecierile sunt, evident, individuale și se bazează pe modul în care se regăsește unul sau altul în produsul artistic în discuție.

Care este valoarea materială a unui produs considerat artistic? Iată un alt subiect care va naște întotdeauna controverse. Prețul poate însemna „Cât îmi permit?”, „Cât de mult îmi doresc să-l am?”, „Ce valoare sentimentală are pentru mine”,„ Cât de mult apreciez munca artistului?” și așa mai departe. Totuși, ne place sau nu, arta este comercială! Nu în sensul speculei sau al multiplicărilor grosolane ale unui produs în vederea obținerii unui profit, ci în măsura în care aspectul comercial îi recunoaște valoarea adevărată, originalitatea sau/și unicitatea.

Decorațiunile handmade sunt și ele artă, atâta vreme cât respectă cele două criterii enumerate mai sus. Ele reprezintă Frumosul în viziunea celui care le realizează. Felul în care poți aduce natura în spațiul intim al casei tale este aproape ritualic, întrucât trebuie să-i găsești locul potrivit. Artistul trebuie să împletească armonios elementele pe care le împrumută din natură cu cele ale spațiului său intim. Astfel, rezultatul este obținut după o rețetă unică și reprezentativă pentru fiecare artist în parte.

Ce părere aveți despre produsele artistice pe care le-am descoperit recent? Care credeți că este „prețul corect”?

2 comentarii

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s