O fi sau n-o fi…pedofil?

Îmi făceam turul de seară pe una din paginile de Facebook (cea „de serviciu”), să mă mențin „informată”, adică să știu de ce mă mai feresc pe lumea asta. Întâmplător (sau nu) dau peste o postare care m-a oripilat, m-a speriat și mi-a întunecat mințile în același timp!

Pedofil drăguț, caut loc de joacă cu părinți ocupați

Constanța, într-un parc foarte aglomerat la ora 6 seara. Cu greu mai poți găsi un loc de cățărat în marea de copii ce aleargă haotic spre disperarea părinților care nu-i mai pot supraveghea. Mă așez pe o bancă și încerc să îi urmăresc pe amândoi, printre tricouri multicolore, țipete, râsete și plâns de copil lovit sau rătăcit. În fața mea, un individ la vreo 40 de ani a adunat în jur un cârd de fetițe despletite și drăguțe pe care le învață să se dea peste cap agățate de o bară. Se alătură grupului și Ema, fericită că domnul o ținea bine de burtică și o ajuta să facă răsucirile. N-am oprit-o, dar urmăream mișcările individului iubitor de fetițe și atât de amabil să le ajute pe toate. Nu rata nicio ocazie să le atingă abdomenul și spatele ori câte ori se dezgoleau și se juca cu părul lor înainte de fiecare ridicare. În scurt timp, am realizat că domnul nu venise însoțit de vreun copil, n-avea atârnat de el vreun rucsac, jucărie, pantof sau orice altceva i-ar fi putut trăda calitatea de părinte….

Continuarea postării o puteți citi direct pe pagina unde am descoperit-o. Scopul meu nu este de a crea un articol bazat exclusiv pe o poveste preluată de la altcineva, ci de a-mi urla neputința, ca om, de a schimba ceva în lumea în care trăiește. (A se obseva că nu am spus „țara”, pentru că fenomenul depășește toate granițele. Și toate limitele!)

pedofil

(sursa foto)

Subiectul în sine m-a alarmat. Nu pentru că ar fi adus o noutate. Se întâmplă astfel de lucruri de când lumea. Mai frecvent sau mai puțin frecvent, totul depinde de cât de mediatizate sunt cazurile și de interesele celor care le prezintă (mă refer la presă!) Să recapitulăm:

 • Parcul este plin, așadar, FOARTE public.
 • Omul (deși l-aș numi deja altfel!) are un tupeu fantastic să se afișeze acolo sau este suficient de bolnav, cât să nu aibă control deloc asupra propriilor instincte. Poate mă ajută cineva în domeniu cu profilul psihologic al pedofilului!
 • Acest…individ se joacă cu niște fetițe total necunoscute!? Dezinteresat? Se plictisește? Îi plac copiii? În sensul…acela?
 • Acest individ LE ATINGE abdomenul și spatele???? (Deja simt cum mi se încrețește pielea de nervi!)
 • Părinților, prezenți în parc, li se pare…normal???

Oameni buni! Mai citiți o dată textul! Nu simțiți cum vă ia un val de căldură pe șira spinării?

Am căutat să văd cine este în spatele postării, ca să știu dacă este o persoană credibilă. Doamna este avocat, mamă a doi copii. Da, am luat chiar legătură cu dumneaei, iar activitatea afișată arată preocupări ale unui om decent și serios. Totuși, și dacă nu aș fi putut afla nimic despre această persoană, simplul fapt că am dat peste o astfel de poveste extrem de veridică, e suficient să o iau în seamă și să iau atitudine în felul meu. Ce m-a șocat și mai tare (dacă mai poate exista ceva și mai șocant ca povestea în sine) a fost atitudinea unuia dintre comentatori, care a ales să devină „avocatul diavolului”:

Screenshot 2016-07-22 17.27.55.png

Cu tot respectul pe care (încerc să) îl păstrez pentru fiecare individ pe care nu îl cunosc, vreau să contraatac, cât de decent pot:

„Dacă omul avea o relație de prietenie platonică cu unul dintre copii la care s-au alăturat și alți copii, nefiind băgați în seamă?” – O relație platonică? Ori îl cunoaște, e de-al casei, ori nu are ce relație să aibă un om de 40 de ani cu un copil! Și, să fim serioși, câți adulți se joacă așa, for fun, cu o droaie de copii în parc, de bună voie și nesiliți de nicio împrejurare! Restul frazei reprezintă speculații, prin urmare, domnul Emil cade în aceeași capcană de care o acuză pe autoare. Nu ai de unde să știi ce e în capul omului, un motiv în plus să fii cu ochii în patru!

„Am uitat vremurile când mergeam la film singuri la 6 ani și stăteam între adulți pe întuneric, când copii în fundul gol se jucau pe cearceaful vecinului la plajă, când pe la petreceri e câte un nene cu magnet la copii care devine loc de cățărat, de jumulit.” Eu la 6 ani NU mergeam singură la film, primul film la care am fost, nu singură, ci cu o prietenă, a fost în liceu. NU stăteam între adulți pe întuneric(?!), pentru că am fost învățate să nu căscăm gura la treburile adulților, ci să ne vedem de păpușile noastre. NU am stat în fundul gol niciodată, decât la baie (fac parte din generația…„comunistă”!), dar pentru cei care s-au aflat în această situație, cuvântul cheie este „vecin”, prin urmare, cineva familiar, nu un străin apărut în parc. Iar „nenele cu magnet la copii”, fiind invitat la petrecere, era, cu siguranță dintre cunoscuți. Bunicul meu era mereu sufletul petrecerilor, iar copiii trăgeau la el pentru că știa să facă tot felul de giumbușlucuri. Dar NU a atins niciodată pe vreunul pe funduleț sau pe abdomen! Nici baie nu ne făcea el, copii fiind! DAR NU am uitat vremurile acelea când, venind de la școală, am dat peste un bărbat în casa scării, fluturându-și organul cu un zâmbet idiot pe față, în timp ce eu alergam pe scări până la etajul 4, îngrozită de ceva ce nu înțelegeam la vârsta aceea! Ei, uite, asta m-a marcat!

„Societatea asta a devenit bolnavă și are nevoie de psiholog.” Corect! Tocmai de aceea nu mă poți acuza, ca mamă, că devin paranoică atunci când lucrurile nu mi se par tocmai în ordine!

„Eu sunt curios cam ce ai putea răspunde ca barbat dacă ai făcut greșeala să bagi copilul cuiva în seamă și vine și se ia de tine că ce treabă ai cu copilul lui… Dacă eu stau cu copilul/sau fără undeva și vine alt copil că maică-sa stă pe facebook sau la bârfe, ce trebuie să ii fac să îi dau două șuturi în fund să plece? Să ii spun două vorbe tăioase în stilul societății ca să învețe să fie antisocial?”. Ooo, domnu’ Emil! Se pare că experiența dumneavoastră de viață nu este atât de bogată. Eu, ca femeie, nu bag niciun copil în seamă aiurea decât dacă este al vreunei cunoscute sau dacă are legătură cu copilul meu. Și în niciun caz nu vorbesc cu el fără să fie unul dintre părinți de față. E lege! Nici dacă vreau să-l servesc cu ceva ce mănâncă al meu copil. Aveți idee ce dezastru poate provoca o „faptă bună” de acest gen în cazul în care copilul are vreo alergie la un aliment pe care eu i-l servesc cu bunătate? Și nu, nu e paranoia, e bucată dintr-o experiență! Dacă vine alt copil la mine, îi caut părintele cu privirea și neapărat îl anunț că al lui copil vrea să se joace cu al meu (nu cu mine!), făcându-l atent, tocmai pentru că eu nu vreau să-mi asum eventuale accidente neplăcute (copiii mai cad de pe tobogan, se mai ceartă, uneori se lovesc reciproc etc.) Păi de ce să-i dați două șuturi? De vorbă bună n-ați auzit: „Părinții tăi trebuie să fie îngrijorați, mai bine mergi la ei să le spui unde ești!”. Dar, din experiența mea cu copiii (și vreau să cred că este destul de bogată, deși niciodată suficientă!) un copil, indiferent de vârstă nu vine la un adult decât dacă îl atrage ceva anume: o jucărie, ceva strălucitor, un covrig, un animal, copilul lângă care stă etc. Nu vă fie teamă, nu vă vor ataca prichindeii doar pentru că stați pur și simplu în parc, să vă relaxați!

„Eu am fotografiat copii¹ altora mai ales la evenimente. Am văzut de multe ori acea privire „acuzatoare” pe ideea bă de ce îi face ăla poza copilului meu.”  Bănuiesc  că ați fost la aceste cevenimente în calitate de prieten sau în calitate de fotograf plătit pentru acest lucru! Altfel, a face poze, mai ales unor minori, fără acordul părinților cred că poate să vă aducă mari necazuri din punct de vedere legal.

„Băi dar chiar așa am ajuns? Faptul că sunt 10 nebuni/ zi la știrile de la ora 17 la 16 milioane de oameni nu înseamnă că este realitatea băi fratilor, treziți-vă². Vi se par puțini 10 nebuni pe zi??? Dar ăia care nu au „norocul” să fi ajuns la știri? Se întâmplă lucruri în lumea asta la care nici cu gândul nu gândiți! Una dintre elevele mele, și este doar un exemplu, mi-a răspuns, la acuzele mele că nu se concentrează să învețe, că a plecat de acasă pentru că propriul tată o molesta! Era în clasa a 12-a și trăia cu trauma asta de câțiva ani buni! ACEASTA este o realitate, domnule Emil! Dacă aș avea timpul necesar să-i ascult pe toți elevii mei, aș afla că sunt mult mai mult de 10 nebuni pe zi! Ah! Și sunt 20,1 milioane de oameni (la recensământul din 2011), nu 16!

„Dar chiar e nevoie să acuzăm lumea înainte să știm detaliile pe baza aparențelor? Sau este lipsa de _educație_ și paranoia anti-socială?” Doamna nu acuză. Nu există un acuzat, nu există un document oficial care să acuze. Doamna a prezentat o situație, exprimându-și opinia. Același lucru l-am făcut și eu. Educată sunt, parol! Și se pare că și doamna avocat. Da, și paranoică sunt, dar nu dintr-o atitudine anti-socială, ci din teama că aș putea să mă găsesc neputincioasă în fața unui lucru monstruos care i s-ar putea întâmpla copilului meu! Pentru că atunci aș uita și de educație și de tot! 

Despre părinții prea ocupați, într-o altă postare! E de zis și acolo!
………………………………………………………………………………………
¹și² – am ales să redau exact textul comentatorului, mi-am luat libertatea de a adăuga doar diacriticele.

9 comentarii

 1. D’agatha scumpa mea, stii tu cum e omu’?
  Toti tac si se fac ca nu vad. Cand se intampla ceva, striga ca nu stiau, ca nu le vine cum s-a intamplat. Daca cineva spune un lucru inainte sa se intample, aceeasi oameni rad si arunca cu pietre spunand ca e paranoic.
  Nu traim tocmai intr-o lume buna, macar sa avem grija de copii daca tot ni i-am dorit (cel putin unii din noi)
  O fi, n-o fi, cert e ca paza buna, trece primejdia

  • Corect! Și eu prefer paza! E bună al naibii, cu toată paranoia din jurul ei. Totuși, nenea ăsta nu pare de încredere, indiferent cum privești lucrurile! Pe de altă parte, sunt atât de mulți părinți absenți când e vorba de ieșitul în parc…

 2. Acu’ sincer: banui ca avocatul diavolului nu e parinte. Nu vorbesc de extrema in care unii parinti ajung, de mai sa bata pe oricine s-ar apropia. Dar poti limita ferm si decent interactiunea daca esti atent, iti pasa si vrei sa eviti grozaviile.

  Dincolo de extreme, ce-o fi de preferat? Sa banui si sa te inseli (si sa trebuiasca eventual sa spui scuze)? Sau sa stai atat de lax incat sa trebuiasca sa gestionezi unul din scenariile atat de reale: rapire, abuz emotional, viol, decesul propriului copil?

  Cand mai stii si ca in momentul in care devii parinte (cat de cat normal la cap), nu iubesti pe nimeni mai puternic cum iti iubesti copilul, simplul gand ca i se poate intampla ceva te face sa sari ca leul/leoaica.

  Eu ma consider o persoana relativ temperata, mai greu de scos din minti (desi mi se intampla si mie mai des decat ar zice unii 😀 😀 ). Daca (si acum bat si in lemn si fac toate semnele de Doamne feri!) vreunul din scenariile negative de mai sus s-ar petrece, eu declar deja ca nu as putea fi teoretic trasa la raspundere pentru ce fapte as face. Nu as mai fi sanatoasa mental, asta imi e foarte clar!

  • Ce m-a uimit pe mine cel mai mult este că unii nu au găsit nimic ciudat în compoetamentul descris. Eu una…să pună mâna cineva pe copilul meu așa….

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s