Cinci, Doamne! Și toate cinci…bune!

De când a apărut ea în lumea asta virtuală, blogosfera a suferit mutații de tot felul. Cele câteva bloguri apărute inițial (la noi) au dat senzația de „fiță de vedetă” și nu a durat mult până când virusul s-a împrăștiat. Acum „toată lumea” are blog! Chiar și unii care nu au nimic de spus, ci doar de copiat. După principiul „tot ce s-a putut scrie în blogosfera românească s-a scris, așa că nu pot decât să iau și eu o felie și să-i pun o cireașă în vârf să pară rețeta mea”, apar auto-intitulații bloggeri ce umplu inutil banda cu mega întregi de prostie. Dar nu despre ei este vorba acum.

Ce înseamnă un blog care se respectă? 

images

(sursa foto)

De nișă sau nu, un blog este bun atâta vreme cât își atrage cititorii prin conținutul lui. Să scrie, adică, despre ce are chef, dar să scrie bine! Să te facă să oftezi la final, din cauză că s-a terminat articolul și ai mai fi vrut să citești. Și atunci dai click pe altele, ca să recuperezi starea aceea în care tocmai ai intrat. Și mergi din pagină în pagină, până realizezi că orologiul a bătut miezul nopții, fundul ți s-a lipit de scaun, iar ceașca de ceai/cafea/vin fiert etc. a rămas neatinsă lângă laptop. Limba română impecabilă, grija pentru felul în care arată căsuța virtuală și modul atrăgător de a scrie, poate chiar despre nimicuri, sunt ingredientele principale. Aș adăuga diacriticele, dar mă abțin deocamdată, pentru că discuția asta am mai purtat-o cândva.

Și vine provocarea…

Kooperativa pare să fie o echipă simpatică. Am interacționat puțin cu Blogal initiative, dar mi-au părut oameni serioși. Nu, n-am să-i laud acum deloc, pentru că nu aduce puncte în plus articolului! 😉 Doar că provocarea lor mi s-a părut demnă de onorat. E drept că am stat pe gânduri până am ales 5 bloguri. Este clar că lista mea este mai lungă de atât, iar lectura zilnică este diversificată, în funcție și de ceea ce-mi fură ochii. Nu sunt fixistă – adică nu am un altar al unui blogger pe care să aprind candele zilnic. S-a întâmplat să intru din ce în ce mai rar, nu pentru că s-a stins pasiunea pentru scris și citit, ci pentru că alți nori îmi abat gândurile zilele acestea. Nici nu vor fi bloguri – prietene, așteptând, în semn de recunoștință, vreo nominalizare drept mulțumire! (Cam cât de patetic ar fi? 😈 ) Sunt cinci (alt fel de) bloguri (în ordine aleatorie!) pe care le citesc cu relativă regularitate și care mă binedispun.

And…the final countdown

♦ Simona Tache – Jurnal roz de cazarmă

Simona are un dar aparte de a spune lucrurilor pe nume! Orice subiect ar alege, oricât de popular, pare inedit atunci când îl așterne ea pe foaia virtuală. Cu un ton serios atunci când tema o impune sau ironică atunci când vrea să scoată în evidență ridicolul unei situații, Simona scrie „pe șleau”. Se simte experiența jurnalistică și din felul în care pune problema „mai puțin în glumă, mai mult în serios”, dar mai ales din felul în care își respectă cititorii. Scrie curat și sincer, iar cireașa de pe tort blog este nota umoristică, exact în doza care trebuie!

Silviu Iliuță – Cronici pe bune

A face mișto nu este un talent pe care îl are oricine! Degeaba faci mișto, dacă nu ai stil! Iar Silviu face asta fără să cadă în ridicol sau să fie plictisitor. Nu-mi aduc aminte să fi citit ceva serios în Cronicile lui, dar nu de asta intru acolo. (Prin „serios” înțeleg tonul folosit și nu subiectul în sine sau abordarea lui.) Mă binedispun mini-serialele de genul „Statusuri pe Facebook” – pentru momentele când prostia unora încă nu te bagă în sperieți! – sau ”Obiecte din anii ’80 explicate generației internet” – generatoare de melancolii.

Radu Băzăvan – Groparu

(Sper să nu fi confundat numele autorului! Pentru mine, Groparu’ a fost Groparu’ și atât multă vreme.)

Am dat întâmplător peste el, iar impactul emoțional s-a produs de la vizualizarea paginii! Mi s-a părut o imagine îndrăzneață pe care și-a construit-o pentru Virtualia: „Sunt un om dintr-o bucată. Una de creier”. Blogul este un autoportret stilizat într-o manieră autopersiflantă, care te prinde repede. Cucerirea definitivă s-a produs cu articolul Rodica, scris puțin…altfel, am zis eu.

Simona Negrea – Diacritica 

Pentru că are grijă de limba noastră cea de toate zilele! Cum le pescuiește ea de pe unde apar! Și nu cred că stă cu lupa, ci îi sar în ochi, că, pare-se, surse există! Scurt, la obiect și argumentat! Blog numai bun de tras cu ochiul când ai impresia că te-ai tâmpit cu atâtea „englisâțâsme” și adaptări lingvistice nefericite. Așa, gramatica nu mai pare un lucru abstract, ci e al naibii de bine „ancorată în meandrele concretului”! 😉

Flavius Obeadă – Genunchiul Lumii

Pentru că da, și-a pus lumea pe genunchi, o deșiră și o țese la loc, ca să ne-o înfățișeze altfel. Uite, de pildă, de pe bicicletă:

În cîte feluri poţi tu să scrii?
Eşti un cameleon!
Uite eu dacă-i zic pomului pom,
pom e,
dacă-mi dezvelesc o coapsă,
soră cu sînul şi cu pîntecu-mi-e
şi genunchiul, genunchi,
ca tu să le doreşti!
Dar tu? Eşti dizarmonic,
narcisist şi suferi grav
de amnezie.
„Eu? Eu nu scriu.
Eu mă dau cu bicicleta
pe timpanul lunii!”

Unul din blogurile…pentru suflet!

Am spus deja cinci?? Pot să mă mai joc o dată? 😀

9 comentarii

 1. In sfarsit o selectie buna! Ma saturasem sa citesc la provocarea asta despre tot felul de bloguri care nu spun nimic si o fac intr-un fel care oboseste. 😀
  Cronici pe bune nu am citit inca, dar toti ceilalti se numara si printre preferatii mei.

  • Da, am avut şi eu senzații diverse citind „nominalizările” altora… 😀
   Farmecul la concursurile astea îl găsesc în a scrie în aşa fel încât când vezi unde se duc premiile, să ştii că ai scris o altă postare în stilul tău şi, prin urmare, n-o regreți! 😉
   Mulțumesc! ❤

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s