Alt Crăciun. Aceeași poveste

Când spui „poveste”, te gândești la lumea basmelor din copilăria apusă. Povestea aceea cu finalul mereu fericit , oricât de mulți monștri sau balauri și oricâte vrăjitoare s-ar pune de-a curmezișul. Da, așa se întâmplă în lumea atemporală și fictivă a poveștilor. Toți visăm un „Crăciun de poveste”, o „viață de poveste”, o „nuntă ca-n povești”, însă, fiecare are o viziune personală despre ce înseamnă a fi „de poveste”. Unii caută strălucirea, alții – calul alb, pe unii îi încântă ideea de a fi erou, dar sunt, deopotrivă și mulți care se regăsesc în personajele roase de invidie, lăcomie sau răutate. În acest timp, pentru o mare parte, basmul este o parte din ceea ce ar trebui să reprezinte, de fapt, realitatea.

Obișnuiam să cred că Fetița cu chibrituri” este tot o poveste. Una atât de tristă încât, de fiecare dată când o reciteam, mă pufnea plânsul. Cu „picioarele ei goale, roşii-vinete de frig”, cu tragedia vieții ei firave precum chibriturile pe care le aprindea unul câte unul pentru a-și recupera, într-o scânteia, viața pierdută, mi-a stârnit mereu dorința de a-mi trage părinții de mânecă să mergem să o căutăm.

Cu fiecare zi constat, însă, că nu vorbim deloc despre o poveste. „Fetița cu chibrituri” moare în fiecare zi câte puțin, aprinzând câte un ultim chibrit ca să-și încălzească trupul și sufletul. La fel de trist este și băiatul cu chibrituri, și bunica cu chibrituri și bătrânul cu chibrituri

„Aveți 10 lei de dat? Diseară la ora 19 este un eveniment anunțat pe FB la un centru de copii din cartierul CFR. Au strâns deja bani și bunuri. Dacă strângem și noi câte 10 lei, putem să facem 30 de pachețele pentru copiii de acolo. Vreau să merg cu Andrei să vadă și el cum e să fie…greu.”

Am lansat acest mesaj în ultima clipă, cu două zile înainte de Crăciun. Așa cum am estimat, am primit răspunsurile instantaneu. Nimeni dintre prietenii mei nu s-a dat în lături niciodată când am avut de sprijinit o cauză. E uimitor cum te poți descurca cu 10 lei de la câteva persoane inimoase ca să faci o bucurie.

30 de pachete pentru 3o de copii de la un centru de lângă locuința mea, centru despre care nici nu știam nimic până atunci, nici măcar că există.

Acolo, însă am aflat două vești. Una bună și alta…Veți decide voi după ce veți citi. Vestea bună era că în urma evenimentului creat, s-au adunat foarte multe pachete, majoritatea cu alimente, dar și cu hăinuțe și jucării. Un Moș Crăciun venise să le înveselească momentul copiilor, aducându-le el însuși darurile, iar un grup de colindători profesioniști și-au rupt câteva minute din programul încărcat, să le cânte cu vocile lor îngerești. Copiilor li se pregătise și o petrecere supriză, cu pizza și sucuri. Cealaltă veste…am aflat-o abia când am ajuns. Nu sunt 30, ci doar 19. Pe lângă faptul că acești copii sunt abandonați, aproape ai nimănui, sunt copii cu probleme. 😦 Mi-am amintit brusc de filmele apărute imediat după revoluție, despre ofelinatele din România. O imagine asemănătoare m-a întâmpinat și acolo. Copii legănându-se sau imobilizați în scaune, copii cu un zâmbet șters, venit parcă din altă lume, prea mici pentru vârsta lor sau cu chipul schimonosit de boală ori suferință. Printre ei, doi adolescenți ale căror probleme păreau minore, cu rol de adulți, în încercarea de a-i potoli pe cei agitați sau de a se ocupa de cei prea mici. Singura diferență (esențială, de altfel) o face faptul că locuiesc decent, chiar dacă în încăperi mici, iar cei care se ocupă de ei par implicați.

Recunosc că am ezitat să-l duc pe Andrei acolo. M-am consultat cu celelalte două mămici  ale căror copii erau cu mine și am ajuns la concluzia că e un aspect al realității pe care nu-l vom putea nega. Se vor confrunta cu astfel de „întâlniri” în viața lor. Am vrut să-i învățăm că nu e totul roz, că trebuie să dăruim din cât avem, că trebuie să-i respectăm pe cei mai puțin norocoși și să nu-i privim altfel decât ca pe niște oameni care au nevoie de ajutor.

Am plecat cu un gust amar și cu o lacrimă în colțul ochiului.

Un motiv în plus să pun pe picioare platforma Ajuta.eu (la care încă lucrez) și să pot face mai multe cu ajutorul oamenilor care pot face lucrurile mai frumoase pentru ceilalți. Așa că dacă aveți cunoștință despre cazuri care au nevoie de ajutor sau dacă aveți obiecte de donat, nu ezitați să mă contactați: blogdagatha@yahoo.com sau office@ajuta.eu.

24 de comentarii

     • Numarul de telefon este al unui mobil sau cum? Am incercat sa sun ca pentru fix si suna ocupat incontinuu. Iar cind am sunat ca pentru mobil, imi spune robotul ca trebuie sa trec printr-o centralista si alte bazaconii.

      • Mă ocup imediat. Ar trebui să fie doar un număr de mobil la care răspund eu Mă uit să văd ce îmbârligăciuni sunt pe acolo. Mulțumesc! Am nevoie de teste din toate punctele de vedere! 🙂

       • Acum sun mobilul si prezinta ocupat. Cel mai bine ar fi sa-mi spui cum pot trimite bani. Asta oricum ar trebuie sa fie una din posibilitati. Obiecte n-am cum sa trimit de aici de la dracu cu carti. Pot trimite prin Western Union. Am nevoie de o adresa, de un nume sau numele asociatiei si de un numar de telefon unde sa te pot instiinta cind am trimis si care este numarul pe care trebuie sa-l prezinti pentru a putea ridica banii.

        • e mai greu cu banii… Nu vrem să ne încurcăm, pentru că platforma e doar de interfață. acolo apar cazurile sociale, noi le verificam și le postăm. Pe de altă parte, sunt donatori care vor să ofere obiecte sau alimente. Cel mai bine e să așteptăm o zi două să urc și cazurile sociale pe care le am. și în funcție de asta vedem cum e de făcut.
         Mulțumesc mult!
         telefonul nu e încă funcțional, dar va fi mâine! 🙂

 1. voi avea de donat o canapea de trei locuri, o canapea de două locuri și un fotoliu (sper la finele lunii ianuarie, dar te anunț).și vreau să mă tragi de mânecă de fiecare dată când faceți o campanie de strângeri de lucrușoare. să mă adun puțin și mă apuc de tricotat pentru copilași, numai să spui.

  la mulți ani! :*

   • unul dintre cazurile sociale care îmi vine în minte acum este ionuț al lui gabi. 🙂
    sunt delicate problemele acestea și trebuie luate cu grijă (mi s-a întâmplat să constat că ceea ce părea un caz social, era doar o părere bine adusă din condei) dar ne vom descurca.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s