RSS

„Huo, profesorilor!”

09 apr.

E deja o replică foarte prezentă, mai ales în preajma examenelor sau când e vorba despre vreo mărire de salariu pentru această categorie, Doamne ferește!

Profesorii? Niște inutili! Niște incapabili și incompetenți care nu reușesc să completeze deloc (pardon, să o construiască de la zero, mai exact!) educația pruncului tău! Nu fac decât să stea degeaba 4 (patru) ore pe zi, cu trei luni de vacanță (cel puțin!!!) și cu timp berechet de făcut meditații pe bani grei. Adică evaziune fiscală, mai pe înțelesul tuturor!

Stimată cucoană,

Țin să încep prin a-ți dezvălui din dedesubturile vieții de profesor. Cunosc eu însămi vreo 4 (patru) exemplare total incompatibile cu „meseria” asta. Sunt oameni cu care sunt nevoită să-mi împart activitatea educativă. Spun „să împart” întrucât consider că pruncul dumitale nu se va face om doar cu porcăriile de comentarii pe care trebuie să i le vâr pe gât eu. Mai sunt și alte elemente din școală, de la laborantă, bibliotecară, profa de desen sau părintele care predă religie (ăsta e rost de alt subiect „fierbinte”, cu altă ocazie) de la care el are de învățat. De aceea, consider că fiecare dintre cei enumerați trebuie să aibă o conduită morală și profesională în concordanță cu menirea lor. Dar nu! Despre ăștia 4 nu am nimic bun a spune, și crede-mă, am încercat de nenumărate ori să văd circumstanțele atenuante. Dacă sistemul a considerat că locul lor este la catedră…cine sunt eu să îl contrazic! Exemple din astea să tot fie peste tot. Nu stau să le caut sau să le număr, sper doar să nu mai dau peste ele.

Dar, stimată duduie-cu-gura-mare-și-degetul-arătător-întins-spre-tagma-profesoricească, mai cunosc niște oameni. Tot unde lucrez. Cu aceleași greutăți ca toată lumea și în aceleași condiții, poate nu așa de călduroase ca biroul dumitale tot din sectorul bugetar. Și față de aceștia, am un mare respect. Una dintre colegele astea de care zic este mai mult decât implicată. Împinge la piatra lui Sisif cot la cot cu alții, la fel de conștiincioși. Dacă face pregătire? Face! Dar înainte de cea de acasă, prestează două ore pe săptămână GRATIS, la școală, pentru cei care au de dat examene. Dacă are și copii de la clasă? Are! Și nu pentru că ar vrea să încalce vreo „deontologie profesională”, pentru că nu i-a chemat ea. Considerentul a fost alegerea liberă a majorului:„ dumneavoastră știți mai bine ce goluri am!”.  Ai idee cum e la o pregătire de două ore? Când stai și buchisești fiecare capitol ca să fie ușor de înțeles pentru candidat sau candidați (maxim doi în grupă!)? Hai să-ți spun eu, stimată, ce a făcut colega asta a mea cu o parte din banii ăia nenorociți de la pregătire:

 • a dat, fără să clipească, celor trei elevi din Republica Moldova, rămași fără banii de bursă și fără șanse prea mari de a primi „de dincolo”.
 • tot lor le-a plătit niște analize medicale fără de care cei trei nu puteau să activeze la echipa de fotbal la care se înscriseseră.
 • împreună cu alți colegi, le-a plătit mesele pe timpul unei vacanțe, când cantina nu era funcțională, iar ei nu ar fi avut unde să mănânce în altă parte.

Copiii nu au aflat asta niciodată, explicația a fost că „școala” le-a întins o mână de ajutor, și asta pentru a nu le încălca mândria.

Exemple aș mai avea, dar sunt sigură, stimată, că nu asta vrei să auzi de la mine. Știu sigur că vei da din gură în continuare despre profesorii corupți, șpăgari și, mai ales evazioniști. Pentru că nimic nu te va convinge că nu suntem o gloată, ci că, la fel ca în toate domeniile, inclusiv în cel în care lucrezi, există oameni și oameni. Unii calcă în străchini și plătesc pentru asta. Alții calcă grav în ditamai oala și nu sunt prinși. Dar foare mulți își fac datoria, așa cum se pricep ei mai bine. Arătatul cu degetul nu se face la general, ci cu exemple concrete, cu argumente și, dacă este cazul, cu plângeri semnate cu numele clar pentru a putea fi remediate.

Dacă aș ști că am cu cine, te-aș invita la orele mele timp de o săptămână întreagă sau cât îți poftește inima. Poți să observi cu ochiul liber tot ce e de observat, poți să consulți și cele patru dosare grele pe care le tot completez de la 1 septembrie. Poți să vezi și ce manuale nenorocite ni se dau și cât de greu e să-i aduci pe unii copii la școală și să-i și ții acolo. Uite, îți arăt și teancurile de caiete pe care le-am luat de corectat (la clasele de liceu), ca să descopăr dacă scrisul prescurtat de pe FB a devenit oficial și în caietele lor. Ba chiar îți dau voie să dai niște chestionare anonime elevilor mei ca să te convingi singură de ceea ce se întâmplă dincolo de poarta școlii.

Ba, dacă stau bine și mă gândesc, mai curând aș vrea să facem schimb! Că dacă e tot așa de simplu să fii profesor, mă mir că nu se înghesuie toată lumea să ne ia locul! Ăia de or fi plecat din sistem, deși erau extrem de capabili, or fi făcut mofturi.

Ah, am uitat să te întreb, stimată, când tu îți duci pruncul la meditație zâmbind languros doamnei, o întrebi și de evaziunea fiscală? Sau te bucuri că ai reușit să te dai bine pe lângă ea, sa-i fie pruncului bine la școală?

NOTĂ: În realitate, stimata nu merită atâta atenție. Nu a făcut o remarcă la adresa mea în mod direct, ci a aruncat o replică așa…între scuipatul a două semințe. Iar eu m-am descarcat aici, pentru că așa am simțit. Este foarte ușor să-ți dai cu părerea când…„nimic nu ai a spune”

 

 
9 comentarii

Scris de pe aprilie 9, 2017 în Păreri

 

Etichete: , , ,

9 răspunsuri la „„Huo, profesorilor!”

 1. Mugur

  aprilie 9, 2017 at 10:31 pm

  Am cunoscut și eu câteva persoane din categoria profesorilor, în fața cărora ar trebui să plecăm fruntea. Cunosc o persoană care, deși nu mai este în activitate de peste 10 ani, încă mai este căutată „să școlească” tinerii, căci este apreciat modul în care știe să inducă dragul de învățătură.
  Pentru ei, dar si pentru toți cei care servesc cu drag și chemare profesia de dascăl, „Jos pălăria!”

   
  • dagatha

   aprilie 9, 2017 at 10:34 pm

   da, vezi, aici e buba: generalizăm! Iar treaba asta cu evaziunea fiscală mă scoate din minți!

    
   • Mugur

    aprilie 9, 2017 at 11:20 pm

    La o corectă abordare a temei, ar trebui recunoscută partea de evaziune fiscală, însă dacă abordăm subiectul în toate variantele posibile, statul are mari datorii la sistemul de învățământ, căci el ar trebui să asigure tot materialul didactic necesar, începând cu manuale, culegeri de probleme, materiale de prezentare la clasă și așa mai departe. Am o nepoată, profesoară la cursul primar, care trebuie să-și printeze acasă zeci de pagini color, căci școala nu are astfel de imprimantă, iar cerințele programei nu țin cont de asta. Dar… știi mai bine decât mine lucrurile astea.
    În ce privește generalizarea, cred că presa scrisă si vorbită ne-a indus-o, în dorința de denigrare a unui sistem ce se dorește a fi coborât sub nivelul minim, de s-ar putea. Iar învățământul nu este singurul care suferă de generalizări nedrepte.

     
    • dagatha

     aprilie 9, 2017 at 11:29 pm

     Nu, nu e singurul domeniu! Ne-au înrăit și învrăjbit în așa fel încât nu mai căutăm decât propriul interes sau împroșcăm cu noroi generalizând cam orice.
     Nu zic că nu trebuie pedepsită evaziunea fiscală. Dar, ca în orice situație de aces gen, să nu fim pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Mereu am zis: dacă pe mine mă tragi de mânecă, odată cu mine să fie trași la răspundere și toți cei care sunt în aceeași situație! Asta include și alte categorii sociale care realizează venituri greu de măsurat și verificat.
     În altă ordine de idei, dacă eu, profesorul, am, să zicem, 4 copii la meditație, cum se justifică toate cheltuielile afarente declarării acestor venturi? Fă PF, cu ștampilă și chitanțier, plătește impozit anual – deși poate ei vin doar câteva săptămâni și alte lucruri de care m-am lovit, ceea ce te face să te lași păgubaș.

      
     • Mugur

      aprilie 9, 2017 at 11:44 pm

      Divide et impera!

      Ar trebui văzută întâi marea evaziune, începând cu marii datornici, mereu aceiași, mereu iertați de datorii prin câte o hotărâre sau chiar lege, apoi alte categorii profesionale, precum chelnerii, predispuse a primi „cadouri”, apoi…
      Nu știu care ar fi soluția intrării în legalitate a acestor venituri. Eu gândesc o variantă simplă, declararea acestor venituri la finalul anului, cu achitarea impozitelor aferente. Dar… La chelneri, frizeri, taximetriști, ar fi simplu de introdus „cadoul” pe bonul fiscal al consumației/prestației, dar nici aici nu s-au luat măsuri legale. Oare chiar se dorește încasarea impozitelor pe aceste venituri? Întrebarea va rămâne retorică.

       
      • dagatha

       aprilie 10, 2017 at 12:02 am

       Eu nu am primit răspuns concret privind modul de a „intr în legalitate”…
       Nu știu nici care sunt soluțiile…
       Până una-alta, mai strig când aud vorbe aruncate aiurea…

        
 2. koko

  aprilie 10, 2017 at 7:05 am

  Dau, gratis loc in tagma profesoriceasca, bine aducatoare de venituri si liniste sufleteasca cucoanei! Sa am si io cui pune un bocanc pe gat! Ei, nuuu,,,nu la clasa mea…undeva pe pa Palamida sau Bacioi Bacau, pe la Satu Nou- Colonesti,sau …hai, mai generoasa…pe la Lalesti de Vaslui! O sa se hodine bine!In loc de semine o sa stuche suflet!

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

   
  • dagatha

   aprilie 10, 2017 at 7:10 am

   😆
   Nu cred că îl acceptă stimata… E prea preocupată de felul în care tagma profesoricească sărăceşte vistieria țării.

    
 3. Poteci de dor

  aprilie 10, 2017 at 5:07 pm

  Duduia asta are impresia că pruncul ei e un geniu în devenire şi nu are nevoie de şcoală dar îl duce ca să socializeze, nu? Nu sunt dascăl dar mă enervez repede la subiectul ăsta. Ia uite unde era marea evaziune… în buzunarele dascălilor…

   

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

Sinapse

Simple, dar cu viață

Incercari

de ginduri

O Cale

o-cale.ro

Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Blog despre munte, turism si cultura

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: