RSS

Uite o leapsă! Primele mele trei amintiri

07 Ian

Na că m-am apucat și de lepșuit – „din cauza” Sufletistei! Nu m-aș fi gândit, dar uite că pică bine nițică delectare cu așa lucruri frumoase.

Habar nu am care e prima amintire și nici măcar dacă e „corect” în procentaj maxim ceea ce îmi amintesc. Spun asta pentru că am constatat că uneori ce credem noi că s-a întâmplat, nu a fost, poate, chiar așa. E drept că nu ai nici cum să verifici care are dreptate, până la urmă fiecăruia i se lipește de minte și de suflet bucățica de amintire așa cum a fotografiat-o în momentul respectiv. Iar amintirea nu trebuie să fie neapărat sinonimă cu întâmplarea în sine, nu?

Acum să văd cine plătește oalele sparte când oi începe să depăn toate amintirile de m-or podidi lacrimile și, nu de alta, de poate iese un text nou-nouț cu care nenorocesc cititorii, care nu mă abandonează din cauză că au văzut ce pot face în caz de depresie.

În esență, primele mele trei amintiri sunt din aceeași perioadă.

1. Cred că aveam doi ani jumătate și mă aflam într-o vizită la bunicii mei din Ardeal. De multe ori mi-a revenit în minte episodul în care eram la cules de prune în livadă. Pe categorii. N-am văzut niciodată atâtea varietăți de prune într-o livadă!  Acolo eram „cea mică”, așa că s-au gândit să se distreze copios pe seama mea. (Eram singură, ai mei mă trimiseseră cu verișoarele mai mari. Foarte mai mari!) Și mă puneau să duc o găletușă plină de prune pănă la destinație, acompaniată de râsetele lor „mature și responsabile”. Bănuiesc că făceau asta pentru că oi fi avut o față interesantă când mă luptam cu bestia, care se încăpățâna să se clatine când în stânga, când în dreapta, pierzând treptat câte un fruct prețios, iar eu, luându-mi datoria foarte în serios, încercam să găsesc o posibilitate de a o duce la destinație mai mult plină decât goală și nu invers.

2. Tot atunci, a fost un război cu puii de găină. Făcusem o pasiune din a fugări bietele zburătăcitoare, fără să țin cont de faptul că aveam în plus: statura gigantică față de gâgâlicile galbene, câteva numere în plus la papuci, și viteză mai mare decât puteau ei să se ascundă. Rezultatul a fost dezastruos. Victimele au căzut secerate rând pe rând în strigătele bunicii care tot repeta că „să vezi ce s-o supăra bunu-tău”. Deci, ca să „remediem” situația (căci, evident și ea și-a dat seama că puii nu puteau fi resuscitați, iar de împăiat nu aveam timp), îi ascundeam, așa decedați cum erau, fie după copaci, fie pe sub diverse obiecte de prin curte, „ca să nu se prindă bunicul” :-D.

3. Draga mea  bunică făcea niște plăcinte ardelenești demențiale! Stăteam pe niște scări și mâncam cu toată pofta. Nu știu dacă era o rețetă universală sau dacă era doar a ei, dar erau al dracului de bune!

Câteodată aș vrea să mai pot gusta puțin din toate astea: plăcinte, miros, liniște, bucurii, inocență, dragoste.

Noroc că nu trebuie decât trei amintiri, că iaca scot șervețelele…

Anunțuri
 
17 comentarii

Scris de pe Ianuarie 7, 2011 în Leapșa

 

Etichete: , , , , ,

17 răspunsuri la „Uite o leapsă! Primele mele trei amintiri

 1. afkafk

  Ianuarie 7, 2011 at 1:34 pm

  lasa doamne iarta-ma servetelele…asa…fara cerere? faci cere scrisa pe formular tip, depui,se respinge pe motiv de virgula(daca e ca nu trebe daca nu e ca ar fi trebuit) mai faci una stai iar la coada iar depui si poate se mai aproba o zi de depresie.:)

   
 2. dagatha

  Ianuarie 7, 2011 at 1:37 pm

  păi ce cerere să fac, păcatele mele! dacă ochii mi-s împaienjeniți de lacrimi? Și acu o luară razna și papilele gustative! de unde Doamne iartă-mă! iau io plăcinte acum?
  să o întreb pe autoarea moală a lepșii? (așa o fi corect gramatical genitivul ăsta?)

   
 3. duduiadidy

  Ianuarie 7, 2011 at 1:49 pm

  Drăguţă, cred că te pot ajuta cu reţetele, dar o să îmi fie greu să pun ce e cel mai de preţ lucru într-o măncare specială: dragostea. Adică pot să te ghidez şi cu ochii înhişi în prepararea unei plăcinte ardeleneşti delicioase, însă nu o să poţi pune dragostea bunicii acolo, aşa încât revenim la amintiri… Despre intenţiile tale criminale nu ma exprim, însă fac o recomandare ţie şi cititorilor tăi, dacă îmi permiţi. Cartea se numeşte „Jurnalul unui geniu” şi nu e scrisă de mine, cum s-ar putea înţelege, ci de Salvador Dali. Are el acolo nişte secvenţe legate de amintiri, absolut minunate!
  Lectura uşoară şi spor la plăcinte!

   
  • dagatha

   Ianuarie 7, 2011 at 1:54 pm

   mulțam de sugestii.
   Bine precizată și treaba cu geniul :-))))
   Am rezolvat și cu pagina. Ia vezi acum dacă te mai oprește ceva să intri aici 😀

    
   • duduiadidy

    Ianuarie 7, 2011 at 2:01 pm

    Da, acumm funcţionează şi pentru cei mai noi pe internet, aşa ca mine! 🙂

     
 4. Ciprian Bojan

  Ianuarie 7, 2011 at 2:13 pm

  Ce amintiri de copil normal ai!… 😀
  Cred că toţi am păţit de-astea sub o formă sau alta… Şi imaginea bunicii… Eu am fost un privilegiat, am locuit cu ei, la ţară. Trei generaţii într-o casă! N-a fost roz tot timpul, dar mă simţeam iubit… chiar şi de soră-mea cu care ne certam mereu, ca să ajung acum să o iubesc foarte mult!

   
  • dagatha

   Ianuarie 7, 2011 at 2:28 pm

   da…
   nu ar strica o leapsă mică și la dumneata…
   primești?
   😀

    
   • Ciprian Bojan

    Ianuarie 7, 2011 at 7:50 pm

    Ştii, mă tem că-l întrec pă Creangă 😛 dacă-mi scriu io neşte amintiri 😛 Nu ştiu ce să zic… Pe bune, io am fost un mototol nu prea am făcut multe năzdrăvănii. Da’ am dat una pe Facebook la consătenii mei şi mai urmează 🙂 Sper să intre-n joc. Toţi sunt care pe unde, prin oraşe, peste mări şi ţări. Doamne, ce dor mi-e de ei, de prietenii copilăriei! :))

     
 5. dagatha

  Ianuarie 7, 2011 at 8:28 pm

  Nu te fofila 😀
  Eu vreau să văd cum îl întreci tu pe Creangă

   
  • Ciprian Bojan

   Ianuarie 8, 2011 at 10:10 am

   Ar trebui să mă screm vreo două săptămâni să-mi amintesc, apoi încă vreo una să scriu aşa cum trebuie… n-am chef! N-am chef şi pace!!!

    
   • dagatha

    Ianuarie 8, 2011 at 3:10 pm

    hmmmm….
    Nu putem …negocia??? 😀

     
 6. Nahemah

  Ianuarie 7, 2011 at 10:12 pm

  saracii pui … nu ti-era mila de ei? si eu aveam o strabunica la tara si avea tot asa pui de gaina, dar nu-mi placea sa intru la ei, prea se agitau si imi era frica.:))
  la faza cu placintele mi-ai facut pofta si acum mi-e foame. :(( iar in ceea ce priveste curajoasa ta misiune de a duce galeata de prune la destinatie cred ca te-ai descurcat admirabil, desi nu ai precizat daca ai reusit sa o duci macar pe jumate plina 😀
  trebuie sa ma gandesc si eu peste noapte la 3 amintiri din astea vechi, parca nu mai tin minte nimic.

   
  • dagatha

   Ianuarie 8, 2011 at 7:19 am

   cu puii? s-o vezi pe mama, săraca…Când era mică, se încăpățâna să îi învețe sa zboare. acolo genocid, soro. Se pare că la mine nu s-au activat toate genele, din fericire.
   găleata nu mai știu dacă era plină sau nu…am rămas doar cu amintirea senzației de atunci.
   baga leapșa și tu, nu sta!
   🙂

    
 7. Florin Iepan

  Ianuarie 16, 2011 at 11:30 am

  Leapșa-n sus, leapșa-n jos… țurcă nu știe nimeni? 😛

   
  • dagatha

   Ianuarie 16, 2011 at 11:44 am

   bagă, domnule, un exemplu și poate ai noroc să prindă și țurca! :-))))

    
   • Florin Iepan

    Ianuarie 16, 2011 at 1:27 pm

    Unul?… mno bun, hai să vedem dacă găsesc și eu trei… cu puii n-aveam treabă, că erau mereu în țarc, iar când erau scoși de acolo erau puși direct cu capul pe butuc… dar mi-au plăcut cartofii copți în smoală, făcuți taman în fața țarcului cu pui… și părul imens din spatele țarcului, din a cărui coborâre m-am ales cu o pioneză în talpă… mai erau p-acolo și zmeură, cocăze roșii, coacăze negre… dar mai interesant era dealul de dincolo de păr (tot în spatele țarcului cu pui), pe care-l treceam ca să mergem la șmanglit de sfeclă roșie, ori ca să ajungem la ruinele unui castel din vremea lui Ștefan ăla mare… e greu să spun „aia mi-a plăcut mai tare” când, în fiecare vară la bunici, fiecare zi era o adevărată aventură… chiar și când găseam paharele comestibile pentru înghețată ascunse de bunica… pe care le mâncam într-atât de repede, că pe când eram întrebați cine le-a mâncat, uitaserăm deja că am văzut așa ceva de curând… 🙂

     
 8. dagatha

  Ianuarie 16, 2011 at 2:01 pm

  nu-i așa ca sunt minunate momentele? bunici…aerul de țară…părul..(eu am căzut dintr-un cireș und eram cocoțată incognito și am băgat-o în boale pe străbunica mea, venită să verifice varza)

   

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
Cosmisian's Blog - Gânduri Neinfinite

Neoproză „smart emotional”

Blogul unei tipe oarecare

"O zi în care nu ai râs este o zi pierdută"

CÂRCIUMĂ DE FIȚE

îmi rezerv dreptul de a-mi selecta clienții

intrenoaptesizi

A fine WordPress.com site

Numai Filme

by Ana Ayana

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

JURNAL

Ajutor pentru luat zborul

SENSURI

De ce îi este omului de astăzi foame ? De iubire şi de sens. (N. Steinhardt)

Creatii manuale-Amy Crafts

Despre pasiunea pentru handmade

Poteci de dor

"Adevărul, pur şi simplu, e rareori pur şi aproape niciodată simplu" - Oscar Wilde

DrStoica / da-te-n blogul meu, te rog!

zâmbet, coaching, film, pamflet, fotografie, pareri, aiurea... dar hai sa fim pozitivi!

ComiCultural

Nu știu că nu știu nimic

Înşiră-te mărgăritare

Vorbe, cuvinte și litere prăfuite, despre lume, cu lume și pentru lume

Traista cu merinde

Toate lucrurile imi sunt ingaduite,dar nu toate sunt de folos.

Cu presa de perete

un blog de Alex Nedea

Thaumaturge

talk about candles, circles, planets, stars, bananas, chants, runes and the importance of having at least four good meals every day”

Machete didactice

machetedidactice.com

Pishky's Blog

Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi - N. Stănescu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Tiberiuorasanu's Blog

LECTURI, păreri, impresii de călătorie. Eu citez NU plagiez.

Un blog de poveste

Oborul cu fantezii

Valerica Oprisanu

Just another WordPress site

Spanac

Distribuitor autorizat de fazani hazlii

Cățărătorii

Când urci pe scara vieţii, nu uita să dai bună ziua tuturor, pentru ca atunci când cobori să aibă cine îţi răspunde

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Loc de dat cu capu'

sau cum să te fereşti de invizibil

Per aspera ad astra

Maison de santé

ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Blogul Buceginatura2000

Informatii despre Mediu, Turism, Bucegi sit Natura 2000

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

Surorile Marx

globus de miuzici, filme si alte rautati

Redsky2010's Blog

Trecand prin viata cu ochii larg deschisi

Dictatura justitiei

Just another WordPress.com site

Ochiul care rade

Felii de viata

Tink3rbe11's Blog

Eu in forma bruta

Pruncu

de vorba cu mine insumi

Tabakera

...pentru ganduri la care nu pot renunta

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

Pseudolirice

Pseudo lirice

%d blogeri au apreciat asta: