„Alecsandriana” – sau Cum susțin unii creativitatea

Sunt o fire nostalgică. Poate PREA nostalgică ar spune cineva. De lucrurile care mi-au marcat existența într-un fel sau altul, îmi aduc aminte cu drag și cu un zâmbet în colțul gurii. Cum s-a gândit Cineva să creeze sertărașe speciale pe care să le deschizi din când în când ca să nu pierzi legătura cu tine, cel „de-atunci”! Și cât de bine e să te poți întoarce puțin în timp.

Cu ceva vreme în urmă am primit un mesaj:

„Pe 18 iunie are loc ediția a X-a concursului Alecsandriana. Pot conta pe tine să faci parte din juriu ?”

13418637_10157032395990068_6404793224439360793_o

Wow!  

4 motive pentru care am primit acest mesaj cu o exclamație de bucurie și entuziasm:

 1. Vine de la „doamna dirigintă”
 2. Alecsandriana” a fost un prim concurs (desigur, într-o formă ușor diferită) unde mi-am văzut publicate scrierile acum…mult timp.
 3. Este o onoare pentru mine să calc pragul liceului pe care l-am absolvit, aflată acum într-o altă postură.
 4. E o ocazie să revăd oameni dragi și frumoși să să cunosc alții.

Și m-am dus. Regulamentar, la ora indicată, gata de luptă citit lucrări frumoase, creative, originale ale unor copii talentați și pasionați de literatură și de scris. Am intrat, nu fără emoții, pe aceeași ușă ca acum aproape 20 de ani și am pășit zâmbind pe culoarele imense.

Despre ce este „Alecsandriana”?

„Alecsandriana” s-a lansat în anul 2006, numindu-se inițial Concursul Național de Creație „Vasile Alecsandri”.  Când am participat eu, în 2007 – dacă e să mă iau după antologia de pe rafturile bibliotecii mele – erau invitați elevi, studenți și profesori, pasionați de scrisul frumos, care să se întreacă în talent și creativitate. Concursul avea trei secțiuni: poezie, proză și dramaturgie. Premiul primit atunci a însemnat foarte mult pentru ceea ce a devenit D’Agatha astăzi, pentru ceea ce am devenit EU astăzi.

 • Unde s-a organizat? – La Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău.
 • Când a avut loc? – În perioada 14 martie-18 iunie 2016.
 • Cine a organizat? – Profesorii liceului, coordonați de prof. Călina Stroe și prof. Ramona Mocanu.
 • Ce secțiuni a cuprins? – Concursul cuprinde două secțiuni: 1. (Creație literară în) Limba română, cu subsecțiunile Gimnaziu și Liceu; 2.(Creație literară în) Limbi străine (Engleză, Franceză, Germană, Italiană): cu subsecțiunile Gimnaziu și Liceu.
 • Cum s-a desfășurat? – În două etape. Prima a presupus o preselecție a lucrărilor pe o temă anunțată anterior, iar cea de a doua, o probă scrisă, de 90 de minute, având trei subiecte: proză, poezie, dramaturgie.
 • Cine a participat? – 120 de participanți (am numărat eu în lista afișată pe site) din toată țara și din Spania!
 • Ce premii au fost puse în joc? – Sponsorii au fost generoșii anul acesta, depășind chiar așteptările organizatorilor. Premii în bani, cărți, cupe și diplome.

Anul acesta, la ediția a X-a a concursului, devenit cu trei ani în urmă Concursul Național de Creație „Alecsandriana – creativitate și literatură” lucrurile au stat puțin diferit față de edițiile de început. Dar pentru mine a avut același impact emoțional ca acum 9 ani.

20160618_162257.jpg

Cum m-am simțit?

Emoționată.

Mi-am revăzut profesori și colegi…

Mi-am lăsat gândurile în Cartea de onoare a concursului…

20160618_121425.jpg

Am citit lucrări ale unor copii extrem de talentați și plini de imaginație! Mi-am amintit cât de greu este să cuantifici creativitatea și să alegi ceea ce are sclipire, ceva ce transmite emoție cititorului. M-am entuziasmat la rândul meu văzând subiectele, căci îmi venea să iau un creion și-o hârtie și să-mi pun imaginația la treabă. (Subiectul al treilea mi-a fost cel mai drag!)

20160718_174052(0).jpg

Am primit în dar două cărți ale unei doamne de suflet, doamna profesoară Elena Bostan-Delavicov: Ochiul curcubeului  (poezie) și Francesca (proză scurtă-miniaturi). Am citit cu emoție dedicațiile primite și m-am bucurat ca un copil. Organizatorii mi-au făcut o surpriză, astfel că am avut onoarea să primesc în dar și antologia concursului, cu texte ale participanților.

 

De final… 

Am plecat de acolo bucuroasă. Pentru experiența pe care eu însămi am avut-o și pentru faptul că mai există și alternative pentru tinerii noștri. Dincolo de comentarii literare asumate sau nu, învățate (greșit) sau nu, dincolo de concepte literare mai mult sau mai puțin greoaie, literatura trebuie să însemne și altceva: CREATIVITATE. Copiii ăștia au fost încurajați să scrie, să participe la un concurs la nivel internațional, fără să li se perceapă vreo taxă de participare. Admirație și respect pentru profesorii care s-au implicat în derularea acestui proiect. Eu aștept ediția următoare! 🙂

 

28 de comentarii

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s