Ape tulburi, ape repezi…

„Toate apele au culoarea înecului”.

Emil Cioran

ape tulburisursa

Viața asta nu e decât o cursă nenorocită de rafting.

Îți pui casca de protecție și vesta de salvare, mai iei și o lanternă pentru orice eventualitate sau poate niște sfori. Cu toate astea, când apele tulburi și repezi te izbesc peste față în semn de îmbrățișare perfidă, ele te smulg cu totul și te răstoarnă. Apoi continuă să te lovească, plescăind a satisfacție. Singuri pescărușii îți mai plâng de milă, rotind deasupra a neputință.Te forțezi să ieși la mal, ostenit, și să-ți tragi sufletul lângă firul de iarbă. Dar rămâi asemeni pescarului Aliman, marcat de biciuitul acela peste față. Și vrei să te întorci pentru că ți-a părut un alint care ți-a trezit simțurile amorțite. Îți construiești o barcă nouă, îți revizuiești costumul de protecție, analizezi greșelile de la cârmă și te arunci din nou la pescuit de valuri albe. De data aceasta și mai vârtos, și mai încrezător, și mai orb. Urci pe câte o stâncă, zbori, aluneci călare pe undele vesele, te scalzi în curcubeie, strigi a entuziasm. Și apa te poartă ca un cal nărăvaș pe care nu poți să-l strunești.

Ape tulburi…ape repezi…

Cele limpezi și liniștite nu te mulțumesc. E prea mare monotonia. Nu simți provocarea. Și cauți vâltoarea cu încăpățânarea celui care știe că există tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte și nu are decât să pornească în căutarea lor. Apele liniștite te lasă să-ți oglindești chipul în ele. Dar adesea nu-ți place ceea ce vezi. Și ce faci? Arunci o piatră în mijlocul calmului, ca să ștergi cu câteva cercuri concentrice imaginea hâdă a mortului viu. Cauți apele tulburi ca leac pentru pictura divină eșuată ce ți se înfățișează când te apleci peste margine. Sau poate îți place să simți atingerea fină a apelor flămânde care, odată trezite, se reped să te tragă în adâncurile lor, ca naiade.

„Mi-s apele tulburi şi nu ştiu de îngeri sau demoni se scaldă”….

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ape tulburi…ape repezi…și la alții astăzi:

psi©Adrianacarmen pricopdorGabriela, Vavaly, AdrianVienela, Maya, Scorpio, Matilda, Ioana, Kadia, Abisuri, Brânduşa, Alma, Lili3d

9 comentarii

Ce părere ai?