RSS

Un fel de recenzie: Cărămiziu, de Florin Spătaru

01 Iul

Am primit o provocare de genul „blind date with a book”: Cărămiziu, de Florin Spătaru. Nu am știut absolut nimic despre carte sau despre autorul ei (decât, poate, care îi este „jobul”), despre vreun background sau despre intenții. Am deschis-o pur și simplu și am început să citesc, cu ochiul celui care nu are niciun orizont de așteptare, ci se lasă suprins de ceea ce poate găsi pe fiecare pagină.

M-a cucerit primul motto: „En Santa Catalina los ojos se convierten en mariposas.” Nu știu dacă a fost pentru că ador limba spaniolă sau pentru că mi s-a părut genială ideea metamorfozării ochilor în fluturi. E drept că am trișat în legătură cu orizontul de așteptare, pentru că atunci am pus imediat o etichetă cărții ale cărei coperte nu apucasem, încă, să le deschid: va fi, cu siguranță, ceva ce-mi va atinge sufletul, ceva suav, ceva delicat. Ceea ce e ciudat, pentru că nu mi se părea potrivit cu profilul pe care i-l atribuisem scriitoului (iată, prejudecățile!). M-am înșelat și nu prea.

∗∗∗

Cartea lui Florin Spătaru cuprinde 12 „episoade”, douăsprezece povestiri scurte, fără legătură între ele. Titlurile combină un punct de reper spațial cu un cuvânt cheie al experienței redate, ca un pilon puternic care să fixeze experiența în memoria uneori înșelătoare. Fiecare dintre ele prezintă un subiect abordat într-o manieră care te intrigă. Șocant a fost să termin prima povestire și să constat că nu există o continuare a ei. Mi-am imaginat un roman exotic, bazat pe retrospecția anilor copilăriei, în care Casandra este fata misterioasă, țiganca inexplicabil de atrăgătoare tocmai prin apariții și dispariții, prin lecții laconice și gesturi. Existența îi pare tânărului un joc de șah, o pendulare permanentă între negru și alb, iar unicul ei scop este acela de a manevra pionul astfel încât să-i lase pe ceilalți cu gura căscată. Fraza urmează același tipar al pionului care înaintează timid, pătrățică cu pătrățică, o dată pe negru, o dată pe alb. Casandra devine un fel de Luntraș care îl poartă într-o lume întunecată și misterioasă, ca într-un fel de dans al țigăncilor lui Eliade, rupându-l de realitatea imediată fie prin rochia albă, fie prin rujul stacojiu: „am început să cred că are puteri supranaturale”.

Partea a doua debutează cu interesul vădit pentru detaliu. De altfel, detaliul pare să facă mult mai mult decât subiectul în sine. Impresia este de reconstituire a unei lumi din filmele vechi englezești, singurul element care trădează sunt numele personajelor, neaoșe. Autorul șochează din nou punând în contrast detaliul stilat și limbajul ușor vulgar al celor doi protagoniști, izvorât nu din incultură (de altfel, intertextualitatea evidențiază preocupările lor), ci din revolta împotriva unei societăți devenite ostilă.

A treia povestire crește tensiunea prin prezența unui element izvorât parcă din vremurile moderne, chiar dacă semănă izbitor cu ceea ce se întâmpla în beciurile ascunse ale securității: interogatorii, torturi, amenințări, durere, teamă, absurdul existenței: „Ahmed Al-Jin Hamsi, vărul lui Mohd Zaini Asmawi. Nume scîrbos, terorişti scîrboşi.”

Lecția despre pușcărie este, poate, cea mai intensă dintre povestiri prin felul în care autorul alege să reflecte realitatea prin puterea limbajului argotic. Este un alt fel de inițiere față de prima povestire, o inițiere pentru o situație ipotetică, dar nu imposibilă, având în vedere îndeletnicirile tinerilor. „Cel mai dur bătăuș din gașcă, Piele. El era Dumnezeul nostru acum” – îngrozește gașca prin poveștile terifiante despre închisori. Personajul principal este un damnat, care nu-și găsește locul în grupul de infractori, dar e o condiție „moștenită”, o viață pe care au ales-o alții pentru el (tatăl- un gunoier bețiv, mama – nu poate decât să înjure, complăcându-se în situația dată). În final, teama se transformă în ură față de cei care i-au torturat mințile, astfel că, previzibil sau nu, alege să-i toarne poliției.

Povestirea cu numărul cinci schimbă din nou registrul. Perspectiva este aceea a Bogdanei, un psiholog sătul de problemele închipuite ale ciudaților săi pacienți. Textul pare un caleidoscop, un sertar cu dosare care cuprind destinele fiecătui pacient. Elementul comun al pacienților pare să fie obsesia sexului, ceea ce o face pe Bogdana să aștepte cu nerăbdare finalul ședințelor, ascultând declarațiile lor doar pe jumătate, restul fiind o deducție bazată pe cunoștințele ei și pe experiență.

În cea de a șasea povestire, îl avem pe pictorul în căutarea perfecțiunii, pe care încearcă să o recompună din imaginea femeii de lângă el, imperfectă din toate punctele de vedere: bărbia, sânul, gâtul, picioarele. Departe de a fi un Pygmalion, pictorul pare să nu înțeleagă de ce o acceptă în viața lui, cu atitudinea aceea a unei dominatoare, însă finalul povestirii elucidează, oarecum, acest mister.

Numărul șapte amintește cititorului de motto-ul citat mai sus. De data aceasta, este un registru liric, în care totul se învârte în jurul unei nuanțe: fucsia. Lectura poemelor în costumul adamic, interpretarea unor semnificații amestecând relitatea cu dorințele ireale izvorâte dintr-un romantism desuet se desfășoară ca un ritual al înfăptuirii păcatului originar: descoperirea sinelui, a goliciunii dincolo de goliciunea trupească. Persoana I a narațiunii aduce autenticitate trăirilor.

Scriitorul îndrăznește și mai departe, adăugând narațiunii subiective perspectiva feminină, în cea de a opta povestire. Într-un fel, este o continuare a celei anterioare, pictorul devine fotograf, dar femeia de lângă el este cea care interpretează imaginile imortalizate de aparatul fotografic: chipuri, momente, mistere:„E ceva aparte în dansul mereu prezent al colecţionării de imagini.” Ea este fascinată atât de Henri, „bătrânelul meu drăguț și răutăcios”, cât și de rezultatul actului său artistic. Pentru ea, el este „un partener de șah”, purtând-o printre momente care nu le aparțin și intrigând-o prin felul în care suprinde detaliul.

„Clădirea cu două etaje de pe strada Tudor Arghezi” este un nou prilej pentru scriitor de a-și dovedi măiestria în tehnica detaliului. Textul exclusiv descriptiv, induce din nou cititorul în eroare. Dincolo de perdelele ca o cortină, se află un alt spațiu al profanului (care, se pare, îl atrage ca o mână nevăzută pe autor). Scenele descrise, amintesc de Gamiani sau noaptea plăcerilor, a lui Alfred de Musset.

Povestirea cu numărul 10 este o tulburătoare confesiune a unui suflet care pare într-o continuă căutare a ceva ce nu și-a definit încă nici el însuși. Un „stream of consciousness” care ne poartă prin senzații, trăiri, dorințe și gânduri, undeva prin București, între Splai și Gara de Nord sau prin Grădina Botanică.

Decorul se schimbă în povestirea cu numărul 11, care mută acțiunea undeva în New York. Este un alt spațiu al profanului, care reprezintă pentru protagonist, o modalitate de cunoaștere și de experimentare a existenței: droguri, iarbă, alcool, sex. El e barman și crede că poate scăpa de „viața de șobolan”, fugind în America. Corina – fata fadă și prostuță din liceu – părea să fie salvarea. Dar destinul îi rezervă o surpriză, căci pozițiile s-au inversat. Ajunge să fie „șofer, instalator, masor, gunoier, cameraman pentru aventurile erotice ale lui C.”

Finalul nu dezminte deloc stilul – deja format și inconfundabil – al scriitorului. O altă scenă de (alt fel de) sex șochează cititorul. De ca și cum porțile desfrâului au fost izbite de perete, iar Sodoma și Gomora reînvie pentru că societatea a evoluat (?!) în această manieră, reîntorcându-se spre „instinctul primar”.

∗∗∗

Cele 12 povestiri sunt și ele „dosare ale existenței”. Autorul pare să fie el însuși în ipostaza pihologului din povestirea cu „mormoloci”, astfel că redă fărâme ale existenței umane fără să intervină asupra lor, dar savurează posibila reacție acititorului, de undeva de după cortină. Scriitorul schimbă permanent formula narativă. Trecerea de la narațiunea obiectivă la cea subiectivă se face cu brutalitate, șocând în permanență cititorul, care este bulversat de ceea ce tocmai citește și nu are timp să realizeze nici când s-a terminat povestirea anterioară, nici când începe următoarea. El face un slalom printre destine, condus de naratorul cameleonic, ca un orb care bâjbâie în întunericul minților personajelor.

12 povestiri despre: o brățară aurie, niște dungi portocalii, nisip roz, un braț negru, mormoloci albi, o iconiță verde, buze fuchsia, o lucarnă galbenă, perdele stacojii, dude albe, un vraci gri și niște pete roșii sau Singurătate, adolescență penibilă, bătrînețe senilă, dorințe obscure, libertate chinuită, nebunie latentă, droguri și întîlniri sado-maso, toate într-o carte despre ura cotidiană”.

Dacă ești vreunul dintre acei cititori pudici, care roșesc la prima înjurătură sau se oripilează la prima vulgaritate, cartea nu-ți este recomandată. Cu siguranță îți trebuie curaj ca să treci dincolo limitele autoimpuse ca să înțelegi „ce a vrut, de fapt, autorul să spună”. Ceea ce poate trece drept o aroganță nepermisă pentru unii, înseamnă, în cazul lui Florin Spătaru, curajul de a-ți lua de mână cititorii și de a-i duce în spațiile ascunse ale existenței umane, pe care nu le poate nega nimeni. Scriitorul este, de fapt, o Casandră, care te poartă, sub o vrajă, în cimitir ori pe bloc, dispărând apoi pentru totdeauna, nu înainte de a-i lăsa amintire, o tablă de șah.

Cartea a apărut la Editura Univers poate fi citită pe platforma digitală Streamland.

Anunțuri
 
15 comentarii

Scris de pe Iulie 1, 2016 în Recenzie

 

Etichete: , , , , , ,

15 răspunsuri la „Un fel de recenzie: Cărămiziu, de Florin Spătaru

 1. Drugwash

  Iulie 1, 2016 at 7:11 pm

  Primeşti un like pentru efort. 🙂

   
  • dagatha

   Iulie 2, 2016 at 1:19 pm

   Pentru efort?

    
   • Drugwash

    Iulie 2, 2016 at 3:13 pm

    D’apoi na, gusturile nu se discută. 🙂 Sau poate am devenit eu prea cinic. 😐
    Mi s-a părut mult prea lungă recenzia şi parcă au fost şi nişte spoilere. Probabil am luat-o eu razna, nu mai am răbdare, nu mai am… naiba să mă ştie ce. Nu am citit cartea, aşadar opinia mea e absolut irelevantă, în afara aprecierii sincere pentru efortul tău. 🙂

     
    • dagatha

     Iulie 2, 2016 at 3:45 pm

     🙂
     „Un fel de” recenzie… 🙂
     A pornit de la o rugăminte de a citi și de a-mi spune părerea. Și dacă tot m-am lungit…
     Răbdare nu mai m nici eu… nici timpul nu pare să fie prea prietenos… Da’…

      
     • Drugwash

      Iulie 2, 2016 at 3:52 pm

      Ştiu, am fost cam în aceeaşi situaţie ca şi tine: am primit cadou o carte şi trebuia să scriu despre ea. Din păcate, după ce am citit-o – prima carte reală citită după foarte mulţi ani – nu am găsit nimic bun/relevant de spus despre ea, probabil din cauza unui puternic subiectivism (faţă de subiect, nu faţă de autor), aşa că am tărăgănat pînă ce a devenit irelevantă contribuţia mea. Încă am procese de conştiinţă pe tema asta, dar prefer să nu spun nimic decît să spun de rău. Vorba ceea: „if you got nothing good to say, say nothing”. 😉

       
      • dagatha

       Iulie 2, 2016 at 10:34 pm

       😦 Sper că nu te referi la ceea ce cred eu că te referi când spui de cartea cu pricina… 😦

        
       • Drugwash

        Iulie 2, 2016 at 10:37 pm

        Theo Anghel – Am murit, din fericire: Întoarcerea.

         
        • dagatha

         Iulie 2, 2016 at 10:50 pm

         Hmmmm… M-ai speriat!

          
        • dagatha

         Iulie 2, 2016 at 10:52 pm

         Eu am scris cu drag despre cartea asta! Cu siguranță va stârni controverse, dar pentru mine a fost o provocare. Și faptul că am făcut un om fericit…. 🙂

          
         • Drugwash

          Iulie 2, 2016 at 10:57 pm

          Sperioasă mai eşti! 😀

          Sper ca lectura să fie pe măsura prezentării tale. 🙂

           
          • dagatha

           Iulie 2, 2016 at 11:16 pm

           🙂 Cum ai spus… „gusturile…” 😉

            
          • Drugwash

           Iulie 3, 2016 at 11:34 am

           Desigur. Unele ar putea fi chiar… nedescoperite încă. 😉

            
          • dagatha

           Iulie 3, 2016 at 12:28 pm

           Corect! 😉 Pe asta mă bazez și eu! 🙂

            
          • Drugwash

           Iulie 3, 2016 at 12:55 pm

           Mnoh, să fie cu noroc!

            
          • dagatha

           Iulie 3, 2016 at 1:42 pm

           🙂

            

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: