„Huo, profesorilor!”

E deja o replică foarte prezentă, mai ales în preajma examenelor sau când e vorba despre vreo mărire de salariu pentru această categorie, Doamne ferește!

Profesorii? Niște inutili! Niște incapabili și incompetenți care nu reușesc să completeze deloc (pardon, să o construiască de la zero, mai exact!) educația pruncului tău! Nu fac decât să stea degeaba 4 (patru) ore pe zi, cu trei luni de vacanță (cel puțin!!!) și cu timp berechet de făcut meditații pe bani grei. Adică evaziune fiscală, mai pe înțelesul tuturor!

Stimată cucoană,

Țin să încep prin a-ți dezvălui din dedesubturile vieții de profesor. Cunosc eu însămi vreo 4 (patru) exemplare total incompatibile cu „meseria” asta. Sunt oameni cu care sunt nevoită să-mi împart activitatea educativă. Spun „să împart” întrucât consider că pruncul dumitale nu se va face om doar cu porcăriile de comentarii pe care trebuie să i le vâr pe gât eu. Mai sunt și alte elemente din școală, de la laborantă, bibliotecară, profa de desen sau părintele care predă religie (ăsta e rost de alt subiect „fierbinte”, cu altă ocazie) de la care el are de învățat. De aceea, consider că fiecare dintre cei enumerați trebuie să aibă o conduită morală și profesională în concordanță cu menirea lor. Dar nu! Despre ăștia 4 nu am nimic bun a spune, și crede-mă, am încercat de nenumărate ori să văd circumstanțele atenuante. Dacă sistemul a considerat că locul lor este la catedră…cine sunt eu să îl contrazic! Exemple din astea să tot fie peste tot. Nu stau să le caut sau să le număr, sper doar să nu mai dau peste ele.

Dar, stimată duduie-cu-gura-mare-și-degetul-arătător-întins-spre-tagma-profesoricească, mai cunosc niște oameni. Tot unde lucrez. Cu aceleași greutăți ca toată lumea și în aceleași condiții, poate nu așa de călduroase ca biroul dumitale tot din sectorul bugetar. Și față de aceștia, am un mare respect. Una dintre colegele astea de care zic este mai mult decât implicată. Împinge la piatra lui Sisif cot la cot cu alții, la fel de conștiincioși. Dacă face pregătire? Face! Dar înainte de cea de acasă, prestează două ore pe săptămână GRATIS, la școală, pentru cei care au de dat examene. Dacă are și copii de la clasă? Are! Și nu pentru că ar vrea să încalce vreo „deontologie profesională”, pentru că nu i-a chemat ea. Considerentul a fost alegerea liberă a majorului:„ dumneavoastră știți mai bine ce goluri am!”.  Ai idee cum e la o pregătire de două ore? Când stai și buchisești fiecare capitol ca să fie ușor de înțeles pentru candidat sau candidați (maxim doi în grupă!)? Hai să-ți spun eu, stimată, ce a făcut colega asta a mea cu o parte din banii ăia nenorociți de la pregătire:

 • a dat, fără să clipească, celor trei elevi din Republica Moldova, rămași fără banii de bursă și fără șanse prea mari de a primi „de dincolo”.
 • tot lor le-a plătit niște analize medicale fără de care cei trei nu puteau să activeze la echipa de fotbal la care se înscriseseră.
 • împreună cu alți colegi, le-a plătit mesele pe timpul unei vacanțe, când cantina nu era funcțională, iar ei nu ar fi avut unde să mănânce în altă parte.

Copiii nu au aflat asta niciodată, explicația a fost că „școala” le-a întins o mână de ajutor, și asta pentru a nu le încălca mândria.

Exemple aș mai avea, dar sunt sigură, stimată, că nu asta vrei să auzi de la mine. Știu sigur că vei da din gură în continuare despre profesorii corupți, șpăgari și, mai ales evazioniști. Pentru că nimic nu te va convinge că nu suntem o gloată, ci că, la fel ca în toate domeniile, inclusiv în cel în care lucrezi, există oameni și oameni. Unii calcă în străchini și plătesc pentru asta. Alții calcă grav în ditamai oala și nu sunt prinși. Dar foare mulți își fac datoria, așa cum se pricep ei mai bine. Arătatul cu degetul nu se face la general, ci cu exemple concrete, cu argumente și, dacă este cazul, cu plângeri semnate cu numele clar pentru a putea fi remediate.

Dacă aș ști că am cu cine, te-aș invita la orele mele timp de o săptămână întreagă sau cât îți poftește inima. Poți să observi cu ochiul liber tot ce e de observat, poți să consulți și cele patru dosare grele pe care le tot completez de la 1 septembrie. Poți să vezi și ce manuale nenorocite ni se dau și cât de greu e să-i aduci pe unii copii la școală și să-i și ții acolo. Uite, îți arăt și teancurile de caiete pe care le-am luat de corectat (la clasele de liceu), ca să descopăr dacă scrisul prescurtat de pe FB a devenit oficial și în caietele lor. Ba chiar îți dau voie să dai niște chestionare anonime elevilor mei ca să te convingi singură de ceea ce se întâmplă dincolo de poarta școlii.

Ba, dacă stau bine și mă gândesc, mai curând aș vrea să facem schimb! Că dacă e tot așa de simplu să fii profesor, mă mir că nu se înghesuie toată lumea să ne ia locul! Ăia de or fi plecat din sistem, deși erau extrem de capabili, or fi făcut mofturi.

Ah, am uitat să te întreb, stimată, când tu îți duci pruncul la meditație zâmbind languros doamnei, o întrebi și de evaziunea fiscală? Sau te bucuri că ai reușit să te dai bine pe lângă ea, sa-i fie pruncului bine la școală?

NOTĂ: În realitate, stimata nu merită atâta atenție. Nu a făcut o remarcă la adresa mea în mod direct, ci a aruncat o replică așa…între scuipatul a două semințe. Iar eu m-am descarcat aici, pentru că așa am simțit. Este foarte ușor să-ți dai cu părerea când…„nimic nu ai a spune”

 

9 comentarii

 1. Am cunoscut și eu câteva persoane din categoria profesorilor, în fața cărora ar trebui să plecăm fruntea. Cunosc o persoană care, deși nu mai este în activitate de peste 10 ani, încă mai este căutată „să școlească” tinerii, căci este apreciat modul în care știe să inducă dragul de învățătură.
  Pentru ei, dar si pentru toți cei care servesc cu drag și chemare profesia de dascăl, „Jos pălăria!”

   • La o corectă abordare a temei, ar trebui recunoscută partea de evaziune fiscală, însă dacă abordăm subiectul în toate variantele posibile, statul are mari datorii la sistemul de învățământ, căci el ar trebui să asigure tot materialul didactic necesar, începând cu manuale, culegeri de probleme, materiale de prezentare la clasă și așa mai departe. Am o nepoată, profesoară la cursul primar, care trebuie să-și printeze acasă zeci de pagini color, căci școala nu are astfel de imprimantă, iar cerințele programei nu țin cont de asta. Dar… știi mai bine decât mine lucrurile astea.
    În ce privește generalizarea, cred că presa scrisă si vorbită ne-a indus-o, în dorința de denigrare a unui sistem ce se dorește a fi coborât sub nivelul minim, de s-ar putea. Iar învățământul nu este singurul care suferă de generalizări nedrepte.

    • Nu, nu e singurul domeniu! Ne-au înrăit și învrăjbit în așa fel încât nu mai căutăm decât propriul interes sau împroșcăm cu noroi generalizând cam orice.
     Nu zic că nu trebuie pedepsită evaziunea fiscală. Dar, ca în orice situație de aces gen, să nu fim pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Mereu am zis: dacă pe mine mă tragi de mânecă, odată cu mine să fie trași la răspundere și toți cei care sunt în aceeași situație! Asta include și alte categorii sociale care realizează venituri greu de măsurat și verificat.
     În altă ordine de idei, dacă eu, profesorul, am, să zicem, 4 copii la meditație, cum se justifică toate cheltuielile afarente declarării acestor venturi? Fă PF, cu ștampilă și chitanțier, plătește impozit anual – deși poate ei vin doar câteva săptămâni și alte lucruri de care m-am lovit, ceea ce te face să te lași păgubaș.

     • Divide et impera!

      Ar trebui văzută întâi marea evaziune, începând cu marii datornici, mereu aceiași, mereu iertați de datorii prin câte o hotărâre sau chiar lege, apoi alte categorii profesionale, precum chelnerii, predispuse a primi „cadouri”, apoi…
      Nu știu care ar fi soluția intrării în legalitate a acestor venituri. Eu gândesc o variantă simplă, declararea acestor venituri la finalul anului, cu achitarea impozitelor aferente. Dar… La chelneri, frizeri, taximetriști, ar fi simplu de introdus „cadoul” pe bonul fiscal al consumației/prestației, dar nici aici nu s-au luat măsuri legale. Oare chiar se dorește încasarea impozitelor pe aceste venituri? Întrebarea va rămâne retorică.

      • Eu nu am primit răspuns concret privind modul de a „intr în legalitate”…
       Nu știu nici care sunt soluțiile…
       Până una-alta, mai strig când aud vorbe aruncate aiurea…

 2. Dau, gratis loc in tagma profesoriceasca, bine aducatoare de venituri si liniste sufleteasca cucoanei! Sa am si io cui pune un bocanc pe gat! Ei, nuuu,,,nu la clasa mea…undeva pe pa Palamida sau Bacioi Bacau, pe la Satu Nou- Colonesti,sau …hai, mai generoasa…pe la Lalesti de Vaslui! O sa se hodine bine!In loc de semine o sa stuche suflet!

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 3. Duduia asta are impresia că pruncul ei e un geniu în devenire şi nu are nevoie de şcoală dar îl duce ca să socializeze, nu? Nu sunt dascăl dar mă enervez repede la subiectul ăsta. Ia uite unde era marea evaziune… în buzunarele dascălilor…

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s